Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak líhnout želvy "na samice"?

Přestože známý pokus(nebo lépe řečeno studie, abych neurazil)z Holanska, visící všude na želvích stránkách je v současné době brán, zejména u chovatelů kteří si jej nemohou ověřit, jako jednoznačné vyřešení problému s pohlavím líhnoucích se želv, měl bych k samotnému pokusu několik připomínek a postřehů.
1/ jde o výsledky z pouze dvanáctiletého chovu pouze deseti samic T. hermanni boettgeri a neuvedeného počtu samců, to opravdu není mnoho na čem by se dalo stavět. Při počtu cca 60ti vajec ročně je to podobné jako poslouchat přednášku, nebo věnovat pozornost závěrům chovatele který vlastní dva roky pět želv a dokonce se mu podařilo je i rozmnožit.
Je zajímavé si to poslechnout ale není možné na podobných informacích stavět.
2/ Z průběžně získaných "cituji" 741 kusů vajec bylo viditelně oplodněno 515 kusů a 312 se úspěšně vylíhlo.
Autor pokusu promine, ale co znamená viditelně oplodněno? Jak to zjistil? Pokud opravdu procento oplodnění je takové jaké uvádí, doporučuji urychlené přeléčení celého chovu. Běžné procento oplozených vajec je v dlouhodobém průměru okolo 90-95% a to beru v úvahu pouze vejce, která se viditelně vyvíjejí, ne tedy striktně ta, která byla opravdu oplodněna.
Podobné počty mě vychází u skutečně vylíhnutých mláďat. Jako chovatel bych při podobném výsledku měl úplně jiné starosti než je pohlaví mláďat, zcela jistě bych se nejprve naučil jak docílit alespoň průměrné líhnivosti, která by rozhodně neměla klesat pod 80%.
Podobné pocity, tedy ty o přeléčení chovu, případně změně chovných podmínek mě přepadají hned při tak prostém úkonu jakým je obyčejné dělení, zjistím totiž, že počet vajec na samici a rok je něco malinko přes šest kusů. To nesvědčí o nějak výjmečné kondici samic, spíš o zanedbání celého chovu.
Drobné postřehy o způsobu líhnutí, teplotách atd. ani uvádět nebudu, protože při nezvládnutí základních podmínek chovu je na ně času až až.

Nakonec bych chtěl říci, že podobné pokusy rozhodně nezavrhuji, minimálně vyprovokují chovatele k ověření, jen bych chtěl zdůraznit, že podobné bezvýhradné přejímání různých informací by si každý měl kapku víc promyslet než na nich začne stavět a šířit je jako dogma.

Upozorňuji, že čísla jsem pro nedostatek času na hledání originálu čerpal z webu http://www.euzelva.cz/stranka/inkubace-zelvich-vaj icek doufám že si to tam pan Junek opsal dobře, pokud ne autorovi pokusu se omlouvám.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny