Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pacifastacus leniusculus - rak signální

Velky problem vidim v tom, ze naprosta vetsina (i treba prirodovedne vzdelanych lidi) nepozna "nase" druhy od zavlecenych. Dokonce uz jsem se setkala s tim, ze mi znamy volal, ze ma pul kyble invaznich raku, a jestli nevim, jak je kulinarsky upravit. Slovni popis po telefonu ve mne tehdy vyvolal podezreni, ze o invazni druh nejde, takze byli raci zase vypusteni zpet. Po prohlednuti fotodokumentace bylo jasne, ze raci, kteri meli skoncit na taliri (pacifastakove nejsou k jidlu spatni, lepsi nez orkonekti), byli nasi chraneni ricaci. TAk pozor na to, aby ve snaze o pomoc nasim rakum nekdo nezlikvidoval nejakou zabehlou populaci. Jak se rika - cesta do pekel je dlazdena dobrymi umysly!
Co se tyka shaneni - zkuste kontaktovat lidi od nas z fakulty,
http://www.natur.cuni.cz/biologie/ekologie/vyzkum/ projekty/raci
pripadne ustav rybarstvi (nebo jak se jmenuji)ve vodnanech,
databaze s vyskytem invaznich raku maji i na pracovistich AOPK
a pokud uz neni pozde, tusim, ze ted nekdy by se mela konat raci prednaska v zachranne stanici v Pavlove (drive pod aopk, ted nejspis uz pod csop nebo kdo to tam ted vede). Minimalne tam ziskate kontakty.
Co se tyka zakonu - tak jako tradicne - zakony na "ochranu prirody" se tu mlati s rybarskym (v obdobnych pripadech i s mysliveckym) zakonem.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny