Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Varan Indicus (mangrovový)

Zdravím.Mám dotaz,chtěl bych začít chovat varana,ale jsem úplný začátečník a dokud nebudu mýt potřebné znalosti,tak jsi na to netroufám.Zajímá mě tento druh varan Idicus jak je náročný,je vhodný pro začátečníka,nebo je lepší jiný druh,popřípadě leguán?U nás ve zveráku ho maj asi 2 roky starého za 5500kč-Indicus.Zajímají mě otázky,nebo odkazy typu,jak je chov varanů časově,finančně,chovatelsky náročný,Jestli je nebezpečný,nemoce,krmení,velikost a zařízení terárka,jestli ještěři zapáchají atd...děkuji

Předmět Autor Datum
Podotykam ze varany nechovam, takze ak napisem nieco zle, snad ma niekto opravy, pripadne doplni:-).…
danio007 08.09.2010 17:02
danio007
Ze se Ti chtelo psat takove litanie. Kdyz se nekdo takto taze, nemnel by chovat nic.
xuebao 08.09.2010 18:05
xuebao
:-D Ale v podstate mas pravdu...:-/
danio007 08.09.2010 18:23
danio007
zdar:-D a.d.danio:-)chyby tam nejsou, nikdo tě opravovat nebude.Osobně též varany nechovám.:-D:-D ji…
West day1-pošuk 09.09.2010 16:46
West day1-pošuk
Posuk, viem ze ty chovas iba gutky:-D mimo nich nic:-D Skusit si nieco najst sam, to uz sa dnes neno…
danio007 09.09.2010 17:17
danio007
danio jěště ,že tak :-D poslední
West day1-pošuk 09.09.2010 17:54
West day1-pošuk

Podotykam ze varany nechovam, takze ak napisem nieco zle, snad ma niekto opravy, pripadne doplni:-).

Vseobecne velmi varany pre zaciatocnikov niesu.
K otazkam:
1.Casova narocnost je tak ako u kazdeho jastera vecsia.Parvidelne krmenie, vyberanie zbytkov( aj ked pri varanoch dost pochybujem ze nejake budu:-D), cistenie terarka atd...Kazdopadne pri chovani 1-2 zvierat sa to da v pohode zvladnut.
2.Financne to bude uz o nieco horsie.Cena samotneho zvierata je len prva investicia.Dalej bude potrebovat vhodne terarko.Kvalitne osvetlenie( ako UV, tak aj na vyhrev terarka) ktore tiez nieco stoji... + naklady na elektrinu a potravu.
3.Chovatelsky v podstate, ak pripravis zvieratu podmienky ake potrebuje, je aj to najtazsie chovatelne zviera malinou.Ale chov je jedna vec a odchov je nieco uplne ine...
4.Nebezpecny je.Varany maju silne celuste, pomerne velke a ostre pazury a dostat supu chvostom do tvare by som neprial asi nikomu.Videl som sice videa kde mali aj varany ako domacich milacikov.Kazdopadne JA by som to neriskoval.Zvlast ak su v domacnosti napr male deti, alebo iny dom.milacikovia(psy, macky).
5.Choroby to ti najskor poradi niekto iny....Kazdopadne ak kupujes zviera z inportu - parazity(vonkajsie, vnutorne), stres, podvyziva, dehydratacia.Inak krivica(nedostatok vapniku), nejake zapaly, DNA a pod...
6.Su to dravce(aj zdochlinozruty).Krmit mladata prevazne hmyzom a holicatami.Neskor male mysky, jednodnove kurcata, potkany, maso...Cim rozmanitejsia strava, tym lepsie.Podavat meso aj s kostami(koli vapniku).Raz za cas ako doplnok stravy nejake vitaminy.
7.Terarko zalezi na tebe.Mlada je lepsie chovat v mensom.Nieje tak stresovane, skor si najde potravu.Zariadene: ak chces hygienycky chov( nieje velmi esteticky) tak len nejaka myska na vodu, ukryt, ako podklad noviny.Ak chces terarko na ozdobu nejake kamene, konare na lozenie, vecsie jazierko(najlepsie s vypustom), podklad napr raselina s pieskom.Samozrejme v obidvoch terarkach kvalitne osvetlenie+vyhrev.A viac teplotnych zon.
8.Vydel si uz zviera ktore ked sa vykadi nesmrdi?:-)
Snad som pomohol:-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru