Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nekróza ocasu

Jen doplním, že jsem čerpal z knihy "Nemoci obojživelníků a plazů" ISBN: 80-209-0303-8 kde je nekróza ocasu uvedena u Leguána zeleného, který byl několik let špatně krmen (příliš mnoho bílkovin, purinových sloučenin, nadměrně vysoké dávky vitamínu D)."....dochází k ukládání kyseliny močové, případně vápenatých solí na stěnách krevních cév.Ty pak ztrácejí pružnost a konečným důsledkem je opět snížení průtoku krve.Části těla, které se obtížně prokrvují i za normálního stavu, například prsty končetin nebo konec ocasu, jsou tímto fenoménem postiženy nejvíce a začínají odumírat jako první". Asi se to dá vyložit různě, možná to platí jen u leguána zeleného,ale to nevím a tak se ptám vás, zkušenějších.

V souvislosti s vybavením terária mě to napadlo takhle: V našem okolí je 5 zverimexů a kdykoliv jsem sháněl práškový minerální přípravek, tak všude mi nabízeli Calcium + D3 a svorně tvrdili, že ho mám podávat jak na hmyzu, zelenině a ve vodě každý den.Podle přiloženého návodu :" 1/2 tablespoon Calcium+D3 powder suplement with 1/2tablespoon with multivitamin powder suplement per 500g mixed vegetables and fruits". Což není totéž co říkají prodejci. Stejný přípravek jsem zahlédl u terária chovatele. Předpokládám, že kdyby byly Pogony v takovémhle teráriu dlouhodobě bez příjmu vitamínu D3, tak by byly rachitické.

Můžeš mi prosím poslat nějaký relevantní odkaz o nemocech plazů a obojživelníků, který jsi zahlédl na webu? Popř. doporučit nějakou další literaturu, kterou jsi z tohohle oboru četl?

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny