Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Připouštění

Ahojda,chtěla bych se zeptat,doma mám 4 měsíční samičku a asi 13 týdeního samečka mohu je připustit?Bylo mi řečeno že ano ale stejně se chci zeptat protože mi přijde že ten sameček je takový prťavý proti samičce.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
pokud máš na mysli potkany a mláďata na zkrm, tak je připustit můžeš. Pokud to máš na mazlíky, tak s…
Aurifer 14.11.2010 22:31
Aurifer
Ty čísla jsou odkud??? Standardně 8-12týdnů samice, 10-14týdnů samec. Na velikosti samce příliš nezá…
Uroboros 15.11.2010 08:40
Uroboros
Ty čísla jsou odkud??? Psala jsem hned v prvním příspěvku, že záleží na účelu, proč chce získat mlá…
Aurifer 15.11.2010 10:26
Aurifer
Pokud ale chce mít kvalitní zvířata na chov na mazlíky, tak je lepší chovat na vyzrálejších zvířatec…
Uroboros 15.11.2010 11:17
Uroboros
sorry, tenhle chov potkanů je pro mne velice úsměvný a to chováme potkany snad 20let jak na krmení t… poslední
Aurifer 15.11.2010 11:52
Aurifer

pokud máš na mysli potkany a mláďata na zkrm, tak je připustit můžeš. Pokud to máš na mazlíky, tak samec by měl mít aspoň 4 měsíce a minimálně 350g. Pokud je sameček malej, tak na mláďata na zkrm to nevadí, ale na chov mebo na mazlíky to vadí.

Ty čísla jsou odkud???

Psala jsem hned v prvním příspěvku, že záleží na účelu, proč chce získat mláďata. Pokud to jsou krmná zvířata, tak samozřejmě stačí ten věk cos psal. Pokud ale chce mít kvalitní zvířata na chov na mazlíky, tak je lepší chovat na vyzrálejších zvířatech. Protože třeba u šlechtěných některá zvířata (i samci) nedorostou, zůstanou malí a to se při nižším věku, kdy už jsou sice pohlavně dospělí, ale ještě mladí nemusí poznat. Proto je třeba v plemenitbě pro hobby chov i dán věk a váha pro registraci atd. Navíc v těchhle hobychovech se většinou lidi snažej i dodržovat nějaké zásady, jako nekrýt zvířata, kde se v linii vyskytla nějaká dědičná vada nebo nemoc, což se u mláďat taky nemusí poznat, takže třeba kryjou až 7 měsíčníma samcema, páč u potkanů se různé dědičné predispozice začnou projevovat kolem období dokončení fyzického růstu, což je okolo půl roku věku.
Chápu, že je asi zbytečné to vysvětlovat teraristovi, co bere potkany jako krmivo, ale jsou i tací a už jich není málo, co je chtějí na mazlíky.

Pokud ale chce mít kvalitní zvířata na chov na mazlíky, tak je lepší chovat na vyzrálejších zvířatech.

Myslíš, že na produktivní chov krmných zvířat nemusíš mít kvalitní rodiče? To už spíš ten mazlík může být "odpad".

Proto je třeba v plemenitbě pro hobby chov i dán věk a váha pro registraci

sorry, tenhle chov potkanů je pro mne velice úsměvný a to chováme potkany snad 20let jak na krmení tak na mazlíky, prostě co není do chovu to se zkrmí - mnohem tvrdší výběr plemenných zvířat než nějaký hobby registrovaní potkani za 10x vyšší cenu :-) kde se do "chovu" protlačí úplně vše, aby náhodou nebyla finanční ztráta - bohužel takto je to snad u všeho s PoP.

Chápu, že je asi zbytečné to vysvětlovat teraristovi

Ano, u mne nosíš dříví do lesa :-), ale leckdo si z toho možná něco vezme.
Jinak pokud si pomatuju váhy, tak samice se připouštějí ve váze 200g a samci se používají od 250g.

sorry, tenhle chov potkanů je pro mne velice úsměvný a to chováme potkany snad 20let jak na krmení tak na mazlíky, prostě co není do chovu to se zkrmí - mnohem tvrdší výběr plemenných zvířat než nějaký hobby registrovaní potkani za 10x vyšší cenu kde se do "chovu" protlačí úplně vše, aby náhodou nebyla finanční ztráta - bohužel takto je to snad u všeho s PoP.

Mně nemusíš nic vysvělovat, stejně jako já nemusím nic moc Tobě. Taky chovám potkany přez 20 let, jak kvůli etologii a případným mláďatům na mazlíky, tak s nimi samozřejmě taky krmím.

Myslíš, že na produktivní chov krmných zvířat nemusíš mít kvalitní rodiče? To už spíš ten mazlík může být "odpad".

V posledních letech jsou tu lidi, co chtěj mít potkany s PP a červenomodrorůžové mazlíky, a tam už jsou ta kritéria jiná, než pro produkční chov "na maso", ty váhy atd jsou dány klubem chovatelů potkanů, protože přecejen u těch vyšlechtěných už je vysoké % nekvalitních jedinců, což samozřejmě mazlíčkáři těžce nesou. Pokud někdo chce produkovat modré nebo nahaté nebo jiné potkany na zisk, tak samozřejmě do chovu protlačí kdeco, ale u toho chovu s PP to už tolik není, a ty váhy a věk byly dány právě proto, aby se eliminovala nežádoucí zvířata v chovu, protože to chovají většinou lidé, kteří o tom ještě dost prd vědí, tak aby byla dána nějaká pravidla. Uváděla jsem záměrně oba případy, záleží na tom, jaký cíl tím tazatel sleduje. Ale je jasné, že když se zeptá na nějaké potkanářské diskuzi, tak mu odpoví mazlíčkáři jak jsem psala, a když se ptá tady, tak mu odpoví teraristé jinak, jak jsem taky psala, protože na hlodavce a zajícovce moc mazlíčkářů nechodí. Proto jsem napsala rovnou oba případy.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru