Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Želva nádherná - zazimování v paneláku

Dobrý den, máme tuto želvu druhou zimu, asi 15 cm velkou. Loni jsme ji nezazimovali, ale letos se chová, asi že by chtěla. Pořád se snaží podhrabat po ostrůvek, výrazně méně žere, ale přesto pořád leze a je "akční". I když míň něž obvykle. Výrazně více času tráví ve vodě než pod žárovkou, než jindy. Usuzujeme že buď se snaží schovat a zazimovat a nebo klást vejce. Teplota vody přes den 24-25, noc 21-22. Na "sluníčku" cca 30°C. Je správný odhad, že se snaží zazimovat? V případě že ano, tak jak to děláte v paneláku? A pokud nezazimovat, tak v zimě přitopit? Prostě jak na ní? Očka má čistá, otevřená, krunýř pevný. Děkujeme za rady.

Předmět Autor Datum
Pokud žije v takových teplotách a při takovém světle, nemyslím si, že by měla mít důvod zimovat. Min…
Lukas K 07.11.2010 11:02
Lukas K
známí zimuje v paneláku už několik let úspěšně v lednici. V takovém tom kastlíku na vajíčka či zelen…
lucinečka 12.11.2010 11:38
lucinečka
Zahrabat ? To slyším prvně. Co já vím, tak všichni zimují TSE ve vodě. Ještě jsem slyšel o přidávání…
Lukas K 12.11.2010 14:10
Lukas K
asi jsem přehlédla o jakou želvu jde, mluvila jsem o zimování suchozemské promiň.
lucinečka 24.11.2010 10:13
lucinečka
Dají se zimovat i v substrátu i ve vodě. U substrátu je jen třeba pohlídat, aby želvy (a obzvláště v… poslední
krokodýl 24.11.2010 10:19
krokodýl

Pokud žije v takových teplotách a při takovém světle, nemyslím si, že by měla mít důvod zimovat. Minulou zimu jsem se stěhoval a musel jsem nechat akvaterárium s želvami chvíli na zemi, kde nedopadá moc světla (žárovku nepoužívám - do akvária svítí slunce a léto tráví v jezírku) a bylo tam o dost chladněji (voda max 21-22).Želvy se pohybovaly minimálně a dosti vláčně a o potravu jevily menší zájem. Takto jsem je nechal asi 2 měsíce a pak po přestěhování se jsme opět rozjeli předchozí "režim". Říká se tomu měkké zimování. Ke kvalitnímu zimnímu spánku potřebuje želva studený sklep, nádrž s takovou výškou vodního sloupce, aby se mohla nadechnout a teploty tuším kolem 10C, a tímo však zkušenosti nemám a nevím na kolik je toho možné v paneláku dosáhnout. Mnou popsaný způsob - snížení teploty, omezení svícení a krmení už problém nebývá, ale pokud nechcete, vůbec ji zimovat nemusíte.
Želva, která chce klást vejce dělá v akvateráriu neskutečný bordel. Zběsile sebou plácá, pořád lozí na souš a zase do vody, nedá se to přehlédnout. Sám jsem to musel před nějakým tím měsícem řešit na veterině.

známí zimuje v paneláku už několik let úspěšně v lednici. V takovém tom kastlíku na vajíčka či zeleninu, dá jim tam substrát do kterého se zahrabou a čeká až začnou vylézat. pak je omyje a dá jim napapat a želvy jsou spokojené.
pokud výrazně méně žere a snaží se zahrabat chce zimovat. Ale zimovat ji nemusíte nijak ji to neublíží i když je lepší je zazimovat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru