Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Problem s prujmem po snusce u gekoncika nocniho

Mame trapeni s jednou samici gekoncika nocniho - story je nekde tady:

http://tera.poradna.net/q/view/137262-gekoncik-noc ni-samice-ma-vajicka-ale-neklade

- dlouho nosila v sobe jen jedno, ale enormne velke vejce (minimalne 3 tydny kdy to bylo na ni znat) - objemem se rovnalo urcite dvema normalnim. Nakonec se ji ho povedlo snest, ale trpi prujmem (dostava ze sebe jen "hleny") a prijde mi malo aktivni. Dle vseho nelovi, pres noc si dojde k misce s vodou a pije (pije docela hodne), pohyb jinak kdyz se ji zrovna chce je normalni, hodne spi. Mam ji oddelene na samotce, a nevim co s ni... Nenapada vas neco? Nepredpokladam ze by mohlo jit o cryptosporidie, mame ty same gekonciky uz docela dlouho - zadny novy mezi ne neprisel a ostatni mi prijdou OK.

Předmět Autor Datum
pokud samice vytvorila abnormalni vejce, muze tam byt problem s vajecniky (problem se spravnou ovula…
.JaBula. 30.07.2010 10:51
.JaBula.
Dabluzel - neni v dosahu zadny veterinar co by tomu trochu rozumel :( Ten u ktereho jsem byl tvrdil…
lucifer 30.07.2010 11:06
lucifer
Ten u ktereho jsem byl tvrdil ze zadne vejce nema Jo taaak, z toho predchoziho vlakna kde se resilo…
JaBula 30.07.2010 14:47
JaBula
no, nejdriv tvrdil ze mysli ze zadne vejce nema, pak na rentgenu ze tam nejaky naznak je ale ze to u… poslední
lucifer 30.07.2010 15:15
lucifer

pokud samice vytvorila abnormalni vejce, muze tam byt problem s vajecniky (problem se spravnou ovulaci, novotvarem, zanetem, cimkoli podobnym...). Zanetu (treba i sekundarnimu) by odpovidal i zvyseny prijem tekutin. Obavam se, ze bud se da do kupy sama v nejlepsich podminkach jake ji dokazete (treba i za prispeni odborneho veterinare a jeho zakroku)poskytnout, nebo proste ne. V lepsim pripade zustane do budoucna neplodna. TEn prujem - jde opravdu o stolici? Nemuze jit o hleny, produkovane ve vetsim mnozstvi po prenaseni vajicka? Kazdopadne bych s navstevou veta neotalela. Tady to asi bude chtit vic nez jen "radu"...

Dabluzel - neni v dosahu zadny veterinar co by tomu trochu rozumel :( Ten u ktereho jsem byl tvrdil ze zadne vejce nema, a po 2 dnech bylo to velke venku = neni v nej zrovna duvera a nevim o zadnem jinem v Budejicich co by hovel plazum. Od te snusky je to tyden, a to co z ni jde je lepive, ridke (temer jako bilek z vejce), z casti pruhledne/z casti bile (moč?) - neni toho nejak hodne. Podminky ma dobre jak to jen jde. Je v extra terarku, cisto, zadny substrat, teplo, pres noc vyhrevny kamen na ktery se chodi sama vyhrivat/vetsinou lezi aspon z casti na nem.

Ten u ktereho jsem byl tvrdil ze zadne vejce nema

Jo taaak, z toho predchoziho vlakna kde se resilo kladeni jsem vyrozumela, ze na rtg bylo videt jedno vejce, ktere samice vykladla, tudiz, ze nehrozi, ze by v samici nejake druhe jeste mohlo byt. Tohle opravdu bez poradneho veta vyresit nepujde. Krome komplikaci uvedenych vyse muze mit samice podle vseho v sobe treba jeste druhe, nevykladene vejce, ktere tam tim padem dela neplechu. Verim, ze i v budejkach se najde nejaky plazi vet. Jsem taky z jihu a co vim, tak v budejkach, jihlave nebo jindrichove hradci (proste nekde v okoli) je doktor Sypena. S odstupem cca 8, 9 let mi prijde, ze uz v te dobe rozhodne vedel co dela. Nejaky krajan urcite doplni aktualni kontakt.

Od te snusky je to tyden, a to co z ni jde je lepive, ridke (temer jako bilek z vejce), z casti pruhledne/z casti bile (moč?)

To co z ni jde bych rozhodne nenazvala prujmem, s travici soustavou bych si starosti v tuto chvili nedelala. Dokud je samice v kondici, je pravdepodobne, ze zvladne i komplikovanejsi zakrok pokud by byl potreba. Vahani ale neni na miste.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru