Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nekróza ocasu

Pozorně jsem si to v té knížce přečetl - zdá se to docela logické a bude to tak, jak jsi psal, ale:
- dovolím si říct, že následky jako nekroza ocasu bude určitě spjata mnohem víc s dnou než přímo s vyššími dávkami vitamínu D3. Obojí způsobuje metabolické problémy, které jsou navzájem provázané, takže vůbec nevylučuju, že obojí tam hraje určitou roli.
Proč píšu to ale - s nekrozou různých částí těla vlivem akutního selhání ledvin (dna) a nadměrnému ukládání kys. močové jsme se setkali mj. u dospělého samce l.zeleného, kterému odumíral ocas a lalok - bylo to skutečně velmi rychlé, trvalo shruba 5 dní, než tomu zvířeti znekrotizovala větší část laloku (ten legoš byl velký - pod jeho lalokem by se dalo stanovat), ocas byl pomalejší, ale také to šlo velmi rychle - bohužel přesné časové údaje a fotky nemám.
Zato předávkování resp. vysoké dávky vit. D3 běžným práškovým preparátem (nevíš, co to je za značku, popř. složení?) se mi nezdají jako pravděpodobná příčina. Např. v prášku Nekton MSA je 10 000MJ/kg, tj. 10Mj vit.D3 v gramu prášku a když to srovnám třeba s dávkami tohoto vitamínu, kterými dotoval leguány pan Gábriš (5000MJ měsíčně bez ohledu na velikost zvířete) - očividně bez projevů hypervitaminozy...
Navíc v ledvinách se syntetizuje i vit. D - takže když je tam nějaký problém, jako třeba dna, má to vliv i na syntezu D. Ale tohle jsem si tak trochu nedal po ránu dohromady, takže jsem rozhodně neměl pravdu já.


Můžeš mi prosím poslat nějaký relevantní odkaz o nemocech plazů a obojživelníků, který jsi zahlédl na webu
Tak pokud chceš vyloženě nemoci obojživelníků a plazů komplexně, tak pochybuju že tak rozsáhlá záležitost bude někdě volně na netu, ještě od nějakého renomovaného autora. A pokud ano, bude to hodně obecně.
Přímo o nekrozách ocasu toho ale nepochybně najdeš víc, např. tento článek: http://library.vetmed.fu-berlin.de/resources/globa l/contents/VET164623/EAZWV/Budapest%20PDF/Microsof t%20Word%20-%20ZWART-Gr%C3%B6ne.pdf
Já stahuju a čtu téměř vše co se týká nějakým způsobem metabolismu vitamínu D, ale ty věci si ukládám na disk a už vůbec netušim, odkud to mám.
Popř. doporučit nějakou další literaturu, kterou jsi z tohohle oboru četl?
Douglas R. Mader: Reptile Medicine and Surgery , 2. vydání 2006 - bible plazích vetů :-), na amazon.com se dá koupit už za 160 doláčů, když jsem ji sháněl já, tak stála ještě 2x tolik. Mají to určo i v univerzitních knihovnách, já jsem si to půjčoval vždycky z knihovny brněnské veteriny.


edit: nějaký vlastní fotky nekróz možná najdu, ale mám v tom šílenej bordel, tak to bude trvat

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny