Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Preco nezere

dobry den mam doma tak asi tristvrte rocneho hada Boa constrictor ma asi 90cm mam ho v terariu s jednou ziarovkou a ako podklad pouzivam na teplejsej strane piliny a na studensej strane kamene ma v terariu 2 nadoby na vodu jednu mnesiu a jednu veciu. had sa mi doma zvliekol 2 krat. 1 zvlek bol dobry a koza bola neposkodena pri druhum sa uz koza potrhala ale na hadovi neostal ziaden kusok. neskôr som unho objavil roztoce asi som mal vissiu vlhkost vykupal som hada v roztoku a terarium som cele tiez vyumival v roztoku roztok sa volal NEOSTOMOZAN a hada som umiestnil do karantenej nadoby tam nemal as tak presne dodrzanu teplotu a stalo sa mi ze prestal zrat. nezral us asi 3.5 mesiaca a znosa mu vitiekala akasi tekutina kedze v chorobach sa moc nevyznam lebo som zaciatocnik som navstivil zverolekara ktori mu dal antibiotika vytok mu us akosi prestal ale stale nezere navstivil som skuseneho chovatela a povedal mi aby som mu nechal teplotu v terarium 28 stupnov a piliny aby som vihodil ze had je len nachladeny. Chcem sa opytat ci je to len takato zavada a ci had sa znovu rozozerie a ci nepotrebuje nakrmit za skoru odpoved dakujem.

Předmět Autor Datum
Ahoj, hroznys potrebuje v terarku tak 26°C, na vyhrivacim miste i 35°C. To vytekani z nosu je typick… nový
matess 29.12.2010 14:40
matess
A klidne mu muzes zkusit jednou tydne nabidnout mys nebo potkana nebo na co je zvykly. Kdyz ji nesez… nový
matess 29.12.2010 14:41
matess
diki moc nový
Albertik 29.12.2010 17:38
Albertik
a este sa chcem opitat ked nezral asi us 3.5 mnesica bude to met nejake veci nasledky? nový
Albertik 29.12.2010 17:39
Albertik
U velkeho hada, kterym hroznys je, neni problemem ani pulrocni pust. Ale hlidej si vahu. Pravidelne… nový
matess 29.12.2010 18:26
matess
dobre dik a a je aj nejaka tabulka kolko asi by mal vazit podla velkosti alebo tak podla ceho sa to… nový
Albertik 29.12.2010 18:54
Albertik
zvaz napis delku a vahu....a treba i foto ...myslim ze podle toho ti nekdo muze rcit ci je to malo n… nový
Demoon 29.12.2010 19:23
Demoon
Na netu si najdi nejakej OVERENEJ clanek, jak to je s prumernou vahou u hroznysu. Obecne plati, ze h… nový
matess 29.12.2010 21:03
matess
no zebra mu videt nejsu a zeslabli tes neni nový
Albertik 30.12.2010 08:09
Albertik
To je dobre, nicmene jeste se to nejak nemuselo projevit. Zvaz ho a vaz ho kazdych 10-14 dni, a jedn… nový
matess 30.12.2010 11:01
matess
dobre a proc raz za tyden a ne kazdy den? ci mam ho raci nechat v klide? nový
Albertik 30.12.2010 14:59
Albertik
Protoze had neni zvire, co se ma denne tahat a hladit, kdyz ho budes s mysi otravovat kazdy den, tim… nový
matess 30.12.2010 15:37
matess
jako vim o tem vsetko o chovu a mylim ze mi nachladel len kuli temu ze sem nezvolil spravny substrat… nový
Albertik 30.12.2010 16:26
Albertik
Neni zac, a az ho premistis z karantenni nadoby, nepouzivej piliny, ty jsou dost nevhodny. Pro velke… nový
matess 30.12.2010 17:36
matess
nepouzivej piliny, ty jsou dost nevhodny Samozřejmě piliny jsou dobré tak do cirkusové manéže, ale… nový
krokodýl jinde 31.12.2010 18:25
krokodýl jinde
Jj idealni je, kdyz se had vykali na jedno misto a nerozmaze to:)nicmene kdo uz si jednou poridil hr… nový
matess 04.01.2011 14:28
matess
o lepení hoblin nic nevím mám v terkach hobliny a noviny a su spokojen...:) hadi mě kadi na jedno mí… poslední
Demoon 04.01.2011 14:32
Demoon
a prosim ta kde sa daju zehnat ty bukove stepi? lebo co sem ja bil vnejakych obchodoch moc tam teho… nový
Albertik 01.01.2011 19:31
Albertik
vse potrebne lze najit na www.ifauna.cz, sekce terarijní zvířata. nový
matess 04.01.2011 14:29
matess

Ahoj, hroznys potrebuje v terarku tak 26°C, na vyhrivacim miste i 35°C. To vytekani z nosu je typicky priznak pro nachlazeni, tim padem se hadovi spatne dycha a prestava zrat. Kdyz ty jsi nemocny, taky nemas chut na jidlo:) A ty roztoce jsi uz vylecil?
Zvys hned teplotu a pokud se to nezlepsi, znovu zajdi za lekarem. A k te potrhane svlecce - i na ni se odrazi, v jakem je had stavu. Neni potreba nijak intenzive rosit, pokud tam mas dve nadoby, tak odparovanim vody se vlhkost zajisti. Zkus mu tam dat krytou nadobu, do ktere das vlhky raselinik - najdi si na netu. Had si do nej zaleze vetsinou kdyz je mu teplo nebo se ma prave svlekat.

U velkeho hada, kterym hroznys je, neni problemem ani pulrocni pust. Ale hlidej si vahu. Pravidelne ho vaz a zaznamenavej si rozdily, zdravy had by nemel ani po rocnim pustu ztratit prilis sve vahy. Pokud ale had nezere, hodne hubne a ztraci na vaze, urcite ho vem k doktorovi, at mu prozkouma taky vnitrek.

Na netu si najdi nejakej OVERENEJ clanek, jak to je s prumernou vahou u hroznysu. Obecne plati, ze had muze hubnout, ale musi byt porad zdravy, silny, to je znaka dobre kondice, pak mirny vahovy ubytek nevadi. Pokud ale hubne rychle, ma svrastelou kuzi, lezou mu zebra a je viditelne zeslably, tak to neni ok.

Protoze had neni zvire, co se ma denne tahat a hladit, kdyz ho budes s mysi otravovat kazdy den, tim spis bude ve stresu a nevezme si ji, nech ho odpocinout:) pokud je tvuj hrozna aktivni, leze a vesele trepota jazykem, neni problem si ho sem tam pochovat. Pokud je ale nekde zalezly, odpociva, tak ho nechej, plno zvirat automaticky prepina na zimovaci rezim, kdy moc nezerou a odpocivaji. Najdi si na netu nejaky kvalitni clanek o hroznysich, kde se doctes, jake kdy ma obdobi a chovani.

nepouzivej piliny, ty jsou dost nevhodny

Samozřejmě piliny jsou dobré tak do cirkusové manéže, ale zřejmě máte na mysli hobliny, u kterých (pokud jsou prosáté od pilin) neshledávám žádný zásadní problém oproti mnoha jiným substrátům včetně i těch štěpků. Naopak mají mnoho pozitiv - lehké (pytel hoblin oproti pytli štěpků neřkuli zeminy - nebe a dudy), snadno vyměnitelné, snadno se vlhčí a naopak snadno schnou, cena nízká až zadarmo.

Pro velke hady a celkove nejlepsi jsou asi bukove stepky, ktere se dobre udrzuji a jsou antibakterialni.

Udržují se dobře jen v případě, že za údržbu považuji výměnu velké části promatlané množstvím močoviny, což u velkého hada znamená výměnu cca podle velikosti trusu čtvrt metru čtverečního do hloubky několika cm. Ovšem pokud to had "rozmázne", tak je schopen zmazat močovinou prakticky všechen povrch štěpků. Hobliny mi v tomhle ohledu přijdou lepší, resp. stejné, ale líp to vsáknou a vyndá se dobře ten "slepenec" pomocí lopatky a upřímně nabírat to jde líp než štěpky.
Co je na bukových štěpkách antibakteriálního nevím, podle mě teda kousky dřeva antibakteriální snad ani být nemohou, ale to ostatně není většina materiálů přírodního původu (částečně snad kyselé substráty - rašelina, rašeliník, ale 100% antibakteriální substrát neexistuje, jedině nasáklý savem, což je ovšem antivšeživé...).

Jj idealni je, kdyz se had vykali na jedno misto a nerozmaze to:)nicmene kdo uz si jednou poridil hroznyse coby velkeho hada, bude muset pocitat s tim, ze bude sypat trochu vic nez ten, kdo ma doma jednu gutku.:) a antibakterialni je blbost, nemohla jsem dvacet minut prijit na vhodny termin:D... pri normalnim pouzivani stepky nepodlehaji plisnim a ani se v nich nemnozi bakterie (samozrejme opet zalezi, jak se chovatel stara). S hoblinami osobne zkusenost nemam, nelepi se hadum na tlamu a kloaku?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru