Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Má někdo zkušenosti s UV lampou Replux UV Heat D3?

Já psal, že topí, ale nepsal jsem jestli dost :-D (výmluva). Ono hodně záleží jaký zvíře tím chceš zahřát - třeba ke kočinám se ty 100-120W verze hodí výborně, ty mi na pařák vůbec nelezou a upřednostňujou spíš konstantnější teploty. Záleží na druhu, některým to podle mě uplně stačí.
K legošům a všeobecně k vypejkačům se hodí 160W - ty na 40 číslech udělaj přes 40°. Akorát je to nedostatkový zboží a v tomhle dost spolíhám na tu novou Arcadiim, jestli bude co k čemu.

ale řek bych, že téměř nehřejou žádný MR co se týká bezpečný vzdálenosti pro použití
To stejný platí i u Vitaluxek, Solar Gloček apod... Pokud dáš Osramku do takové vzdálenosti, aby nepřekračovala nejvyšší hodnoty naměřitelného solárního UV na planetě, tak taky nebude dost topit. A abych ji dávál 30-40 čísel od zvířete jak to občas vídávám, tak to teda rozhodně ne... si ty zvířata zase nechcu sterilizovat :-)

Další věc je ta "bezpečná vzdálenost": uvedu příklad - minimální doporučená vzdálenost u Mega-Ray 100W je 30cm, kdy lampa vyzařuje 150-200 μW/cm2 UVB (udaná výrobcem, toho já se musím samo držet), ale třeba na Floridě odpoledne na slunci ti měřák vezme hodnotu 380-400μW/cm2. Z toho plyne to, že tu lampu můžeš dát níž s tím, že zvířata musí mít možnost si samy vybrat pod čím se budou vyhřívat (takže dobrý třeba nějakou bodovčičkou udělat druhý vyhřívací místo na druhý straně nádrže). Já ale nemůžu lidem říct - klidně to dejte 20cm nad zvíře, zaprvé musím dodržet doporučení od výrobce a zadruhé lidi občas nepřemýšlejí a můžou napáchat víc škody než užitku.

Cejna: Dal bych tam buď tu MR nebo tu Iwasaki - s tím, že u IW se pak musí dořešit UV. Ty MegaR mají rozhodně vyšší intenzitu a zvířata se pravděpodobně líp vybarví, světlo z Iwasaki ale zase bezmezně zbožňujou.
Rozhodoval bych se asi mezi dvěma kombíčkama :))
1. MR70W + PAR38 halogen 75-80W na teplo - mám s těma halogenama čímdál lepší zkušenosti a vypadá to i docela dobře co se týče estetický stránky.
2. Iwasaki Eye Color ARC PAR36 E27 150W jako topení+světlo a k tomu třebas Vitalux, kterej bych střídal s tou IW na 1-2 hodiny dopo a 1-2 hodiny odpo. Tam už je to ale o prostorových nárocích no...

edit:
nejvyšší hodnoty naměřitelného solárního UV na planetě
, omlouvám se, neuvědomil jsem si - myšleno na místech obývaných plazy

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny