Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Varan Indicus (mangrovový)

Podotykam ze varany nechovam, takze ak napisem nieco zle, snad ma niekto opravy, pripadne doplni:-).

Vseobecne velmi varany pre zaciatocnikov niesu.
K otazkam:
1.Casova narocnost je tak ako u kazdeho jastera vecsia.Parvidelne krmenie, vyberanie zbytkov( aj ked pri varanoch dost pochybujem ze nejake budu:-D), cistenie terarka atd...Kazdopadne pri chovani 1-2 zvierat sa to da v pohode zvladnut.
2.Financne to bude uz o nieco horsie.Cena samotneho zvierata je len prva investicia.Dalej bude potrebovat vhodne terarko.Kvalitne osvetlenie( ako UV, tak aj na vyhrev terarka) ktore tiez nieco stoji... + naklady na elektrinu a potravu.
3.Chovatelsky v podstate, ak pripravis zvieratu podmienky ake potrebuje, je aj to najtazsie chovatelne zviera malinou.Ale chov je jedna vec a odchov je nieco uplne ine...
4.Nebezpecny je.Varany maju silne celuste, pomerne velke a ostre pazury a dostat supu chvostom do tvare by som neprial asi nikomu.Videl som sice videa kde mali aj varany ako domacich milacikov.Kazdopadne JA by som to neriskoval.Zvlast ak su v domacnosti napr male deti, alebo iny dom.milacikovia(psy, macky).
5.Choroby to ti najskor poradi niekto iny....Kazdopadne ak kupujes zviera z inportu - parazity(vonkajsie, vnutorne), stres, podvyziva, dehydratacia.Inak krivica(nedostatok vapniku), nejake zapaly, DNA a pod...
6.Su to dravce(aj zdochlinozruty).Krmit mladata prevazne hmyzom a holicatami.Neskor male mysky, jednodnove kurcata, potkany, maso...Cim rozmanitejsia strava, tym lepsie.Podavat meso aj s kostami(koli vapniku).Raz za cas ako doplnok stravy nejake vitaminy.
7.Terarko zalezi na tebe.Mlada je lepsie chovat v mensom.Nieje tak stresovane, skor si najde potravu.Zariadene: ak chces hygienycky chov( nieje velmi esteticky) tak len nejaka myska na vodu, ukryt, ako podklad noviny.Ak chces terarko na ozdobu nejake kamene, konare na lozenie, vecsie jazierko(najlepsie s vypustom), podklad napr raselina s pieskom.Samozrejme v obidvoch terarkach kvalitne osvetlenie+vyhrev.A viac teplotnych zon.
8.Vydel si uz zviera ktore ked sa vykadi nesmrdi?:-)
Snad som pomohol:-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny