Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Gekončík noční, potrava šváb argentinský

Dobrý den (ahoj), na jaře příštího roku si chci pořídit do mého terária 60x55x45 (d,v,h) chovnou skupinu 1,2 gekončíků nočních. Přes léto budu krmit nachytaným hmyzem (kobylky, sarančata....). Přes zimu jsem se rozhodnul krmit šváby argentinskými. Dočetl jsme se zde, že se jedná o bezproblémový druh, který je snadno chovatelný. V dospělosti má velikost cca 4 cm. A tak se ptám, jestli je vhodný pro krmení mladých a poté dospělých gekončíků (jestli to na ně není velké, říká se, ře potrava by neměla být větší než 2/3 hlavičky)? Mladé gekončíky budu tedy asi krmit nedospělými jedinci těchto švábů.
Šváby bych si chtěl pořídit už teď v zimě a pokusit se o jejich chov, abych už měl rozjetou kolonii v době pořizování gekončíků a byl soběstačný s krmením. Chci pořídit cca 100 ks v předposledním věku asi do 10 l boxu. Myslíte, že pokud se jejich chov rozběhne tak jak má, budu mít o potravu pro 3 gekončíky přes zimu vystaráno (podle mě cca 30 švábů týdně)? Anebo mi po nějaké době chov tzv. vyžerou :-D? Předem díky za odpovědi. S přáním pohodového prožití Vánoc Jirka

Předmět Autor Datum
krmime dubiemi vse - od novorozenat gekonciku (samozrejme nejmensimi nymfami) po dospele vousatky (d…
lucifer 23.12.2010 11:17
lucifer
JAsný díky za radu. Nebo by jste mi doporučil jiný druh švábů? Četl jsem o švábech šedých. A ti jsou…
JirkaR 23.12.2010 11:46
JirkaR
Kvuli te bezpecnosti jsou prave B. dubia jedny z nejvhodnejsich. Co se tyce podminek, tak jediny pot…
lucifer 23.12.2010 11:56
lucifer
No ta teplota bude mírnější problém asi. Pokojovou teplotu mám teď přes zimu cca 20 C (hold přízemí…
JirkaR 23.12.2010 12:32
JirkaR
Teplotu zařídíte třeba topným kabelem, náklady jsou minimální. Jenom budete mít asi trochu problém c…
Artuš 23.12.2010 13:38
Artuš
Diky. Asi to vyřeším tím topným kabelem, nebo umístím box se šváby na terárium a budu je vyhřívat sp…
JirkaR 23.12.2010 15:20
JirkaR
Dubiemi krmíme všechna naše zvířata a dokonce i eublíci vezmou dospělého samce dubie bez problémů. P… poslední
Bobr 23.12.2010 22:05
Bobr

krmime dubiemi vse - od novorozenat gekonciku (samozrejme nejmensimi nymfami) po dospele vousatky (dospelci) - zadny problem. Dubie jsou relativne malo produktivni , hlavne fakt trva nez z toho neco je a relativne pomaly rostou. Nez se kolonie usadi tak nejspis i neco "padne" - takze klidne zacit s 200ks.

JAsný díky za radu. Nebo by jste mi doporučil jiný druh švábů? Četl jsem o švábech šedých. A ti jsou prý rychlejší ve vývinu (jsou živorodí myslím), je tam kratší ikubace, menší nárok na teplo. Akorát lezou skle a jsou schopni založit kolonii doma když jich uteče víc. Chtěl bych šváby chovat v uzavřené bedně jen s větráním (síťka) takže by teoreticky neměli kudy utéct. Ale určitě by se to časem stalo a nerad bych si zamořil byt (to by mi dali :-)). Potřebuju nějaký druh méně náročný, nepáchnoucí, nejlépe nelezoucí po skle. Přes léto to bude pohoda zavzpomínám na svá dětská léta a vyrazím na lov sarančat a kobylek :-D

Teplotu zařídíte třeba topným kabelem, náklady jsou minimální. Jenom budete mít asi trochu problém co s dospělci - obávám se, že velkého švába argentinského gekončík neveme, u nás to v pohodě berou jen agamy, problémy má i jemeňák (tak maximálně samce, ty jsou menší)

Diky. Asi to vyřeším tím topným kabelem, nebo umístím box se šváby na terárium a budu je vyhřívat společně teplem ze žárovky. Přemýšlel jsem právě co do toho mého terária a vypadá to, že zvítězili gekončíci. Ještě připadali v úvahu jiné varianty (korálovka, úžovka červená, hroznýš (ten malý druh do 150 cm) atd.) uvidíme jestli gekončíci budou správná volba. Třeba se mi u nich podaří i odchov. S nákupem počkám až tak na duben, květen (kvůli převozu domů). Studuji v Praze takže to vypadá, že chovný materiál nakoupím tam.

Dubiemi krmíme všechna naše zvířata a dokonce i eublíci vezmou dospělého samce dubie bez problémů. Podle velikosti zvířete volíme velikost krmení - mláďata dostávají malé nymfy a jak rostou, zvětšuje se s nimi i krmení. Bedny se šváby máme na terárku a tepla je tam dost.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru