Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem malá pardálka - hlavička

Malá želvička pardálí (cca 7cm) má hodně vypouklá horní výčka (bulvy?). Měla jsem před ní první a ta je tak vypouklá neměla - téměř vůbec, tekže mi to teď připadá jako extrém. Celou hlavičku má hodně hrbolatou, předchozí jí měla hladkou a hezonkou. Já vím, že každá je originál, ale nevím jestli nejde o avitamivózu nebo nějaký jiný problém. Substrát špatný - kukuřičná drť, pracuji na kamínkách a na dřevěných hoblinách. Strava - listy od pampelišek. jetel, čínské zelí, strouhaná mrkev. Nemúže mít vliv, protože jsem ji v tomto stavu obdržela před 12 dny. Přidávám odkazy na foto. http://i1044.photobucket.com/albums/b449/lucri5/el vika3.jpg , http://i1044.photobucket.com/albums/b449/lucri5/el vika2.jpg , http://i1044.photobucket.com/albums/b449/lucri5/el vika1.jpg , http://i1044.photobucket.com/albums/b449/lucri5/el vika6.jpg , http://i1044.photobucket.com/albums/b449/lucri5/el vika5.jpg , http://i1044.photobucket.com/albums/b449/lucri5/el vika4.jpg

Předmět Autor Datum
Jak je stará? - nemá žádné přírustky na krunýři, takže jestli je starší než cca měsíc, pak je tu nej…
nikolas 04.09.2010 22:40
nikolas
7 cm, takže starší než 2 m. Doporučuji jako substrát 6-8 cm vrstvu vlhkých hoblin.
krokodýl 04.09.2010 22:47
krokodýl
Viz odpověď níže. Je zajímavý, že když jsem se na stránkách dlouholetého a evidentně zkušeného chova…
lucy 04.09.2010 23:26
lucy
Určitě je starší než 2 měsíce, takže si nese následky nesprávného zacházení faremního odchovu. Želvi…
lucy 04.09.2010 23:21
lucy
Všímejte si krunýře - pokud bude pořád více měkčí, je to špatné a budou napadeny orgány želvičky. Po…
Jakubýček 04.09.2010 23:57
Jakubýček
Jinak pochybuji, že želvička má 7 cm (měřeno přes plastron), řekl bych že tak 5 cm podle fotek...?
Jakubýček 04.09.2010 23:59
Jakubýček
Díky za radu.:-)
lucy 05.09.2010 00:21
lucy
Podle fotografie se mi nezdá, že je velká 7 cm (teda pokud nemáte ruce jak lopaty:-). A protože nemá…
nikolas 04.09.2010 23:58
nikolas
Díky za radu.:-)
lucy 05.09.2010 00:20
lucy
Tady je ještě fotka dvou stejných želv (G. elegans)- přesně dva měsíce po té první fotce. Za kvalitu…
nikolas 05.09.2010 15:09
nikolas
A nemá náhodou taky průjem? To by znamenalo příliš vysokou teplotu v teráriu. Mám víc než půlroční p…
lulda 14.09.2010 23:01
lulda
Děkuju moc za odpověď. Bohužel to bylo zřejmě způsobeno faremním chovem. Bylo mi jí velice líto, ale…
lucy 17.09.2010 20:22
lucy
Je mi na nic z toho, co všechno dnes dokážou udělat lidi pro peníze a nikdo to nekontroluje a netres… poslední
lulda 23.09.2010 16:15
lulda

Jak je stará? - nemá žádné přírustky na krunýři, takže jestli je starší než cca měsíc, pak je tu nejspíš nějaký zádrhel. Ty kukuřičné drťky fofrem vyhoďte, to ji raději držte na vlhkém ubrousku, může být dehydratovaná. Kamínky jí taky nijak neprospějí. Jestli si ji přisušíte v prvních týdnech života, pak už to nezachráníte. Ale jestli už je starší než tak dva měsíce, tuším silné potíže.

Viz odpověď níže. Je zajímavý, že když jsem se na stránkách dlouholetého a evidentně zkušeného chovatele zmínila o dřevěných hoblinách, tak jsem se se střetla s velice negativní reakcí. On používá na půlku terárka kamínky a na druhou vlhčí směs kokosovýho vlákna a písku. Díky za reakci.

Podle fotografie se mi nezdá, že je velká 7 cm (teda pokud nemáte ruce jak lopaty:-). A protože nemá vůbec žádné přírůstky - od vylíhnutí neroste, byla zřejmě držena v nevhodných podmínkách. Avitaminóza u mláděte ihned po vylíhnutí je velmi nepravděpodobná, ovšem u zvířete z "faremního" chovu a neurčitého věku je docela možná. Jestli vám mohu poradit, nikdy nekupujte mládě želvy, které neroste. Poznáte to snadno, na plastronu (spodek želvy) je okolo středního švu světlejší proužek čerstvě narostlého krunýře - někdy má i narůžovělou barvu. Pardálisky rostou docela rychle, ve dvou měsících mají dobře viditelné přírůstky na krunýři. Ta vaše se od vylíhnutí nehnula ani o milimetr, něco je nejspíš špatně.
Pro představu - mláďata g. elegans - tříměsíční a čerstvě vylíhnuté - u staršího jsou znatelné přírůstky okolo základních štítků na karapaxu.

[elegj.jpg]

Tady je ještě fotka dvou stejných želv (G. elegans)- přesně dva měsíce po té první fotce.
Za kvalitu fotky se omlouvám, ani já, ani foťák dnes nejsme ve formě.
Přírůstky jsou však viditelné i u té mladší, a to elegansky rostou výrazně pomaleji než pardálisky.
Sice nikde není psáno, že růst nemůže nastartovat i později (a taky se tak v dobrých podmínkách většinou stane), nicméně pravděpodobnost poškozeného zdraví takovéto želvičky je podstatně vyšší, než u želvy, která roste od začátku. Jestli je to důvod k reklamaci, tím si nejsem jistý, ale pokud se vám zdá, že má i další problémy, asi bych žádal její výměnu za nějakou šťastnější kolegyni, která "péči" překupníka ustála lépe.
Na druhém obrázku jsou plastrony malých dvouměsíčních (a pětiměsíční) elegansek, růst podél středového švu je dobře patrný - světlejší až marůžovělé pásky jsou zřetelné i na fotce tak mizerné kvality, jakou jsem právě spáchal.
Zdravím a přeji chovatelské úspěchy.

[eleg3.jpg]

[eleg2.jpg]

A nemá náhodou taky průjem? To by znamenalo příliš vysokou teplotu v teráriu. Mám víc než půlroční pardálky a už mají víc než sto gramů. Pokud by byla přehřátá tak vlastně tráví sama sebe a neroste. Pod zdrojem nemá být víc než asi 33 stupňů. Na noc do vlhkých hoblin, kvůli dehydrataci, jen voda na pití nestačí. Třeba se dá ještě zachránit. Je mi jí moc líto.

Děkuju moc za odpověď. Bohužel to bylo zřejmě způsobeno faremním chovem. Bylo mi jí velice líto, ale měla jenom 27 gramů. Využila jsem možnosti a vyměnila ji za jinou od pohledu zachovalejší. Když jsem viděla, v jakých podmínkách je převážejí, tak se mi chtělo brečet. V malinkym otevřenym akvárku s hoblinama bez vyhřátí s nima objíždí celou ČR. Dealer byl ze Zlína a já jsem z K.Varů. Novou mám devátý den. Průjem nemá, kaká zelený protáhlý bobánky v celku. Pod zdrojem má max. 32°C. Na noc jí zahrabávám do vlhkých hoblin a ob den dávám vykoupat (tak 6mm hladina),kde se vyprázdní, takže mám přehled. Celý terko jsem přebudovala - teplejší půlka hobliny a plochý kámen na vyhřívámí pod zdrojem 60W žárovky v květináči - chladnější polovina kamínky s plochým kamenem ne papání a kořenem na úkryt. Po celé délce je UVB zářivka ReptiGlo 10 Desert. Když jsem ji přinesla domů tak vážila 34g, teď 30g. Předchozí v prvním týdnu také zhubla o 3g a pak v dalším přibrala 5g. Žere dvakrát denně, jednou víc - tak necelou polévkovou lžíci listů pampelišek a jetele, podruhé si jen tak zobne čínského zelí. Po každém jídle jde pod zdroj a spí. Vlastně spí pořád. Přijdu z práce v 17 hod. a ona je furt zahrabaná v hoblinách stejně, jak jsem jí uložila předchozí večer. K oboum jídlům ji musim budit. Na dokladu od dealera je datum povolení dovozu 23.3., takže jim všem musí být víc než 6 měsíců. 100g je neskutečných a pro mě důkazem, že to bude možná marný boj. Nicméně udělám vše pro to, aby to tak nedopadlo. :-)

Je mi na nic z toho, co všechno dnes dokážou udělat lidi pro peníze a nikdo to nekontroluje a netrestá, je to hodně smutný. Kde jsou ty inspekce!!
Já používám pouze 25W žárovku a svítím tak 10hodin denně, mám to na časovač. Želvy jsou nejaktivnější ráno, kdy mají hlad, ale pak většinu dne taky prospí. Polévková lžíce rostlin je dost úspěch na tak malou želvu, hlavně že vůbec žere. Doporučuju koupit nějaký vitamíny pro plazy, třeba Roboran a taky dávat převařené vaječné skořápky nadrcené najemno nebo strouhanou sépiovou kost přidávat na jídlo kvůli vápníku. Já to sypu na granule Reptilix, máčejí se ve vodě a želvy je milují. Objednávám je přes internet. Není špatný si na zimu nasadit Rukolu do květináče a tím krmit až nebude z venku čím. Jinak já želvy i během dne trochu rosím a hned ožijí. Docela se mi osvědčil místo vlhkých hoblin na noc, vlhký kapesníček, který lépe přilne ke krunýři. Víc už asi udělat nemůžete, já jen přeju, aby se želvička rozjedla a začala růst, tak hodně štěstí a dejte pak vědět jak to jde :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru