Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nekróza ocasu

Zajímali by mě vaše zkušenosti s nekrózou ocasu. Jde mi hlavně o to, pokud je nekróza způsobená přebytkem vitamínu D, jak rychle postupuje (hodiny, dny, týdny?). Lze takto postupující nekrózu zastavit jinak než amputací ocasu? (například změnou stravy, nebo podáváním nějakého preparátu). Může mít nekróza ocasu vliv na ostatní tělesné funkce, orgány? Toto vše by mě zajímalo u Pogona Vitticeps, ale předpokládám, že průběh bude podobný u všech ještěrů.
Máte někdo nějaké fotky, kde je nekróza (z přebytku vit.D, ale i poškozením ) ocasu zachycená?

PS: Při pokusu o nákup Pogona Vitticeps se mi naskytla příležitost pořídít jedince, kterému chybí část ocasu (odhadem 2cm). Po prohmatání jsem zjistil, že další 2-3 cm jsou nezvykle tvrdé, nepohyblivé. Tato část ocasu je o trošinku tmavší, než zbytek.Předpokládám, že jde o nekrózu . Dotyčný má v terárku (zhruba odhadem 90x40x50) pro dvě Pogony pouze jednu bodovou žárovku a jednu zářivku (trubice 45cm, světlo bílé - předpokládám náhrada za UV-B :-/ ). A jelikož mám zvířata rád a jedinec bude v mojí lehce "kryplózní" :-) skupině, klidně bych ho vzal i za cenu že bude bez ocasu.
Jinak zvíře je vitální, konečky prstů v pohodě, kloaka i femorální póry čisté. Oči otevřené, bystře pozoruje.Zvíře je lekavé.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Abych nezakladal dalsi tema tak napisu sem: Mam problem s ocaskem u 3 mesicniho mladete furcifer par…
Jaffata 09.07.2011 12:56
Jaffata
to skoro vypada, ze pri nasilnem dosvlekani jsi to vzal i s novou pokozkou (ze ta stara jeste nebyla…
.JaBula. 09.07.2011 13:41
.JaBula.
ja to spatne napsal. ona nesvlikla na tom ocasu jen ty dve mista kde mela ty kousance. tam ji po cel…
Jaffata 09.07.2011 14:12
Jaffata
Takhle na fotce to vypadá, že už to má v podstatě odumřelý. Ale jak psala JaBula, fotka zkresluje a… poslední
Aurifer 09.07.2011 14:23
Aurifer

Abych nezakladal dalsi tema tak napisu sem:
Mam problem s ocaskem u 3 mesicniho mladete furcifer pardalsi ambilobe. chovam ji v terariu spolecne se samici ambanji ktera je cca o mesic starsi ale cca o polovinu vetsi nez ambilobacka. zhruba pred tremi tydny jsem objevil na ocasku ambilobacky dva kousance kousek za korenem ocasu - nevim jestli od cvrcka nebo od ambanji kazdopadne se zacala svlekat a pres ty kousance to nesvlekla- dosvelkl jsem ji to tedy rucne a ranky vycistil a vse se zdalo v poradku- ocasek byl trosku tmavsi nez zbytek tela ale samice ho pouzivala pri lezeni a zdalo se ze bude ok. ted jsem odjel na tyden na dovolenou a dkyz jsem se vratil tak ocas vykazoval rapidni zhorseni-mokvavy strup, tmava barva, pokrouceny a na omak tvrdy- omyl jsem ji ho rozkem hermanku a ocas trochu zvlacnel, byla na nem lepiva vrstva hnisu a zaschle krve. a ted mi jde o to jestli se to pokouset v domacich podminkach jeste necim desinfikovat a cistit a nebo s tim upalovat k veterinari na amputaci? prikladam fotku .
Diky za rady.
[http://tera.poradna.net/file/view/9049-100-4921-jp g]

to skoro vypada, ze pri nasilnem dosvlekani jsi to vzal i s novou pokozkou (ze ta stara jeste nebyla zcela odloucena od nove a po namoceni jsi to proste strhnul cele). Ze zacatku to nemusi byt znatelne a kuze vypada proste jako po svleku, ale po par dnech to seschne, zestrupati, zmokva a vypada to presne tak jak popisujes. Z fotky to nevypada dobre, ale dost zalezi jak moc jsou zasazene hlubsi tkane. To ale pres net asi uplne posoudit nepujde, mel by na to mrknout vet. Co s tim on provede je ale otazka. Kazdopadne si pro zvire priprav samostatnou hygienickou nadrz, bude potreba at uz se vet rozhodne resit to jakkoli.

ja to spatne napsal. ona nesvlikla na tom ocasu jen ty dve mista kde mela ty kousance. tam ji po celem obvodu zustala stara kuze a tu jsem opatrne dosvlik. jnak celej ten konec ocasku svlikla sama. ted jsem ji na to koukal a vypada to asi hur nez vcera. ten mokvavej strup tam uz nema a vypada ze v tom miste se to bude hojit,ale cca od pulky ocasku dal ho ma uplne vyschlej a tvrdej...jinak moznost dat ji do samostatnyho hygienickyho boxu mam. dobehnu s tim na tu veterinu, jen jsem se chtel predem poradit:)

Takhle na fotce to vypadá, že už to má v podstatě odumřelý. Ale jak psala JaBula, fotka zkresluje a veterinář to uvidí live. To je pak na jeho zvážení- buď to je špatný a ufikne to, nebo to má ještě šanci a budete to zkoušet zachránit. Pokud to rovnou neufikne, ale nebude se to hojit, ale ani to nebude postupovat směrem k tělu (to by se pak muselo fiknout ještě ve zdravé tkáni), tak to možná odpadne samo.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru