Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vhodný pavouk

Zdravím mám na vás klasickou otázku ,který pavouk podle vás je vhodný pro začátečníky. Byl mi doporučen Grammostola rosea co vy na to.Jak moc je jedovatý existuje nějaký sklípkan ,který není jedovatý. Předem dik
Změna předmětu, původně: Vhodný Pavouk (Arutha)

Předmět Autor Datum
Ahoj, rosea může být, stejně jako většina brachyplm (smithi, emilia, albopilosa, vagans...). co se j…
Arutha 23.09.2010 23:05
Arutha
Myslíš tím že mě nedokáže kousnout jako třeba naši pavouci.Vím že to jsou blbý otázky,ale k tomu pav…
MEC 23.09.2010 23:19
MEC
To víš že tě dokáže kousnout, když bude chtít a ty budeš dělat co se nemá - tahat ho. Synátor musí m…
Cheert 23.09.2010 23:44
Cheert
Ok dik za radu.
MEC 23.09.2010 23:49
MEC
cau ja mam pavouku doma par a urcite ti z tech vsech taky doporucim albopilosu ,kazdopadne jak pise…
Demoon 24.09.2010 08:45
Demoon
Osobně bych spíš preferoval rod Brachypelma, G. rosea je fajn, ale klučina za chvíli zjistí, že je n…
carlos 24.09.2010 12:10
carlos
Ja bych si pro jistotu nechal ten dotaz prelozit do ciziho jazyka a jeste se s tim obratil na nejake…
xuebao 24.09.2010 10:28
xuebao
A to by mu jako anglicky píšící 11.letí parchanti poradili něco smysluplnějšího? Co to má jako být?…
Nery 24.09.2010 12:05
Nery
Ta otazka nemnela byt vubec polozena, jelikoz i v te nejnicemnejsi relevantni paknizce lze dohledat…
xuebao 24.09.2010 13:36
xuebao
myslím že jasna odpoved tu padla kup si brachypelmu alb. cena je v pohode docela bych rekl:D bacha n…
Demoon 24.09.2010 15:08
Demoon
Hehe, už jsem na svém, pro mě by bylo dobré kdyby všici používali [sarcasm] a [/sarcasm] :-D
Nery 24.09.2010 18:20
Nery
Nazdar xuebao promin že jsem se zeptal že,když jsi otevřel PORADNA net tak tě tam otravoval můj dota…
MEC 25.09.2010 18:11
MEC
Zdravim. Po tydenni nepritomnosti jsem juknul na TP a celkem se to rozjelo. Takze odkazuju na skvel…
xuebao 02.10.2010 08:11
xuebao
kazdy pavouk je jedovaty ... ne tak docela.:-) Ale opravdu těch bez jedové žlázy mnoho není.;-)
krokodýl 02.10.2010 10:59
krokodýl
Vím o jediné čeledi :) A chovatelů, kteří je mají je do 5ti v ČR max.
VH 02.10.2010 13:04
VH
prislusnici celedi Uloboridae normalne ziji v CR a taky nejsou jedovati :) Ale to nejsou mygalomorph…
Stryxman 02.10.2010 14:31
Stryxman
Uloborodi nemaji jedovou zlazu? To je zajimave, to jsem nevedel :) Se musim kouknout do nejake chytr…
VH 02.10.2010 15:28
VH
nemaj ani vyvod...nevim jestli vsechny druhy,ale myslim,ze naprosta vetsina :) http://www.xs4all.nl/…
Stryx 02.10.2010 18:29
Stryx
Super, chlapi, cekal jsem, kdo se prvni ozve ;-). Tipoval jsem VH, ale Krokodyl byl rychlejsi. Ale…
xuebao 02.10.2010 21:06
xuebao
Já mám Grammostola rosea a sem maximalně spokojený, jinak sem začínal s Aphonopelma pallidum a Brach… poslední
JaFFa 16.10.2010 17:39
JaFFa

Ahoj, rosea může být, stejně jako většina brachyplm (smithi, emilia, albopilosa, vagans...). co se jedovatosti týká, neviděl bych problém, pakliže nejsi alergik apod. V podstatě nedokáže ublížit. Spíš pozor na chloupky, které vyčesávají ze zadečku - dokážou nepříjemně svědit.

To víš že tě dokáže kousnout, když bude chtít a ty budeš dělat co se nemá - tahat ho. Synátor musí mít přístup jedině pod dohledem, je rozdíl v tom když pavouk kousne dospělého a prcka. S Aruthovým výběrem souhlasím. Ale jedinej pavouk z vypsanejch kterýmu věřím natolik že bych ho někomu prověřenýmu svěřil do dlaně (nemá se to, dělám to vyjmečně a jsem jednoznačně proti) je albopilosa. Zbyku nevěřím, smithka je taková mrcha že bych si ji na ruku nepustil. Pavouci jsou fain ale především na koukání. Do pavouků dělám okrajově a mám je hlavně na zaplácnutí volnýho místa + pro jejich nenáročnost.

cau ja mam pavouku doma par a urcite ti z tech vsech taky doporucim albopilosu ,kazdopadne jak pise cert to kousnuti od ni by pro malyho kluka mohlo byt nebezpecny nevis co vse ma jeste za alergie ktery se jen neobjevily + nechtel bych byt u toho kdyz mu vykope chloupky do obliceje coz delaji s oblibou tito ,,nejedovati,, pavouci

Osobně bych spíš preferoval rod Brachypelma, G. rosea je fajn, ale klučina za chvíli zjistí, že je na ní nuda i koukat. Jakákoli její činnost: krmení, svlékání a pohyb po teráriu má oproti jiným sklípkanům dlouhé intervaly. Jediné v čem jsou samičky rychlé, je napadení a sežrání samce. Jak bylo psáno výše, sklípkani nejsou kontaktní zvířata na mazlení, při manipulaci s nimi doporučuji průhlednou plast. krabičku, pak je šance kousnutí pavoukem eliminována a omezená jen na úplné lemply.

Ta otazka nemnela byt vubec polozena, jelikoz i v te nejnicemnejsi relevantni paknizce lze dohledat odpoved. Nehlede na milion stranek chovatelu (vcetne 11-letych parchantu), kde se porad dokola clovek dozvida, jak jsou G. rosea a klasicke brachypelmy (B. vagans, B. albopilosa) ty nejlepsi sklipkani do zacatku. At si klidne zacne s psalmopoeusem anebo poeciloterkou, na chov jsou pohoda a je s nima vetsi legrace :-), ale nejdriv at si o tom neco precte, aby pak nezalozil dalsi vlakno typu "Je terarium 30x20x20 cm vhodne pro tento druh sklipkana?".

Ale ze si delam nasili...

Nazdar xuebao promin že jsem se zeptal že,když jsi otevřel PORADNA net tak tě tam otravoval můj dotaz.Nevím proč na něj reaguješ ,když je tak stupidní. Nevěděl jsem že zde se musí ptát jen odborníci rači si to nechám stokrát potvrdit než,abych udělal nějakou pitomost. Příště stačí na to nereagovat.
Těm co mi odpověděli děkuji moc. :-)

Zdravim.

Po tydenni nepritomnosti jsem juknul na TP a celkem se to rozjelo. Takze odkazuju na skvele vlakno o prijemnosti TP, ktere je nekde na zacatku seznamu vlaken.

Ja bych teda vubec nic nepsal, ale jelikoz je Tva replika primo na mne, je to slusnost. Jakkoliv se to teda resi na tom spominanem vlakne. Poradna je od toho, aby poradila, kdyz je problem. Tvuj dotaz neni problem, ale neco jineho. Kupodivu skutecne kazda knizka a stranka o sklipkanech udava, ze Grammostola rosea JE vhodna pro zacatecniky. Zrovna tak to plati o Brachypelma vagans a albopilosa. Promin, jestli jsem se Te nejak dotkl, ale za tim si stojim. Stejne tak si stojim za tim, ze kdyz neni nekdo schopny vstrebat takovouto pravdu, nemnel by chovat zadneho sklipknana. Pak by se totiz musel furt ptat na to, v cem ma toho sklipkana chovat (zeby terarko 30x20x20cm?) a cim ho krmit (zeby cvrcci a svaby?) a podobne. Nemyslis?

Skvely dotaz by byl napr takovyto: Moje G. rosea, kterou jsem si koupil jako sveho prvniho sklipkana, nechce zrat. Je to zrejme dospela samice a na svlek se nechysta, jelikoz se svlekala pred par mesici. Nacez Ti bude odpovezeno napr to, ze to holt G. rosea delava, ze pochazi z takoveho-makoveho prostredi a ze preckava trebas chlanejsi/nevhodne obdobi, anebo taky ze se da vyzkouset zaba nebo jesterka. Na tomto se pak muze rozjet diskuze to tom, jaky jsem pako, ze toto radim, a ze mas prodlouzit treba fotoperiodu a zvednout teplotu. Atd, atd...

Ze maji pavouci klepitka a v nich jedove zlazy, to se snad uci uz na zakladni skole (na stredni urcite). Takze z toho vyplyva, ze kazdy pavouk je jedovaty. Opet nic, na co se je potreba ptat na poradne. Pri trose vule se pak da na internetu (anebo jeste lip v knihach) vyhledat, ze to s tim jedem muzu byt ruzne, a ze i kdyz neni jed silny (treba podobny jako u vosy), alergik muze mit problem. Pak se da na poradne zeptat, jestli uz nekdo kousnuti od sklipkana zazil a jaka byla reakce, jelikoz toto se v knizkach moc nerozebira.

Nejsem zadny zkuseny ledoborec, ale par sklipkanu jsem uz choval a chovam. Muzu Ti rict, ze ta G. rosea, co mam, je svina, kterou bych si na ruku nikdy nevzal. Vlastne do ruky sklipkany vubec neberu. Vetsina jich vykopava chloupky ze zadecku (cert vem pripadne kousnuti), ktere jsou na kuzi neprijemne. O tom jsi jiste cetl, kdyz se zajimas o chov sklipkanu. A ti, co nevykopavaji, jsou napr. stromovi a rychli a k tomu jeste kousavi, i kdyz ne principialne agresivni, nebo pak i nestromovi a agresivni. Ale kdyz bych si mnel vybrat, tak si necham prave jen tech par psalmopoeusu a avikularek, jelikoz hezke terarko s kurou, vetvi a kytkou je prijemne na pohled. Jestli Te sklipkani zajimaji, vyprdni se na G. roseu, chces-li ji jenom kvuli tomu, ze ted uz 120% vis, ze je dobra pro zacatecniky. Mladata rostou strasne pomalu, ve zveracich byvaji k mani casto dospeli samci, na burzach sice mivaji za par stovek samice, ale nevim, do jake miry jde o domaci odchovy (mozna se ale mylim, a skutecne jde o odchovana zvirata). Za par petek se da koupit mlade Psalmopoeus cambridgei anebo P. irminia (malou irminku Ti klidne jednu venuju), a uvidis, jake je to skvele, vypiplat si hezkeho a ziveho barevneho pavoucka. Ze se o nich nikde nepise jako o pavoucich pro zacatecnika? Za standardnich podminek neni duvod, aby se chov nedaril.

A slovo na zaver tohoto predlouheho vyplodu. Kup si knizku, napr tu posledni od p. Kovarika s cernyma deskama. Nebudes litovat. Jestli se totiz o sklipkany zajimas, tak u toho jednoho (trebas te gramostoly) dlouho nezustane. Doufam, ze si z toho pochopil, ze neni mym zajmem nekoho shazovat. Spis primet k zamysleni.

Super, chlapi, cekal jsem, kdo se prvni ozve ;-). Tipoval jsem VH, ale Krokodyl byl rychlejsi.

Ale jako zaklad ta generalizace snad v tomto stadiu staci, ne?

A ano, wikipedie neni uplne vhodny zdroj, jelikoz jenom nerigorozne kompliluje. Na skole snad mate pristup i k serioznejsim zdrojum. Na druhou stranu se z wikipedie da k primarnim zdrojum doklikat, minimalne k uzitecnym referencim.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru