Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vousatka-liliput

Ahoj, jsem chovatel začátečník, přesto bych řekl že minimálně dobře informovanej. Přibližně před 3 měsíci jsem zakoupil od chovatele mládě agamy vousaté, mělo cca 17 cm na věk 3 měsíce, což se mi zdálo docela málo,ale řekl jsem si, že nejspíš bude menšího vzrůstu. Za týden jsem jen na burzu pro další 2 vousatky, tentokrát jsem chtěl formu sandfire. Na burze jsem pořídil samičku a samečka, oba 3 měsíce staří a velikost okolo 21cm. Problém je v tom, že dnes cca po 3 měsích ta první zmiňovaná vousatka vyrostla pouze asi jen o 1 cm, přičemž ostatní 2 již nyní mají okolo 26 cm. Malá žere pěkně, je aktivní, stolici pravidelnou. Krmím denně bud cerstvou zeleninou (mrkev,salat, zeli), nebo cvrckama. Do krmení přidávám Roboran H + nastrouhanou sépiovou kost. Napadá někoho nějakej důvod toho, že neroste?
Liliputka se hlavně na samečka dost upnula, a pomalu ani neusne, pokud se ho nedotýká. Ostatní vousatky ji respektují a neútočí na ní (zatím). Nyní mám problém i s druhou vousatkou, poslední dobou se pořád schovává ve stínu za vodopádem a ven téměř nevylejzá, s ostatními vychází dobře a chuť k jídlu má také. Napadlo mě, že možná chce zazimovat. Určitě to, že je celý den zalezlá není v pořádku. Poradí někdo něco?
Mé terárium : dřevotříska 120x60x70 přes půl vršku větrací mřížky. UVA + UVB záření. Teplota : ve dne 28-32, v noci 20-22. Vlhkost okolo 30-50 %, každé ráno vousatky rosím, africký písek(5cm), dostatek úkrytů a místa na šplhání.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Taky se nám stalo něco podobného, jedna naše agamka je maličká, má drobnou hlavu a v roce a půl to v… poslední
Martina J. 07.02.2011 22:05
Martina J.

Taky se nám stalo něco podobného, jedna naše agamka je maličká, má drobnou hlavu a v roce a půl to vypadá, že se na třicet centimetrů už nevyšplhá. Má o takových osm, deset centimetrů větší spolubydlící a není to zcela bezproblémové soužití, ale malá se dokáže neuvěřitelně agresivně bránit a i sama útočí. Není to ale v rovině sežrat/nesežrat, ale jen kývání hlavou, šlapání na sebe a občas nějaký ten kousanec do hlavy, nikdy nic vážného. Já si myslím, že pokud se rozdíl nepřetáhne přes takových deset centimetrů, tak by bylo možná škoda je oddělovat, když je soužití pohodové. Nechci dělat chytrou, jen se dělím o podobnou zkušenost. Taky jsme jí kupovali jako 3 měsíční...a to byla jednoznačně největší ze sourozenců!!! Jistě bude spousta těch, co si koupili její menší sourozence. Třeba také shánějí vyjímečně malou kamrádku nebo se naopak chtějí takového prcka zbavit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru