Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Testudo marginata nepřibírá

Dobrý den. Máme 3letého samečka želvy vroubené. Nedávno jsme ho vážili a zarazilo nás, že vůbec nepřibral. Bojíme se zda dobře prospívá nebo jen už vyrostl a je vše vpořádku. Je to naše první želva... Loni vážil 1265g a nyní 1259g. Zdá se mi hubený... Krunýř má cca 25x23 cm. Pěkný, lesklý, tvrdý. Je čiperný, zvědavý, baští. Výkaly se nám zdají vpořádku. Moč, pokud vůbec najdeme, je zaschlá čistě bílá šmouha. Mohou mít na velikost vliv rozměry terárka? Má ho nyní 35x75 cm. (větší se chystá) Dost často se "dobývá" ven - urputně hrabe na sklo předními nožkami.
Předem velmi děkuji za jakýkoliv názor či radu. Eva

Předmět Autor Datum
Velikost teraria může mít vliv na růst želvy, chtělo by to ale napsat ještě další informace, jako na…
huňas 13.11.2010 21:33
huňas
Máme 3letého samečka želvy vroubené. ... Krunýř má cca 25x23 cm. To je vtip? Pokud je to pravda, ta…
navay 13.11.2010 21:45
navay
Vtip to bohužel není a pyšná na to rozhodně nejsem. Želváček je syna (12), ale starost mám já. Správ…
EvaL 13.11.2010 21:57
EvaL
No ono jde i o to, že ve třech letech, aby měla marginata 25 cm, není skoro možné. Čím ji krmíte? Fa…
navay 13.11.2010 22:09
navay
Blesková revize údajů: Délka krunýře opravdu 25 cm, šíře 22,5 cm. Věk, omlouvám se, opravuji dle "pa…
EvaL 13.11.2010 23:13
EvaL
Kromě toho zobáku vypadá želva úplně v pořádku. Když jste ji kupovali (kdy?), tak byla jak velká? 4…
navay 14.11.2010 01:21
navay
Mě teda hned původně vyděsila ta šířka krunýře, ale po zhlédnutí fotografií nechápu, jak k tomu čísl…
krokodýl 14.11.2010 12:59
krokodýl
Krokodýle moc děkuji za odpověď. Krunýř jsem samozdřejmě měřila špatně, jinak mě to nenapadlo. Začer…
EvaL 14.11.2010 21:33
EvaL
Co se vlhkého sklepa týká - ideální je předem vymalovat vápnem - žíravina zafunguje jako desinfekce.…
Petr60zelv 15.11.2010 10:06
Petr60zelv
Děkuji za názor, radu i tipy!! Zkusíme vyrazit do Rybalkové či na Bílou Horu. Písnu jak jsme dopadli…
EvaL 15.11.2010 16:28
EvaL
Přikládám pokračování: Veterinář (MVDr. Hnízdo) neshledal na naší želvičce nic neobviklého. Vyšetřen… poslední
EvaL 28.11.2010 22:53
EvaL
Děkuji za reakci. Želvu jsme kupovali v únoru 2007, v zooobchůdku v Rudné. Byl to mrňousek do dlaně,…
EvaL 14.11.2010 21:15
EvaL
Ještě bych doplnil, že pokud budou na želví stůl dopadat i sluneční paprsky, působí to jistě přízniv…
Lukas K 15.11.2010 11:25
Lukas K

Velikost teraria může mít vliv na růst želvy, chtělo by to ale napsat ještě další informace, jako např.: teplota, atd. Na želvy jsou tady ještě další odborníci, kteří Vám určitě poradí. Pokud Vám za rok nepřibral, tak něco určitě není v pořádku, možná by chtělo zajít i za veterinářem a nechat ho vyšetřit.

Máme 3letého samečka želvy vroubené. ... Krunýř má cca 25x23 cm.

To je vtip?
Pokud je to pravda, tak toto:

Mohou mít na velikost vliv rozměry terárka? Má ho nyní 35x75 cm.

je další vtip?

Já nevím, ani jedno z toho není obvyklé, aby tříletá margináta měla 25 cm a byla v terárku 35x75 cm.

Vtip to bohužel není a pyšná na to rozhodně nejsem. Želváček je syna (12), ale starost mám já. Správné rozměry terárka neznám, ale tuším, že je to špatně. Finace na nové nejsou a manželovi výroba trvá a trvá.... Mohu si sypat popel na hlavu dál, ale to je želvíkovi houby platné, že?

No ono jde i o to, že ve třech letech, aby měla marginata 25 cm, není skoro možné. Čím ji krmíte? Fakt má jen 3 roky? Nebyla by fotka? V téhle velikosti už jsou marginaty v podstatě dospělé, takže je normální, že moc nerostou. Ikdyž zase 1.3 kg je na tak velké zvíře zase málo. 23 cm na šířku je taky moc, marginaty jsou poměrně podlouhlé a uprostřed "štíhlé" želvy. Je tu až moc věcí co nesedí...

Blesková revize údajů: Délka krunýře opravdu 25 cm, šíře 22,5 cm. Věk, omlouvám se, opravuji dle "papírů o registraci" - 4 roky (nar. 7/2006). Jsme na vsi, se zahradou - krmíme pampeliška, jetel, jitrocel, šťovík, kontryhel atd. co mu chutná. Nezazimujeme. V zimě peking. zelí, salát, mrkev, ibišek, paprika, granulky pro sucho.želvy a sem tam trocha ovoce. Cca 3x týdně špetičku Nutrimixu na krmení. Jediné co jsme si v poslední době všimli byl jakýsi světlý "výměšek" pod jedním okem. Bílý až okrový a tvrdý. Pokusím se vložit foto...

Mě teda hned původně vyděsila ta šířka krunýře, ale po zhlédnutí fotografií nechápu, jak k tomu číslu majitelka došla (snad jedině měřeno přes oblouk hřbetu), protože podle fotky je i v nejširším místě krunýř max. 2/3 délky (tedy maximálně nějakých 17-18 cm, pokud délka je skutečně 25 cm), což je v pořádku. Želva vypadá poměrně v dobré kondici, pokud za delší časový úsek nepřibírá, mohla by být hodně začervená. Není nic snazšího než odebrat čerstvý trus a nechat udělat u veterináře rozbor (cca 150 Kč), pokud tam bude něco mimo normu (škrkavky apod.), tak je třeba odčervit. Pozor na kvalitu veterináře, aby se nesnažil želvu za každou cenu zbavit třeba roupů, kteří jsou běžnou (dalo by se říct až nezbytnou nebo přinejmenším vhodnou) součástí střevní mikroflóry suchozemských želv. Zároveň by mohl veterinář upravit "zobák" a nadále bych želvě poskytoval především v zimě, kdy se nepase, kusy sépiovky, o které si může při jejím okusování (což dělají poměrně rády) "zobák" obrušovat. Navíc bych doporučil alespoň kratší (2 měsíční) zimování a zcela určitě, když už máte zahradu, tak celosezónní pobyt ve venkovním výběhu. Na podzimní a brzké jarní pobyty v teráriu stačí velmi levná varianta - želví stůl, prostě jen obyčejná bedna slušnějších rozměrů (cca 1,2 x 0,8 x 0,45/v/ m např.), výroba je jednoduchá a levná (maximálně nějakých 500 Kč) + na bočnici přicvaklá nějaká klipsová stolní lampička se slušnější výbojkou s UV B.
Jinak samozřejmě vzrostlá želva (což v 25 cm je) už nebude mít tak velké přírůstky jako mládě.

Krokodýle moc děkuji za odpověď. Krunýř jsem samozdřejmě měřila špatně, jinak mě to nenapadlo. Začervení mě nenapadlo. Budu hledat (či uvítám tip) na "rozumného" veterináře v Praze a okolí. Sépiovku dřív želvák baštil, teď ji nechce. Zato si oblíbil skořápky. Zimování se fakt bojím, sklep vlhký (bývalý mlýn)= plíseň, lednici nepovolí muž. Zahrada obrovská,lehce přístupná toulavým psům i nenechavým lidem. Bojíme se odcizení, na vsi se nic neututlá... Želví stůl mě hrozně zaujal. Neplatí tedy to, že terárko musí být uzavřené? Kvůli teplu, vlhkosti, průvanu apod.? Omlouvám se, asi se ptám na blbosti, které vy všichni už znáte... O to víc děkuji za váš čas a trpělivost!!

Co se vlhkého sklepa týká - ideální je předem vymalovat vápnem - žíravina zafunguje jako desinfekce.
Evropské želvy většinou spíše ocení shora úplně otevřený prostor, ale zvíře čtyři roky zvykané na uzavřený skleník by se mělo přivykat pomaleji, tedy postupně otvírat vršek.
Co se toulavých psů a nenechavých lidí - zamykatelná klec s podezdívkou je sice drahé, ale vhodné řešení.
Co se začervení týká, pokud si je zvíře nepřineslo od původního chovatele nebo nechytlo od jiného plazího hostitele, není moc pravděpodobné. Ověřit to může třeba veterinární laboratoř (v Pražské tržnici). V Praze lze vybrat třeba MVDr. Tomáše Vopršálka (Veterina Rybalkova), MVDr. Jana Hnízda (Veterinární klinika Bílá Hora), MVDr. Hájková (Veterinární klinika Panda) a snad i někdo další.

Přikládám pokračování: Veterinář (MVDr. Hnízdo) neshledal na naší želvičce nic neobviklého. Vyšetření trusu v normě. Spíš jsme dostali důraznější doporučení ať alespoň 2 měsíce dáme zimovat. Není sám, kdo nám to doporučil.... Bojíme se, ale již pilně připravujeme želvíka do hajan. Díky všem za obětavé odpovědi!!! Jste báječní!

Ještě bych doplnil, že pokud budou na želví stůl dopadat i sluneční paprsky, působí to jistě příznivě, jako přirozený zdroj UV (přes skleněné okno to ale takový efekt mít nebude). A fakt je, že umožnit želvě trávit léto (bezpečně) na zahradě je ta nejlepší "terapie" )

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru