Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zelva ctyrprsta nechce zelen,ale prsty.

Dobry den, chci se zeptat. Mam zelvu ctyrprstou, samicku a je ji zhruba kolem 10 let. Problem je v tom, ze mi odmita jist jakoukoliv zeleň, dokonce i pampelišky mi nechce jist a to se loni a předloni po nich mohla utlouct. Kdyz ji tim zkusim krmit, tak misto toho aby si kousla do listu mi chce kousat do prstu!A nebylo to jednou!! Pak by mi kousala i do prstu u nohou. Tak se chci zeptat, co mi tim naznacuje? Mam ji snad dat kousek nejakeho masa? Pokud ano, jaky a v jakym stavu? Je ale prece bylozrava ne? Diky moc vsem za radu!

Předmět Autor Datum
A jak dlouho to je, co nechce žrát? Jste si jist(á), že to je samice?
navay 12.05.2010 11:51
navay
Tak tři čtyři tejdny...Občas jí ukecám,ale jako..stěží. Evidentně by měla daleko větší zájem o moje…
akinerev 12.05.2010 12:03
akinerev
Znamená to, že hlad je nejlepší kuchař, prostě ji i nadále krmte pampeliškou a jiným lupenem, když s…
krokodýl 12.05.2010 18:14
krokodýl
I to je, řekl bych, přes moc. Ano, když najdou mrtvolku nebo se nějak dostanou k živému, dají si říc… poslední
Petr60zelv 13.05.2010 12:49
Petr60zelv

Znamená to, že hlad je nejlepší kuchař, prostě ji i nadále krmte pampeliškou a jiným lupenem, když se tam přimotá občas slimáček, tak neva. Ona je pro ně živočišná bílkovina hodně lákavá, ale chce to fakt opatrně. Jeden slimák, hole, kousek (1/4 - 1/2) vařeného vejce nebo kousek vařeného masa za 14 dní musí bohatě stačit pro uspokojení veškerých potřeb tohoto druhu. Ona horsfieldka bude asi vzhledem k drsnosti a úživnosti obývaných biotopů celkově "všežravější" než třeba hermannka, ale víc bych jí určitě nedával.

I to je, řekl bych, přes moc. Ano, když najdou mrtvolku nebo se nějak dostanou k živému, dají si říct, ale byl jsem (bohužel v době jejich aestivace) na lokalitě v Kazachstánu - poušť Mojin-Kum (cca 43 stupeň severní šířky a 77 stupeň východní délky - Balchašsko-Alakolská kotlina) a tam se možná někdy horsfieldky měly šanci dostat k ocásku nějaké ještěrky, ale to bylo tak maximum. Zato ale s oblibou žraly místní pouštní máky (netuším, jestli s obsahem alkaloidů opiového typu či nikoli) a podobné rostlinstvo, co tam vyrazí na tři týdny "kvetoucí poušti", tři čtyři týdny se krmí jako protržené a následně zmizí do "ilegality" v podzemí zas až do dalšího jara. Zato bych řekl, že nepohrdnou možností ohryzávat vysušené zvětralé kosti, které tam ležely v písku...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru