Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Hodně dlouhá hladovka u Hroznýše Dumerilového

Prosím poraďte....Před 2 lety jsem koupil cca 6 letého Hroznýše Dumerilového. Zhruba před rokem mi naposledy sežral většího králíka a od té doby vůbec nepřijímá ŽÁDNOU potravu. Mám ho v teráriu o rozměrech 2m x 1m x 1m, teplota cca 30 stupňů.
Svleky probíhají normálně, ale pokles váhy je z 12 kg na cca 9 kg.
Prosím poraďte zda je to stářím, nemocí či velikostí terária.
Děkuji za radu.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
je to stářím, nemocí či velikostí terária Teda mě napadá, že by mohl být mnohem starší, protože 12…
krokodýl 20.08.2010 13:37
krokodýl
Přikládám jeho fotku po jeho posledním žrádle.No s tím nacpáním nevím...to by bylo asi pěkný rodeo,p…
Chucky 21.08.2010 01:48
Chucky
Vyzvrátit to nemusí, pokud by neměl vyloženě nefunkční nebo ucpaná střeva nebo žaludek, ale to by se…
krokodýl 21.08.2010 10:13
krokodýl
Tak mi před 14ti dny konečně sežral dva čerstvě zabitý potkany,tak mu po neděli zkusím dát znovu.Tak… poslední
Chucky 25.09.2010 21:46
Chucky

je to stářím, nemocí či velikostí terária

Teda mě napadá, že by mohl být mnohem starší, protože 12 kg a krmení větším králíkem vypadá na pěkného pořeza, což mi zrovna na poměrně mladého dumeriláka nepřipadá, řekl bych spíš, že možná bude mnohem starší a pokud mu bude cca 12-15 a více, tak by věk mohl hrát roli. Jinak ti samozřejmě asi poradíme těžko, protože prostě to na dálku moc nejde.
Pokud je těch 30 po celém terárku, tak to může být také poříčinou, ale předpokládám, že si může najít i chladnější kout.
Zřejmě bude třeba ho po tak dlouhé době nacpat, pro začátek bude stačit menší potkan a po dalších cca 10-14 dnech dva menší potkani, aby se vidělo, co a jak, jak funguje trávení. Pokud spolyká, stráví a vykadí, tak lze uvažovat, co dál.
P.S.: Jak pije (hodně a často?), jak vypadá zvnějšku (nevypadá "suše" a jakoby "ve velké-volné kůži")?

Přikládám jeho fotku po jeho posledním žrádle.No s tím nacpáním nevím...to by bylo asi pěkný rodeo,páč je to divoch kousavej.Kůži volnou ani suchou nemá,ale viditelně hodně pohubl.Pije celkem často.S tím jeho věkem je to docela dost možný,že mi prodali staršího hada než řekli.Jinak s nacpáváním zkušenosti mám,páč moje samice Boa const.(1,5m a 4kg)měla ten samej problém,tak jsme ji nacpali potkanem,pak za dva týdny hadičkou mletým hovězím a za necelej měsíc se pěkně rozežrala.Ale s tímhle obrem to nebude vůbec jednoduchý.A navíc,pokud má nějakej vnitřní problém jako třeba vředy nebo něco,tak mi to nacpaný vyzvrátí,ne?

Vyzvrátit to nemusí, pokud by neměl vyloženě nefunkční nebo ucpaná střeva nebo žaludek, ale to by se minimálně zpočátku té hladovky snažil lovit a žrá a pak by to zvracel. Pokud jde o takové dlouhodobé nechutenství, tak to vypadá problematičtěji. Může jít o podmínky, ale pokud v nich řekněme rok bylo vše OK a pak přestal žrát... Myslím, že bez důkladného vyšetření, sono, krev atd. stejně moc nevymyslíme. Pokud zvíře rok nežere, tak k tomu má nějaký zatraceně vážný důvod. Nacpat se dá i 4m krajta, ale samozřejmě chce to aspoň dva až tři lidi. Lepší by bylo, kdyby to nebylo třeba. Zkus ho vydráždit čerstvým mrtvým potkanem, aby se zakous nebo mu ho tam zkus nechat u hlavy přes noc.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru