Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Heterometrus spinifer

Zdravím všechny štíraře.Rád bych si s vámi probral pár názorů na chování mích jedinců.
V březnu jsem si koupil dospělého samečka Heterometruse sp.Dal ho do terária 70*40*30 podklad rašelina, tři veliké úkryty a zajišťuji dostatek vhlkosti v polovině terária, druhá je o něco sušší.Samec byl hodně dlouho zalezlý na jednom místě a nejevil skoro tři měsíce žádný zájem o potravu.V květnu jsem mu koupil samičku také dospělou a o trochu větší.Koupil jsem jen jednu, aby zvykání si na sebe bylo jednoduší a plánuji koupi ještě jedné samičky.Koupená samička žere hned po pořízení a je o dost aktivnější a prostě úplně jiná povaha.I aktivita samce se zlepšila a chodí se i přes den vyhřívat na šutr.Jen si nejsem jistý zda přímá potravu. Když do společného terária hodím cca jednou za čtrnáct dní šest cvrčků tak vidím jen jak se láduje nenažraná samička a jeho jsem žrát prostě neviděl i když si myslím, že uš určitě nejakého sežral.
Ptám se vás myslíte si, že ten sameček má prostě takovou plachou a nežravou povahu? A mám dokoupit ještě další dospělou samičku? Když jsou tam ted dva tak nikdy nejsou spolu pod jedním šutrem i když by se tam vešli a i úkryty opouštějí každy v jinou dobu a dokonce samička občas semečka vyžene z jeho úrytu a obsadí jej třeba jen na den.Tak nějak doufám, že je vše o.k.

Děkuji za rady a názory.
Mirek

Předmět Autor Datum
Zdravim, do takto velkeho teraria bych se nebal dokoupit jeste 2 samice. Pokud si nejste jisty jestl…
Sulin 08.06.2010 14:49
Sulin
Super jsem rád, že se někdo chytil na pokec......Hele co se týče toho dokupu dvou samic tak jsem si…
Mirek z Vršovic 08.06.2010 17:25
Mirek z Vršovic
Jestli ho rozcupujdou tak to znamena ze nema zit (prirozeny vyber). Ja osobne jsem zatim kytky nevyz…
Sulin 09.06.2010 14:37
Sulin
Dospělý samec už toho moc nepožere. Splní, co je jeho povinností, snad a nebude trvat dlouho a opust…
chroustal 09.06.2010 19:16
chroustal
No když na burze uvidím pěknou rostlinku tak ji asi na zkoušku koupím. Zkoušel jsem už mech, ale zač…
Mirek z Vršovic 09.06.2010 21:59
Mirek z Vršovic
Krmení pinzetou. Před týdnem jsem si pořídil 3 štíry heterometrus spinifer (asi 6 cm) a pochopitelně…
saman32 12.11.2010 09:47
saman32
Tohle většina lidí vubec neřeší, prostě tam hodíš hrst cvrků a hotovo :) Pokud mu nesežerou uplně vš…
Nery 12.11.2010 11:53
Nery
čau mam štira a udělala se mu vzadu u zadečku takova boule, na dotek je měkka ale nevim co by to moh…
Viko 11.02.2013 00:10
Viko
fotka by pomohla
hawok 11.02.2013 03:08
hawok
jo tu je ...
Viko 16.02.2013 15:54
Viko
view-89046.jpg
Viko 16.02.2013 16:03
Viko
view-93045.jpg dal sem rači dvě at se mužeš podivat pořadně, dik za ochotu
Viko 16.02.2013 16:05
Viko
jsem asi slepý, ale žádnou bouli nevidím, jen rozšířený zadeček nažraného štíra
hawok.jinde 16.02.2013 16:15
hawok.jinde
Asi sem taky slepy a taky vidim len rozsireny zadecek, co znamena ze stir je dobre najedeny. Skus po…
swabe 16.02.2013 16:31
swabe
view-3716022013143.jpg u zadnich dvou nožiček ma takovou boli vypdato jako by se dobře najedl ale ma…
Viko 16.02.2013 21:35
Viko
prosím skuste poradit ještě někdo jak víte... :) poslední
Viko 22.02.2013 18:16
Viko

Zdravim, do takto velkeho teraria bych se nebal dokoupit jeste 2 samice. Pokud si nejste jisty jestli samec prijima potravu skuste ho dat do male krabicky (postaci 15X15cm) s 1 cvrckem. Pokud cvrcka nesni by mohlo znamenat ze je bud precpany a nebo nema o jidlo zajem. Stir nema zajem o jidlo v pripade ze se bude svlekat (coz by nemel byt vas pripad pokud je stir dospely) a nebo z duvodu me neznamich. Co se tyce aktivity: stiri nejsou tak aktivni tvorove jak by si nekteri chovatele praly. Moji heterometrus spinifer opousteji ukryt prez den jen velmi malo, jsou aktivni prez noc a ani to neznamena ze bych je videl kazdou noc. chtel bych se zeptat jaky druh vyhrivani pouzivate a na kolik stupnu terarium vytapite? (vim ze idealni by melo byt cca do 30°C ale ptam se na vase zkusenosti). Dale bych se nebal dat do teraria nejakou rostlinu. Treba rodu Scindapsus.
http://www.katalog-rostlin.cz/pokojove-rostliny/Ep ipremnum-pinnatum-Splhavnik-Scindapsus.html
Doufam ze se mi povedlo aspon trochu pomoci. Jestlize se pletu rad se necham opravit.

Super jsem rád, že se někdo chytil na pokec......Hele co se týče toho dokupu dvou samic tak jsem si myslel, že se vejdou. Ale spíš, aby mi nerozcupovali toho zpomalence. Jinak teplotu v teráriu mám hodně kolísavou. Od dvaceti do osuma dvaceti. Respektivě pokud je venku patnáct a méně mám v bytě od dvaceti do dvaadvaceti, potom přitápím přes den 50 W noční modrou žárovkou od Tery.Tahle žárovka mi tera ohřeje o pět st. víc asi tak v polovině terária.Jakmile je v teráriu nad 24 st. tak hodně rosím a udržuji podklad ( většinou lignocel) min do dvou cm hloubky vhký, ale ne mokrý.Jinak zkoušel jsem trochu topit i v noci noční žárovkou 30W a bojí se světla i tohodle.(přestali na dva měsíce vylejzat). Jinak s tou aktivitou jsem za jedno. Ale dobrý je, že na ně čucím hodně večer a pak mám hodně příležitostí k pozorováni a mám tři tera u sebe tak mám skoro pořád na co koukat. Kytky v teráriu moc nechci, ale jaký máš na to názor? Kvůli vlhkosti plus, ale díky přehlednosti a údržbě veliké mínus.

Jestli ho rozcupujdou tak to znamena ze nema zit (prirozeny vyber). Ja osobne jsem zatim kytky nevyzkousel ale uz se na ne chystam. Docetl jsem se ze stir se radsi napije z kytky nez z napajecky. Co se tyce prehlednosti si myslim ze velky stir se za kytku neschova (pokud nebudete mit kytku zbytecne prerostlou) a cvrcek za kytkou by mi nevadil (stiry mate dospele proto je cvrcek pri svlekani neohrozi).

No když na burze uvidím pěknou rostlinku tak ji asi na zkoušku koupím. Zkoušel jsem už mech, ale začal do měsíce plesnivět. Ale už dávno chci pořídit do těch malích terárek kousek rašeliníku. Je fakt, že ten mech v terárku byl fakt hezký. Jaké podmínky máte vy? Máte nějaké zkušenosti z odchovem H. spinifera? Je tu někdo kdo úspěšně odchoval H. spinifera jen při pokojové teplotě, bez dotápění? Docela rád bych pořídil samičku odchovanou než import...,ale nemyslím si, že se mi to podaří.

Krmení pinzetou.
Před týdnem jsem si pořídil 3 štíry heterometrus spinifer (asi 6 cm) a pochopitelně mě zajímalo jestli budou žrát. Nechal jsem jim tři dny na zabydlení a v podvečer jsem zkusil krmení. Abych měl přehled, jestli žerou všichni, tak krmení probíhalo ještě za světla. Vypustil jsem tři cvrčky, kteří okamžitě zalezli do různých štěrbin za kamenem, mechem, nebo kůrou. Proto jsem do terárka vložil další tři cvrčky a pozoroval co se bude dít. Dva štíři si po chvilce cvrčky vzali, ale ten třetí nic. Všichni tři jsou stejně velcí, z toho dva samci. Průběžně jsem terárko kontroloval i po večerce s baterkou, ale ten třetí pořád nežral. Druhý den večer jsem cvrčky začal odchytávat a čtyři živé jsem našel (pouze 2 snědeni). Protože se štíři pod úkrytama přeskupili, tak jsem ztratil přehled o tom, kdo žral a kdo ne... (musím ještě zjistit, jak je od sebe rozeznat) Vzal jsem tedy po jednom cvrčka do pinzety a nabídnul každému štírovi zvlášť. Bez problémů si každý jednoho vzal přímo z pinzety a já mám konečně jistotu, že všichni přijímají potravu.
Popisuji to zde hlavně proto, že každý začátečník je tak trochu ve zmatku, i kdyby měl doma fůru literatury a může se hodit každá informace. Vzhledem k nutnému vybavení terárka je v něm přehled o cvrčcích značně omezen. Přendavat proto štíry na krmení do zvláštních krabiček je ale nepraktické a pro štíry určitě i stresující. Jen teď nevím, jestli jim mám pro příště házet cvrčky po více kusech a nemít jistotu, zda se dostalo na všechny. Budu tedy ještě pozorovat jak dlouho štír cvrčka zpracovává a co se stane, když chytne jednoho, tak jestli bude jen žrát, nebo jestli bude dál lovit. Bojím se, že ti dva všechno tomu třetímu sežerou. Děkuji za vaše případné postřehy ohledně krmení.

(Po konzultaci s prodejcem na burze jsem se jako začátečník trochu vylekal možnosti zakoupit štíry o velikosti cca 1 cm a jejich krmení rozpůlenými crčky.)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru