Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Terarium z OSB pro jemenaka

Dobry den, chtel bych se prosim vas zeptat, jestli tady nahodou nekdo neni, kdo ma s timhle zkusenost, moc rad bych ziskal par rad na natery, barvy a tak trochu stavbu, aby terarko vydrzelo delsi dobu a nerozpadlo se, aby se chameleon neotravil z nejakych spatnych barev atd...

Předmět Autor Datum
Žádná věda, lze použít klasický balakryl (lak), na dno vaničku buď ze skla, linolea nebo prostě dno…
krokodýl 10.12.2010 16:37
krokodýl
No nad tou vybojkou (zarivkou) hodne uvazuju, jestli ji tam vubec davat, jsou tady diskuze, ze nekte…
Fildas 10.12.2010 19:01
Fildas
Dostatek kvalitního světla rozhodně ano. Snad s výjimkou ReptiGlo kompaktních zářivek jsem se u žádn…
kroutvorus 11.12.2010 16:03
kroutvorus
No jo, to se rekne kvalitni, ale jak to mam poznat jaka znacka a druh zarivky a zarovky opravdu spln…
Fildas 11.12.2010 23:19
Fildas
K umístění světel: Samozřejmě lze i dovnitř, je třeba jen zajistit bezpečí zvířat (dostatečná vzdále…
kroutvorus 12.12.2010 12:24
kroutvorus
Super, dekuji mnohokrat. poslední
Fildas 12.12.2010 12:49
Fildas

Žádná věda, lze použít klasický balakryl (lak), na dno vaničku buď ze skla, linolea nebo prostě dno plus pruh stěn o něco vyšší než bude substrát natřít tzv. tekutou lepenkou. Jeden bok (nebo alespoň velkou část) a strop doporučuji z pletiva (ideální asi kovové muší nebo větší bodové, ale tam se je třeba trochu poprat se znemožněním úniku krmného hmyzu), přední stěnu - dvířka kvůli pohledu do terária ideálně ze skla. Pletiva doporučuji přiďelat tak, aby v případě zreznutí nebo poškození byla snadná výměna, např. pomocí lišt nebo celý vyměnitelný rámeček. Osvětlení a výhřev doporučuji umístit nad pletivo stropu, zamezit tak přímému kontaktu zvířete s mnohdy dosti horkými zdroji. Vhodná je UV B výbojka (watáž dle velikosti terária a okolních teplotních podmínek) + další zdroj intenzivního světla (zářivky, výbojky nebo halogeny opět záleží na velikosti a umístění nádrže, velikosti osvětlované plochy, hloubky a zařízení nádrže atd.).

Dostatek kvalitního světla rozhodně ano. Snad s výjimkou ReptiGlo kompaktních zářivek jsem se u žádných světelných zdrojů s problémy nesetkal. Pokud je lampa dobře umístěná (dostatečně vysoko, tak, aby zboku nesvítila zvířeti do očí apod.), nehrozí nebezpečí. Každopádně zvířeti dopřejte kvalitu.

No jo, to se rekne kvalitni, ale jak to mam poznat jaka znacka a druh zarivky a zarovky opravdu splnuje hodnoty napsane na obalu (uvb,uva zareni), bohuzel nemam mericku na zareni, prosim, muzete mi tady napsat primo znacku, kterou pouzivate a vite, ze s tim neni problem a zviratum to prospiva? Popripade odkaz z ktereho internetoveho obchodu to koupit? Vim, ze bych mel hledat, ale me zkusenosti s par takovyma obchodama jsou dosti znepokojujici a bylo by fajn kdyby mi nekdo poradil, kdo ma zkusenosti. Chci prave nejak slatat dohromady jedno terarko 60x60x110 š.d.v. a druhe 60x70x120 š.d.v., mel bych ho v mistnosti, kde je teplota tak 24 pres den v noci 20-22, beru to ted pres zimu v lete to je samozrejme asi vsude, kde neni klimatizace extrem. A k tomu sem se chtel zeptat, jestli by nebylo lepsi umistit zarovky s kvetinacem dovnitr teraria, aby se to tam vyhralo, kdyz terarko bude tak velke, jelikoz i kvetinac funguje jako takove topeni samozrejme by byla zarovka chranena pletivem. Ale kdyby to slo, tak bych samozrejme byl radsi, kdyby osvetleni bylo nad sitovym stropem, jak psal krokodyl, ale me vubec neni po pravde jasne, jak tam mam ty zarovky a zarivku ukotvit, abych zase neomezil vetrani :-D, potreboval bych opravdu podrobne poradit jako "debi.ovi" :-D, bude to muj prvni vytvor a nerad bych, aby se neco pokazilo, prece jen to neni tak levna zalezitost, abych to delal na 4x. Dekuji za pochopeni lidicky :) Jo a jeste jsem se chtel zeptat z jak hrubych desek by to bylo nejlepsi udelat, vim, ze jsou ruzne tloustky.

K umístění světel: Samozřejmě lze i dovnitř, je třeba jen zajistit bezpečí zvířat (dostatečná vzdálenost, kryt z pletiva). Mnoho druhů výbojek (samozřejmě hlavně ty o vyšší watáži) vydává dostatek světla i tepla, takže by i jejich umístění nad teráriem mohlo zajistit dostatečné vytápění. Je třeba vždycky testovat ještě před "ubytováním" zvířete. Pokud jde o značku výbojek, doporučuji MegaRay (prý by měly být již každým dnem dostupné).
www.terashop.cz

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru