Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Agama vousata privira oko.

tak Ti něco prozradím, jak ušetřit na Mikeovo světlech (sorry Made)
Nema problema ;-), já tvrdím že světlo jako takový (to čemu my říkáme viditelná část + ta, kterou jsou schopny vnímat ta zvířata) je jednou z nejdůležitějších věcí. Proto říkám, než používat bludičky typu UV kompaktní zářivka, tak raději uplně bez UV.
Ale na druhou stranu, za mě:
1. vliv UV záření na plazy není ještě tak uplně probádaná záležitost a zdaleka nehraje roli pouze při metabolismu D3.
2. sypat zvířatům neustále "tuny" přášku (aŤ už to je obyč vitamix pro slípky, roboran či cokoliv jinýho) mě moc nebaví, já naopak chci jít zcela opačným směrem
3. věřím tomu a samozřejmě mám jistou oporu v seriozních studiích, že UV záření podporuje nejen met.D3, ale celkově ovlivňuje (pozitivně) imunitní systém zvířat, tvorbu vajec u samic a hlavně celkový pohled na svět co se týče vidění jako takového, bo spousta plazů s vnímá světlo až do UVA (nidky bych nedoporučil chovat jakýkoliv denní zvíře bez UVA) - např. u Dipsosaurů (D.dorsalis) prokázali, že navzájem vidí "spermátka" - feromony vylučované z femorálů pomocí UVA, kdežto ve viditelné části spektra nelze tyto látky vidět - to jenom pro zajímavost.
Rozhodně se nebráním ničemu, o takovým chovu bych si rád něco poslechl, zase nemám důvod za každou cenu dávat vydělat ČEZu a prodejem UV zdrojů se rozhodně neživím (to už bych chcípnul hladem :-))... akorát nevím jak chceš docílit dobrýho osvětlení bez výbojek (nemyslím jen UV, ale všeobecně), to co leze z trubic je tma, nikoliv světlo ;-), si rovnou můžu dát do refl. u auta čajový svíčky - rozuměj vtip nakonec :-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny