Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak líhnout želvy "na samice"?

Dovolil bych si připojit jednu poznámku - u obojživelníků, u kterých byl prokázán vznik transsexuálních jedinců, tedy samic s XY chromozomy u Triturus cristatus - systém Drosophila, případně samic se ZZ chromozomy u Pleurodeles waltl a poireti - ti mají systém Abraxas jako ptáci nebo hadi, obdobně jako u čínskojaponských hybridů želv čeledi Geoemydidae - tedy toho, co by se dalo označit jako designové nebo Koi-želvy, jsou samice VŽDY plodné, zatímco samci některých hybridů (zde jde pravděpodobně o uplatnění Haldaneova pravidla) a XX samci Triturus cristatus jsou ale neplodní. Nelze tedy plodnost považovat za jednoznačné měřítko. Zajímavější by mohl být vývoj v následných generacích (jen je to pokus časově trochu náročnější). Jde o to, že při vzniku takovýchto "samcosamic" je sporné, jaká bude genetická sklatba jejich potomstva. Pro ryze komerční využití, ať už formou zblajznutí nějakým Číňanem nebo umoření dítětem - "vždyť se to dycinky chovalo v krabici od bot pod postelí, tak co nám teď chtějí vnucovat tak šíleně drahé výbojky a terária nebo dokonce výběhy" - hlavně u druhů s velkým počtem vajec ve snůšce, je to vcelku bezvýznamné. Zajímavější je to poro druhy, jejichž snůška je 1 - 3 vejce 1 - 2 krát do roka a kde na každém jediném mláděti záleží udržení populace v lidské péči prostě proto, že z přírody už z nějakého důvodu není možný dovoz (druh byl vyhuben nebo jeho importu brání politicko-legislativní bariéra). Dalším případem, kdy by na tom mohlo záležet, je příprava skupiny pro eventuální reintrodukci. Osobně se sice obávám, že reintrodukce jsou pro nejbližších 50 - 100 let zcela mimo mísu (vysadíte-li třeba odchované Cuory někde v Číně, na 99.9 % je někdo v nejbližší době odloví a buďto sám sežere, nebo je výhodně prodá) prostě z důvodu nouze o bezpečný prostor pro takovou reintrodukci - Crocodilus niloticus je množen v takových kvantech, že by nebyl problém znovuobnovit většinu ne-li všechny jeho bývalé populace, jen je tam jaksi přemnožen jiný druh, prý jakýsi Homo sapiens (sic).
Tedy, umím si představit reintrodukci třeba Testudo hermanni boetgeri na nějaký ostrov v Egejském moři, kde po požáru zanikne místní populace, ale Ministr pro Turistiku překecá Ministra pro Životní Prostředí, že turistům se bude líbit, když tam želvy znova polezou. Ten ukecá své kolegy z jiných zemí EU, aby chovatelům zabavili problematická zvířata bez "žlutého papíru bruselské radosti" a zabavená zvířata tam vylifrují. Během 20 - 40 let sice vychcípe 80 - 90 % takto přesídlených jedinců - lze si to představit jako když miliardáře zvyklého na osobního sluhu a každodenní servis vrhnete na ulici, aby tam přežíval coby homelesák. V první generaci bude patrně následkem přítomnosti "horkých samic" mezi mláďaty nadbytek samců, ale pokud bude množství vylíhlých mláďat větší, než nějakých 500 ks, v další generaci by se to mohlo srovnat (pokud si tam tedy nebude někdo vařit polívku nebo nějaký Číňan nedostane zálusk).
Trochu se to podobá starým pokusům s ropuchami, vznik tzv. Bidderiánského potomstva - Ropuchy (rod Bufo) jsou typu Abraxas - WZ-heterozygotní samice. Samci ropuch (snad i samice, nejsem si jist na 100 %) mají tzv. Bidderův orgán, který v případě kastrace samce začne fungovat jako plnohodnotný vaječník a "přestaví" tělo samce tak, aby mohlo vajíčka klást. Protože ale logicky nedojde ke změně genetické informace, veškeré takto vzniké potomstvo jsou samci...
V Evropě je dnes docela problém sehnat samce Terrapene, to jen tak mimochodem...

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny