Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Znovu o svícení

Ono jde taky o pomery jednotlivych slozek svetla.
Přesně tak. Ke kvalitnímu osvětlení a vytápění nikdy nepostačí jen jeden jediný zdroj, ale je potřeba udělat nějaké "combo".
Nízkotlaké sodíkové výbojky mají zdaleka nejvyšší světelnou účinnost v dostupných zdrojích, ale podle mě není vhodné je používat v teráriích - alespoň určitě ne jako jediný zdroj světla. Jelikož jejich barevné podání = 0 a spektrální průběh je vlastně jen ve vlnových délkách žluté (kolem 550nm?), nelze je podle mě považovat za dostatečný zdroj viditelného světla, i když mají brutální intenzitu. Mnohem lepší jsou kvalitní halogenidové výbojky, coby zdroj viditelného světla a v poslední době některé lze považovat i zároveň za dobré zdroje UVA/UVB.

edit: s tou výhřevností souhlas s JaBulou, ono se to vždycky nějak okecá, ale v praxi je mi jedno, že je tepelný tok u stejných příkonů zdrojů stejný, ale není mi jedno jak/kam je ten tok směřován a to je vlastně to jediný, co mě zajímá z hlediska zdroj/zvíře. Ostatní je bezpředmětné.
Pokud zdroj dokáže převést 5proc. el. energie na světlo a zbytek na teplo, tak bude logicky hřát víc než zdroj, kterej převede 20proc. na světlo a zbytek na teplo... není to tak? 60W žárovku v ruce neudržím, ale 60W rtuťovku uplně bez problémů.
Kéž bych se býval lépe učil tu fyziku...:-D

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny