Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem nesvléká se mi hroznýš

Dobrý den,můj hroznýš má velké problémy se svlékáním.dřív to bylo bez potíží a teď už je to podruhé co se snaží svléknout a nejde to.jakoby měl tu kůži moc přilepenou a taky mi příjde,že je mu velká.visí na něm,přito žere normálně.(dříve mi zvracel,tak sem mu pichala injekce od veterináře)teď už nezvrací,ale i tak mi příjde hubený i když už normálně jí.pořád ho namáčím a nejde to.trhá se mu a dělají se na něm obrovské kožní řasy.z té minulé svlečky sem mu musela pomoct u hlavičky,tak sem to opatrně svlékla,ale vypadá to,že nastane stejný problém.prosím posaďte mi někdo co s tím.jestli třeba nepotřebuje nějaké vitamínz,nebo krmit častěji,aby přibral(dostává 1 myš/10dní)děkuji

Předmět Autor Datum
Takže tradičně: Popište podmínky chovu, stáří a velikost hada, důvod zvracení (pochybuju, že injekce… nový
krokodýl 21.07.2010 10:13
krokodýl
Terárium 120D,60V,40H.je tam ještě se 2 hroznýšema.podestýlka-kůra,voda denně měněná velikost misky3… nový
cakarinka 21.07.2010 10:40
cakarinka
odčervení byli všichni 3 Důvod? Injekce nevím jak se jmenovali prý něco na podporu trávení, dala m… nový
krokodýl 21.07.2010 11:03
krokodýl
Bylo mi doporučeno odčervit je preventivně.Teplotu udržuju 29-31°C.trus má normální,jako ostatní.OK… nový
cakarinka 21.07.2010 12:08
cakarinka
Pozor, teplotu okolo 30 a víc jen v menší části terária, musí mít možnost si regulovat teplotu. V ne… nový
krokodýl 21.07.2010 14:14
krokodýl
mám tam různé schovky(kameny,pod palandou a tak)a je to tak půl na půl.jedna strana je teplejší a ta… nový
cakarinka 21.07.2010 15:05
cakarinka
Skus dodat nejake foto jak terarka tak hada at mame predstavu nový
Master 21.07.2010 16:44
Master
jo foto by se šiklo poslední
sesik442 21.07.2010 20:44
sesik442

Takže tradičně:
Popište podmínky chovu, stáří a velikost hada, důvod zvracení (pochybuju, že injekce /jaké injekce?/ je zcela ideální způsob léčení zvracení, ale zřejmě to hroznýš i tak zvládl)?

Řeknu to asi takhle, zdravý had (je jedno jestli hroznýš nebo jiný) se svlékne v pořádku i při poměrně benevolentně vedeném chovu, pakliže má možnost vlhčího kouta (hromada mechu/listovky/rašeliníku...) + větší misky s vodou. Problémy se svlekem nastávají u déle nemocných, podvýživených a dehydratovaných jedinců, v případě ektoparazitóz nebo absolutního sucha v teráriu v době zakalení a před svlekem.

Co Vám mohu hned poradit ve fázi, kdy se blbě svlékne, ho naložte na čtvrthodiny do vlažné vody nebo na delší dobu do bedny s mokrými ručníky a podobně. Pak půjde svléct poměrně dobře. Hlavně je třeba dobře (pozorně) svléct kůži na očích a na špičce ocasu. Potom nezbývá než dostávat hada do kondice, aby se příště svlékl lépe. To znamená pořešit podmínky, dobře krmit a dostatečně napájet (pořád možnost napití čisté vody, případně ještě lépe možnost koupání celého hada). Zjistit jestli není plný roztočů, pokud ano, tak ho důsledně odparazitovat.

Terárium 120D,60V,40H.je tam ještě se 2 hroznýšema.podestýlka-kůra,voda denně měněná velikost misky30x30cm.Denně vlhčeno celé terárko rozprašovačem.odčervení byli všichni 3.Hroznýš má cca70cm a je mu asi půl roku.Důvod zvracení nevím,dostával nažrat 1týdně/malou myš.Injekce nevím jak se jmenovali prý něco na podporu trávení, dala mi je veternářka ,která se specializuje na plazy.Jediné co mě napadá,že je to tím podvýživením,pač jak říkám,příjde mi že ta kůže na něm visí,ale žere 1myš/10dní,tak nevím.jestli je to málo a mám dávat častěji,nebo co.taky ho koupu,celého ve vlažné vodě.i ho namáčím na nějakou dobu15-30 min.oči i ocásek sem mu důkladně svlékla.ta já už nevím čím by to mohlo být.Každopádně děkuji moc za všechny rady.aspoň se něco přiučím.

odčervení byli všichni 3

Důvod?

Injekce nevím jak se jmenovali prý něco na podporu trávení, dala mi je veternářka ,která se specializuje na plazy

No nejsem veterinář, ale cokoliv na podporu trávení jsem vždy dával perorálně, pokud byl rozhozen metabolismus (stačí třeba kombinace přežrání a nevhodných teplot) je nejdůležitější nechat žaludek uklidnit a po delší pauze začít s něčím menším a lépe stravitelným. No to je teď už jedno.
Každopádně bych ho oddělil a věnoval mu individuální péči, dostával do kondice, třeba už vždy po týdnu myš nebo dvě, nebylo by od věci, pokud si bere usmrcenou myš, tak do myši přidat injekčně trochu vitamínu C na podporu imunity. Pohlídat další svlek. Otázkou je , jestli tam není nějaký vrozený problém, třeba špatná funkce ledvin a tedy i hospodaření s vodou (zřejmě by hodně pil) nebo něco dalšího. Jaký má trus?

Pozor, teplotu okolo 30 a víc jen v menší části terária, musí mít možnost si regulovat teplotu. V nejchladnější části jen okolo 24-25. V noci také mírný pokles 22-26 st. Trvale vyšší teploty mohou mít na trávení vliv a citlivější jedinec může mít problémy, i když ostatní dva to zvládají.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru