Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem želva zelenavá

dobrý den prosím o rada,mám doma želvu zelenavou sama se mi zazimovala normálně v terárku spala asi měsíc a před dvěma dny se vzbudila a jí jenom malinko a má průjem.nemám s ní jít k doktorovi???bojím se aby mi nechcípla.prosím poradˇte mi co mám dělat.mooockrát vám děkuji za odpovědˇ děkuji

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
želvu mám v obýváku kde je 25°C v terárku má ještě vyhřívaný kámen svítím jí tam normální žárovkou t…
martulino 29.12.2010 13:13
martulino
Tak už jen doplním co napsali ostatní. Strava opravdu špatně, přečtěte si například tyhle stránky ww…
VilemC 29.12.2010 13:42
VilemC
když ona čínské zelí nikdy nejedla dostala jsem ji v létě a to jsme se chodily pást na zahrádku tak…
martulino 29.12.2010 15:34
martulino
Určitě toho co nejvíc a co nejrychleji nastudujte z nějakého důvěryhodného zdroje (koukněte třeba na…
kroutvorus 30.12.2010 15:07
kroutvorus
vážená slečno (paní) v ZÁJMU želvy si DŮKLADNĚ NASTUDUJTE http://zelvy.top-forum.net/c10-chov-suchoz… poslední
lupus 31.12.2010 18:53
lupus

želvu mám v obýváku kde je 25°C v terárku má ještě vyhřívaný kámen svítím jí tam normální žárovkou to mi bylo řečeno že to stačí.dávám jí jíst herbivol, reptin miluje piškoty namočené ve vodě,cherry rajčata, jablka a ledoví salát ale tedˇ nechce jíst vůbec nic tak nevím co mám dělat.dnes jsem jí koupala a vůbec se nevyčistila do vody a ani nechce pít prosím poradˇte mi aby mi nechcípla děkuji moooc:.(

Tak už jen doplním co napsali ostatní. Strava opravdu špatně, přečtěte si například tyhle stránky www.euzelva.cz. Dotčete se tam všechno o tom co by želva měla jíst. Také si tam přečtěte jak by mělo být vybavené terárko. TOpný káme je také podle mého názoru špatně. Nevím jestli může vyloženě škodit, každopádně já jej u želv nemám. Želva by měla mít jedno místo kde bude tak 30-35°C, to by měla zajistit ta obyč žárovka, pokud je to bodovka (http://www.elektro-osvetleni.cz/bodova-zarovka-e27 -60w-matna/d-72066/). Ty přípravky taky nevím co jsou zač, nepíšete taky zda má želva UVB žárovku či nikoliv, případně pokud ne, tak jí musíte dát vitamin D3 v jiné podobě. Co se toho průjmu týče, to bych tipoval na tu stravu, namáčené piškoty, to je docela tragédie, začněte jí dávat jenom čínské zelí, zbytek si přečtěte na uvedených stránkách, kde je opravdu všechno potřebné.

když ona čínské zelí nikdy nejedla dostala jsem ji v létě a to jsme se chodily pást na zahrádku tak že tam měla dost sluníčka .ok už jsem ji vzala piškoty a má tam jen salát.žádnou tu UVB žárovku nemám mám jíkoupit.co je vitamín D3 kdepak ho seženu.všem mooc děkuji za rady

Určitě toho co nejvíc a co nejrychleji nastudujte z nějakého důvěryhodného zdroje (koukněte třeba na knížky nabízené na www.robimaus.cz - to je jen rychlý tip).
Jinak želva potřebuje ultrafialové záření mimo jiné k tomu, aby její tělo dokázalo hospodařit s vápníkem. Jinak dochází ke křivici a dalším poruchám - možná nejčastější problém exotických zvířat u nás laicky chovaných. Obyčejná žárovka prostě nestačí - dá Vaší želvě jen teplo, ale UV záření nikoli.
Takže doporučuji rychle sehnat nějakou UV lampu. Kolik jste ochotna investovat? Pokud chcete něco opravdu užitečného, kvalitního a z dlouhodobého hlediska i finančně výhodného, kupte UV výbojku (třeba www.terashop.cz), ale počítejte s částkou kolem 2000 Kč. Pokud Vám to připadá mnoho, pak můžete zvolit "systém" mnohem levnějších kompaktních UV zářivek (Narva, ReptiGlo apod.), ale je to jen velmi slabý zdroj UV (přesto samozřejmě lepší než nic) a počítejte s tím, že budete zářivku každého půl roku měnit, takže když si to spočítáte, nakonec je ta výbojka nejvýhodnější - vydrží Vám totiž i dva roky, zatímco ty kompakty sice po několika měsících užívání dál svítí, ale už žádné UV nedávají. Načtete tu na tohle téma stovky a stovky názorů.
Každopádně bych se ale vydal cestou dobrého UV osvětlení a varuji před umělým dotováním vitamínu D3 (v kapkách), protože tady můžete velmi snadno udělat kritickou chybu a zvíře odrovnat. Navíc je mnohem přirozenější dopřát zvířeti dobré světlo - a organismus už si poradí.
K tomu všemu samozřejmě kvalitní stravu - viz reakce výše.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru