Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nechuť k páření

Chovám párek agam ve stáří cca 20 měsíců. Samice 44 cm (má uštípnutou špičku ocásku - asi následek soužiti s ostatními sourozenci) a je v těle robusnější. Samec má 47 cm a byl do terária dán jako druhý v pořadí. V prvních asi 5 dnech o sebe jevili zájem, samec mohutně kýval hlavou tak, že při tom až nadskakoval a rozhazoval písek kolem sebe. Samička kývala hlavou taky, dokonce párkrát salutovala. Nyní si v teráriu udržují odstup. Jinak se chovají normálně, přijímají živou i rostl.potravu, mají UVA i UVB záření. Velikost terária je 95x55x60.Denně je nechávám volně běhat po bytě. Navzájem se ale ignorují a když se náhodou potkají, pokývají na sebe, oba se nafouknout,potočí se spolu párkrát dokolečka. Pak najednou samec uteče (jako by se jí bál), zaleze někam do rohu, kde se snaží spát. Samice následně taky. Takto už to trvá 2,5 měsíce. Samice je dominantnější a je to skutečně samice - potvrzeno při nutném RTG vyšetření veterinářem pro plazy. On má charakteristické zduřeniny s pouzdry hemipenisů po stranách u kořene ocasu, včetně femorálních pórů na stehnech, chováním ale připomíná spíše samici. Poradí někdo, kde může být problém? Moc dík.

Předmět Autor Datum
Problem je dle mne v tom ze samice nema zrovna "plodne" obdobi - nase zkusenost je ze samec pozna kd…
lucifer 12.08.2010 21:40
lucifer
Moc dík za odpověď. Znamená to ale, že by tedy měli být každý odděleně? Ještě doplnění. Samice údajn…
Daisy.D 12.08.2010 21:54
Daisy.D
Kazde zvire muze mit jinou povahu, to je normalni - a 2 samci pohromade se napadat obvykle budou (di…
lucifer 12.08.2010 22:19
lucifer
Díkes, snad se situace výhledově zlepší - dnes jsem tady na webu nováčkem, budu sledovat a sbírat in… poslední
Daisy.D 12.08.2010 22:29
Daisy.D

Problem je dle mne v tom ze samice nema zrovna "plodne" obdobi - nase zkusenost je ze samec pozna kdy se samice chce parit, asi nejak souvisi s vyvojem vajicek a pravdepodobne feromony. Proste kdyz samice "nechce" tak ji samec akorat prozene, symbolicky rafne aby ukazal kdo je panem, a to je vse. Samice mame oddelene, a pozname dle chovani ze se chteji parit - zacnou se chovat domiantne = predpokladam ze v prirode tim provokuji samce k utoku, ktery pak zjisti ze je potreba neco jineho a hup na vec. Kdyz dam takovouhle samici k samcovi tak se prakticky okamzite pari - a max. do mesice ma samice oplodnenou snusku.

Moc dík za odpověď. Znamená to ale, že by tedy měli být každý odděleně? Ještě doplnění. Samice údajně nezimovala dle informací předchozího chovatele. U samce nevím, fakt je, že mají oba takové línější reakce. Snad se to na jaře zlepší :-). Když jsem samce koupila, byl pár dnů po šarvátce s jiným samcem (měl pokousaný ocas asi na třech místech. Ten druhý samec byl skutečně rapl - bála bych se ho i já :). Vše se ale krásně zahojilo, ale může mít z takové zkušenosti nějaké psycho? Je velmi klidný, řekla bych že až "ušláplý".

Kazde zvire muze mit jinou povahu, to je normalni - a 2 samci pohromade se napadat obvykle budou (divim se ze je mel nekdo spolu). Oddelene samce od samice mit nemusite, ale nam se to osvedcilo. Hodilo by se myslim pro ne trochu vetsi terarium. Doprejte jim pres zimu klid, bez vyhrevu a krmeni at "zazimuji" a uvidite co pak na jare.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru