Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem T. marginata - jakou lokalitu zvolit?

Chystám se zakoupit margináty a mám na výběr původem buď z Polopenesu nebo Sardinie. Co jsem se kde dočetl, tak forma ze Sardinie je menší a světlejší a asi i méně otužilejší. Co vy na to? Jakou formu mám zvolit? Když chci jednu chovnou skupinu, tak je asi blbost brát od každé lokality něco, že?

Předmět Autor Datum
Rozdíl v chování není patrný, ani barva toho mnoho neřekne, sardy jsou vybarveny zcela průměrně, jed…
KHor 03.05.2010 09:14
KHor
Měl jsem za to, že na Sardinii nejsou marginaty původní? Pletu se nebo se neví nebo ...?
krokodýl 03.05.2010 17:45
krokodýl
Nepleteš, nejsou původní tedy alespoň v tom smyslu jakým původ chápem. Jsou tam ale spontánně introd…
KHor 04.05.2010 08:38
KHor
Ahoj, marginaty jsou tam a jsou opravdu obrovske. Jak popisuje KHor, vetsina samcu, co jsem videl me…
VH 04.05.2010 09:54
VH
Možná opravdu speciace probíhá, i když se pravděpodobně nejednalo o jednorázovou "zásilku" :-). Pavd…
KHor 04.05.2010 10:10
KHor
Tak nevím nevím co si vybrat. Myslíte že ty horalky z Polopenesu budou otužilejší? A neměl byste něk…
Jakubýček 04.05.2010 13:05
Jakubýček
Tady je docela zajímavej odkaz: http://www.search.com/reference/Marginated_Tortois e
Jakubýček 04.05.2010 13:21
Jakubýček
Tak jak tak sleduju počasí na těch dvou lokalitách, tak bych i skoro řekl, že "tužší" to mají želvy…
Jakubýček 05.05.2010 21:52
Jakubýček
Údajně existuje v Řecku lokalita, kde se vyskytují všechny tři druhy Testud.Snad by to měl být nějak… poslední
psammobates 07.05.2010 07:06
psammobates

Rozdíl v chování není patrný, ani barva toho mnoho neřekne, sardy jsou vybarveny zcela průměrně, jediný patrný rozdíl je u zcela vyspělých jedinců a to ten, že obvykle nemají tak vytočené marginální štítky jako nomináti.

Co se týká průměrné velikosti je zcela srovnatelná, k častým záměnám dochází u jedinců kteří nejsou dostatečně vyspělí, zejména u samců, nebo u kterých nejsou dostatečně výrazně vyvinuté druhotné pohlavní znaky. Takže zdaleka ne každý jedinec s netypicky vyvinutými marginálními štítky je původem ze Sardinie.
Pokud chcete jednu chovnou skupinu, tak samozřejmě "míchání" není rozhodně žádoucí.

Jen na okraj, u chovatele v Itálii, kde jsou želvy původem ze Sicílie obvyklejší, jsem viděl šestikilovou samici margináty (T.m.s.) a ani ostatní ze skupiny nebyli žádní drobci.

Nepleteš, nejsou původní tedy alespoň v tom smyslu jakým původ chápem. Jsou tam ale spontánně introdukovány již (uvádí se) Římany a buhví jestli ne dřív někým šikovným. Pár tisícovek let se tedy podle některých autorů podepsalo na vzhledu populací a zejména Němci toho hbitě využijí k obohacení trhu novými poddruhy. Četl jsem Testudo marginata sarda, dokonce Testudo sarda. Nakolik je tato snaha o vyčlenění z nominátních populací oprávněná nedokážu posoudit, ale jako obvykle jsem dost skeptický, byznys je byznys. Vždyť je přeci krásné mít širokou nabídku
T.m., T.w.,T.s.

Jsem zvědav kdy se objeví T.h.sarda nebo T.g.sarda, které se tam údajně také dostali podobným způsobem.

Ahoj, marginaty jsou tam a jsou opravdu obrovske. Jak popisuje KHor, vetsina samcu, co jsem videl mela jiste 5 kilo, ne-li vice. Zda-li tam probiha spiciace, toť otázka, ale asi jo, protože těch zvířat se tam na začátku asi moc nedostalo...

Graeca tam je, viděl jsem je u Olbie... Jakej to je poddruh netuším, prostě hezký želvy :)

Možná opravdu speciace probíhá, i když se pravděpodobně nejednalo o jednorázovou "zásilku" :-). Pavděpodobnější mě připadá, že se tam želvy dostávaly průběžně, možná až do doby nedávné. Lze-li věřit hypotézám které říkají že želvy byly pohřbívány společně s nebožtíky, je pro ten pocit docela důvod.
Co je zajímavé. Je to podle mě jediná "přirozená" lokalita, kde se mohou hypoteticky setkat jedinci druhu T.m. a T.g. Docela by mě zajímalo zda jsou známi kříženci z volné přírody.

Tak jak tak sleduju počasí na těch dvou lokalitách, tak bych i skoro řekl, že "tužší" to mají želvy ze Sardinie, takže v tom, že by byli víc teplomilné asi problém nebude. Spíš si myslim, že kdyby se mi z nich časem vyloupli třeba samí kluci nebo holky, tak bude docela problém tu skupinu doplnit. Jinak se mi teda ty sardy líbí víc.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru