Předmět Autor Datum
A co tak skusit hladat? Alebo tu je toho malo???:-/ http://tera.poradna.net/q/view/129756-leguan-ze…
danio007 09.11.2010 16:21
danio007
A trpělivost, trpělivost a trpělivost... hodně trpělivosti. Leguán není (až na vzácné charakterové v…
YDraigGoch 09.11.2010 19:40
YDraigGoch
Nehladit. ;-)
johny13 10.11.2010 08:28
johny13
a jak stim mám začít?
vitus.reptile 10.11.2010 13:40
vitus.reptile
Kolik je mu? Jak je velký? Jak velké má terárko, co v něm má? Jak dlouho ho máš? Po zodpovězení těch…
YDraigGoch 12.11.2010 13:33
YDraigGoch
ej mu cca 2,5 roků má 45cm(upadl mu kousek ocasu) mám ho v terárku 135x70x135 má tam jezírko,dvě vel…
vitus.reptile 12.11.2010 14:38
vitus.reptile
A za rok a půl se neochočil? To svádí k jedné radě - vzdej to... :-/ Naše leguš je relativní mazel (…
YDraigGoch 12.11.2010 16:30
YDraigGoch
jo,jo fakt zlobí a co je vlastně pro leguána pamlsek?
vitus.reptile 12.11.2010 17:48
vitus.reptile
Cokoliv, co ho neohrozí na životě a chutná mu... blbý je, že ta naše obluda žrala z ruky vlastně od…
YDraigGoch 12.11.2010 18:20
YDraigGoch
Ja bych to nevzdaval. Kdysi jsem si koupil leguana (55cm) s tim, ze puvodni majitel ho nechce, proto…
chsajarsa 14.11.2010 00:13
chsajarsa
chsajarsa-S tymto suhlasim.Pisal som to už viackrat,ale vždy niekto založi novu temu,bez toho,aby pr…
johny13 14.11.2010 11:20
johny13
Zdravím, Johny13... někdy mám pocit, že ani nemám leguána... drzý to je, furt se nám to směje do obl…
YDraigGoch 14.11.2010 13:22
YDraigGoch
Tak to máš doma veselo.Doufám že se ti legouš neodrazil od hlavy,páč mi se to stalo a docela to bole… poslední
LEGO25 14.11.2010 18:09
LEGO25

Kolik je mu? Jak je velký? Jak velké má terárko, co v něm má? Jak dlouho ho máš? Po zodpovězení těchto základních otázek se člověku lépe radí.
Obecně - nestresovat, prvních pár dnů až týdnů si ho moc nevšímat, spíš pozorovat jak reaguje (např. jeden z našich mládežníků teď přešel ze stadia zběsilý útěk do stádia hrozby, což je více než potěšující...). Leguán je zvíře spíš na pozorování a na diskuse, než na mazlení. Jako u všeho - najdou se tací, kteří to vyhledávají, najdou se tací, kteří to snesou (utíkají se při nechtěném kontaktu do stáze - leguání "šťastnosvět", prostě ztuhnou a počkají, až to přejde) a najdou se tací, kteří se "neochočí" nikdy. Neznám leguána, který by přiběhl na zavolání... leda, když vidí jídlo. Jestli má nějaký oblíbený pamlsek, zkus mu ho nabídnout z ruky, bacha, zuby mají jak pilku... nestát nad ním, ale ve stejné úrovní, nechytat ho shora... obecných rad by bylo... zkus vážně specifikovat dotaz, jestli stojíš o odpověď...

A za rok a půl se neochočil? To svádí k jedné radě - vzdej to... :-/ Naše leguš je relativní mazel (ve smyslu nechá si promačkat čelist a prohmatat ocas a svaly a břicho a nikoho nezmlátí a občas se docela ráda, když jí drbeme na bocích...), ale byla taková pohodářka odjakživa. Má pět let, metr a půl... u velkýho legoše fakt těžká rada. Ale brali jsme jí taky po roce, skoro ve dvou letech... počítám, že kytky buď požere nebo strhá - to je věčný boj. Zkus pamlsek a lákat na něj. A divoký znamená že útočí? Švihá ocasem, škrábe, kouše... staví se do výhružné pózy, když někoho vidí?

Cokoliv, co ho neohrozí na životě a chutná mu... blbý je, že ta naše obluda žrala z ruky vlastně od samotnýho začátku. Jinak naše leguš miluje hroznové víno, kuličky nakrájené napůl sežere posypané čímkoliv (Nutrimix, Plastin, pangamin)... nemůže to samozřejmě každý den, na to je tam moc cukru, ale zato když vidí misku s vínem, tak vždycky málem proletí sklem od terárka. Taky má ráda papriku, červenou nebo žlutou, tence nakrájenou (tady nevím přesně jak je to s vitamínem C a poměrem Ca+P, ale tyhle věci dostává jako pamlsek a sporadicky)... v létě miluje listy mochyně peruánské, je to takový ten "lampionek", denně jich sežere asi pytel... jestli máš vyzkoušený, co ti nejradši baští... ale bacha, mně se jednou při podávání vína zakousla do dlaně a to bylo něco... moje blbost, když vím, jak po něm divočí... :-D

Ja bych to nevzdaval. Kdysi jsem si koupil leguana (55cm) s tim, ze puvodni majitel ho nechce, protoze byl moc agresivni. Mel svuj prostor co nejblize tomu kde jsem byl a zkousel jsem pozitivni motivaci. Kdyz to moje "ochocovani" vydrzel,tak dostal nazrat. Sice to trvalo, ale byl pak uz v pohode, ale jen na me. Dokonce pak primo vyhledaval moji spolecnost(dostaval zradlo). K ostatnim se choval porad stejne agresivne a to po mnoho dalsich let.

Musis ale pocitat, ze zustane proste svuj. Parkrat kdyz nemel naladu, tak se proste vzit nenechal a ver mi, ze kousnuti velkym leguanem je az na kost a chce to pak siti :-) Proste leguan neni pes.

chsajarsa-S tymto suhlasim.Pisal som to už viackrat,ale vždy niekto založi novu temu,bez toho,aby prečital predchadzajuce.
V 1. rade si treba uvedomit,že je to jašter.Ja mam 3 dva su niečo cez 3 roky,1 okolo 4,5 roka stari.Každy ma inu povahu,nalady menia z hodiny na hodinu.Aj socializovany ma obdobie ked bez pričiny hryzie a utoči.Naopak aj najbojazlivejši niekedy pride a sam sa dožaduje pozornosti.Jednoducho sa necha poškrabkat a sam zlezie z ruky.Inokedy ani nahodou sa neda k nemu približit.Z mojich skusenosti mam pocit,že mnohi robia chybu-všetko chcu naraz a behom tyždna.Myslim si,že v 1. rade je chyba v malych terarkach položenych niekde v kute na zemi.Jedneho lega mam uplne od mimina.Je už v 3. terarku a až teraz je kludny,nezdrha-ale niekedy utoči ako pes.Osobne si myslim,že na začiatok treba hned vysoke terko aby mal lego pocit,že je hore nedosiahnutelny.Ked pozera zhora z konara alebo z police-nezdrha a ma pocit bezpečia.Kdežto v nizkom a malom terku ma pocit,že nema kam uprchnut,tak preto je bojazlivy a lieta hore dole po terku.Zvlašt ked je niede terko položene na zemi a vidi odrovsku postavu...
Všetko chce čas a trpezlivost.Prosto ked lego nechce aby sa s nim manipulovalo,tak to da pekne najavo a môže byt socializovany mazliček.
P.S. kto sa boji 150 cm jaštera,tak si take zviera nema ani kupovat.

Zdravím, Johny13... někdy mám pocit, že ani nemám leguána... drzý to je, furt se nám to směje do obličeje, měří si nás takovým zkoumavým pohledem, už od začátku "šla na ruku", rafla mě jen jednou a omylem, ocas jako by ani neměla... nedbá na to, že nahoře na terku spí kocouři a kolem lítá pes... ne, na psa někdy dělá, že je velká, ale oni na sebe žárlí, protože si potravně konkurují - náš pes miluje košťály od čínského zelí a legu se nechce dělit... ale taky od začátku všichni počítáme s tím, že to není obludka na mazlení a při každém otevření terárka počítám s tím, že to je pružina ze svalů a že se můžou věci ošklivě vyvrbit. Jednou se rozhodla, že odejde přese mně pryč. Zašilhala mi nad hlavu, vyměřila si to, nádherným skokem se cestou odrazila od mého skalpu a už byla na protější skříni a strašně spokojená - a skok to byl úctyhodný! :-D8-)
Tady je to ale o víc jak roční snaze... a to bych asi nechala legouše být, ať si je jaký je... je to jeho volba, jeho povaha... vykastrovat jako kocour se nedá (a ani to u kocourů vždycky nezabere). Jak říkám, zkusit pamlsek, nevšímat si ho nadmíru a třeba, když zabere pozitivní motivace, legouš časem zklidní... každopádně přeju majiteli hodně štěstí a úspěchů... ;-):beer:

Tak to máš doma veselo.Doufám že se ti legouš neodrazil od hlavy,páč mi se to stalo a docela to bolelo.Vzhledem k tomu že mám velice krátký sestřih,šlo dobře poznat i na dálku že si se mnou hrál Legošek.:-)Jinak s tím ochočením naprosto soulasím,chce to čas a silné nervy.Ale o to víc pak těší změny chování k lepšímu.Až si pak sám z terka vyleze na ruku a potom si zase sleze zpátky bez problému je prostě odměna.A jak přileze na zavolání přes celý byt až za mnou,když mám v ruce něco dobrého tak to zahřeje na srdci.Tak good luck.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru