Předmět Autor Datum
Správný dotaz je " TEPLO " ? Světlo pro užovku je důležité jen pro vnímání dení periody, důležitějš…
Crocodylus 30.09.2010 17:31
Crocodylus
60 W, to mi přijde hrozně moc, kolik (pardon jakou) tam mají teplotu na různých místech (pod žárovko…
krokodýl 30.09.2010 17:47
krokodýl
Pořídil jsem si 2 asi 3 měsíční užovky, mám je v teráriu 80x40x40. Teplota pod květináčem s 25W žáro…
drunker1988 12.01.2011 11:49
drunker1988
Jo je to v pořádku. Uvidíš podle jejího chování, mé užovky, když se nahřívají jsou v místech, kde je…
PanPriroda 13.01.2011 12:35
PanPriroda
Velice děkuji za odpověď. Nikdy neleží přímo pod světlem, ale spíš kousek vedle.
drunker1988 13.01.2011 14:22
drunker1988
25 W na teplo bohatě stačí.
Kittanya 13.01.2011 21:45
Kittanya
Určitě tam dej něco ke šplhání. Mám půlroční guttátku a pořídila jsem jí tam 2 ,,liány" - jsou to ta… poslední
bobek123 15.01.2011 17:22
bobek123

Správný dotaz je " TEPLO " ?

Světlo pro užovku je důležité jen pro vnímání dení periody, důležitější je teplo. Změř teplotu v terárku na různých místech (pod žárovkou, na nejvzdálenějším místě od žárovky atd.) Podle potřeby uprav wattáž žárovky... Ale ne kvůli světlu, ale teplu ;-)

Pak napiš, co jsi zjistil...

Edit : ta nádrž vlevo není nutná. užovka červená obývá sušší biotopy (borové lesy), z toho důvodu bych odstranil "bazének" a dal jí tam určitě alespoň větev na šplhání.

60 W, to mi přijde hrozně moc, kolik (pardon jakou) tam mají teplotu na různých místech (pod žárovkou, na opačné starně aj.)? Já používám v podobných teráriích pro tyto typy zvířat (temperátní užovky) většinou 25 W, dovedu si představit i 40 W (velké větrání a chladná místnost), ale 60 W mi přijde vražedné (doslova), pakliže není použit termostat (předpokládám, že není). Orientačně, pod zdrojem tepla (žárovka), kde vytvářím tzv. výhřevné místo by mělo být okolo 30 st. (max. do 35, ale bohatě stačí i jen 30-32), na vzdálenější straně (žárovku dáváme z pochopitelných důvodů k jedné straně, abychom vytvořili rozdílné teplotní zóny) stačí pokojové teploty (20-22, maximálně však cca 24-25), aby si had mohl udržovat svoji oblíbenou tělesnou teplotu (dle druhu hada, fyzického stavu a období se tato teplota většinou pohybuje mezi 20 až 30 st., jen výjimečně o něco méně - v noci nebo více - po chladnější noci se chce had vyhřát do "zásoby", po nažrání nebo v březosti taktéž vyhledává spíš vyšší teploty, samozřejmě při zimování o dost nižší, jde o teploty aktivního hada).

Jo je to v pořádku. Uvidíš podle jejího chování, mé užovky, když se nahřívají jsou v místech, kde je asi zhruba těch 28 stupňů. Mělo by jí to stačit, ale pokud bude furt velepená pod tím světlem, tak je asi něco v nepořádku a můžeš zkusit zvětšit vatáž. Převážně času by měly být schované v chladnějším úkrytu a občas se jít nahřát.
Robin

Určitě tam dej něco ke šplhání. Mám půlroční guttátku a pořídila jsem jí tam 2 ,,liány" - jsou to takové zatočené větve. Prodávají se ve zverimexu, největší (kolem metru délky) cca za 160kč. Můžeš ji dát třeba úhlopříčně, vypadá to hezky. Teď jsem jí udělala palandy. Pokud už máš takto zařízené terárko a byla by zbytečná práce s pozadím, stačí, když vezmeš kusy polystyrenu, opracuješ a natřeš je třeba hnědou barvou (bílá vodou ředitelná latexová barva plus tónovací hnědá). Necháš zaschnout, Přestříkáš akrylátovým bezbarvým matným lakem, aby polystyren nenasával vlhkost a hlavně pro hada je to bezpečné. A pak je nějakým silikonem připevníš ke sklu. Ten sice bude několik hodin schnout (4-12hod. podle druhu), ale to mému hadovi vůbec nevadilo. Kdyby něco cítil, tak by se podle mne zahrabal. Než jsem mu udělala ty palandy na skle, byl pořád na větvích nebo schovaný, ale teď je aspoň častěji vidět a vypadá spokojeně =)
A taky souhlasím s tím bazénkem. Pro takhle malé hady plně postačí miska od květináče. Stačí jim na pití a na občasné koupání. Sice jsem ho koupat ještě neviděla, ale tu a tam si všimnu, že je v misce křivka hlíny (jako substrát mám rašelinu).
Pak je ještě dobré mít teploměr. Mám ho na druhé straně teráka, než je lampa.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru