Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vhodný pavouk

Zdravim.

Po tydenni nepritomnosti jsem juknul na TP a celkem se to rozjelo. Takze odkazuju na skvele vlakno o prijemnosti TP, ktere je nekde na zacatku seznamu vlaken.

Ja bych teda vubec nic nepsal, ale jelikoz je Tva replika primo na mne, je to slusnost. Jakkoliv se to teda resi na tom spominanem vlakne. Poradna je od toho, aby poradila, kdyz je problem. Tvuj dotaz neni problem, ale neco jineho. Kupodivu skutecne kazda knizka a stranka o sklipkanech udava, ze Grammostola rosea JE vhodna pro zacatecniky. Zrovna tak to plati o Brachypelma vagans a albopilosa. Promin, jestli jsem se Te nejak dotkl, ale za tim si stojim. Stejne tak si stojim za tim, ze kdyz neni nekdo schopny vstrebat takovouto pravdu, nemnel by chovat zadneho sklipknana. Pak by se totiz musel furt ptat na to, v cem ma toho sklipkana chovat (zeby terarko 30x20x20cm?) a cim ho krmit (zeby cvrcci a svaby?) a podobne. Nemyslis?

Skvely dotaz by byl napr takovyto: Moje G. rosea, kterou jsem si koupil jako sveho prvniho sklipkana, nechce zrat. Je to zrejme dospela samice a na svlek se nechysta, jelikoz se svlekala pred par mesici. Nacez Ti bude odpovezeno napr to, ze to holt G. rosea delava, ze pochazi z takoveho-makoveho prostredi a ze preckava trebas chlanejsi/nevhodne obdobi, anebo taky ze se da vyzkouset zaba nebo jesterka. Na tomto se pak muze rozjet diskuze to tom, jaky jsem pako, ze toto radim, a ze mas prodlouzit treba fotoperiodu a zvednout teplotu. Atd, atd...

Ze maji pavouci klepitka a v nich jedove zlazy, to se snad uci uz na zakladni skole (na stredni urcite). Takze z toho vyplyva, ze kazdy pavouk je jedovaty. Opet nic, na co se je potreba ptat na poradne. Pri trose vule se pak da na internetu (anebo jeste lip v knihach) vyhledat, ze to s tim jedem muzu byt ruzne, a ze i kdyz neni jed silny (treba podobny jako u vosy), alergik muze mit problem. Pak se da na poradne zeptat, jestli uz nekdo kousnuti od sklipkana zazil a jaka byla reakce, jelikoz toto se v knizkach moc nerozebira.

Nejsem zadny zkuseny ledoborec, ale par sklipkanu jsem uz choval a chovam. Muzu Ti rict, ze ta G. rosea, co mam, je svina, kterou bych si na ruku nikdy nevzal. Vlastne do ruky sklipkany vubec neberu. Vetsina jich vykopava chloupky ze zadecku (cert vem pripadne kousnuti), ktere jsou na kuzi neprijemne. O tom jsi jiste cetl, kdyz se zajimas o chov sklipkanu. A ti, co nevykopavaji, jsou napr. stromovi a rychli a k tomu jeste kousavi, i kdyz ne principialne agresivni, nebo pak i nestromovi a agresivni. Ale kdyz bych si mnel vybrat, tak si necham prave jen tech par psalmopoeusu a avikularek, jelikoz hezke terarko s kurou, vetvi a kytkou je prijemne na pohled. Jestli Te sklipkani zajimaji, vyprdni se na G. roseu, chces-li ji jenom kvuli tomu, ze ted uz 120% vis, ze je dobra pro zacatecniky. Mladata rostou strasne pomalu, ve zveracich byvaji k mani casto dospeli samci, na burzach sice mivaji za par stovek samice, ale nevim, do jake miry jde o domaci odchovy (mozna se ale mylim, a skutecne jde o odchovana zvirata). Za par petek se da koupit mlade Psalmopoeus cambridgei anebo P. irminia (malou irminku Ti klidne jednu venuju), a uvidis, jake je to skvele, vypiplat si hezkeho a ziveho barevneho pavoucka. Ze se o nich nikde nepise jako o pavoucich pro zacatecnika? Za standardnich podminek neni duvod, aby se chov nedaril.

A slovo na zaver tohoto predlouheho vyplodu. Kup si knizku, napr tu posledni od p. Kovarika s cernyma deskama. Nebudes litovat. Jestli se totiz o sklipkany zajimas, tak u toho jednoho (trebas te gramostoly) dlouho nezustane. Doufam, ze si z toho pochopil, ze neni mym zajmem nekoho shazovat. Spis primet k zamysleni.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny