Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Neupeču ji? Želva zelenavá a Solar glo 125W

Zdravím všechny chovatele a mám dotaz na ty zkušenější (hlavně co se týče výbojek). Chci své želvě (testudo hermanni hermanni 4,5 roku stará) sestavit nové terarium o velikosti základny 100x50cm a výška 50cm, tloušťka 5 nebo 6mm (tyto údaje mohu změnit, třeba mi poraďte). A problém je zde: doteď jsem jako UVB zdroje používal lineární trubici s UVB v kombinaci s kompaktní žárovku s UVB. Do nového teraria jsem chtěl ale pořídit výbojku, kterou se nakonec stala "Exo terra Solar glo 125W" od firmy HAGEN.

- odkaz třeba zde: http://www.zverimex-rybarske-potreby.com/index.php ?main_page=product_info&cPath=7_287&products_id=25 80

Když mi lampa dnes přišla, vypadly mi skoro oči. Lampa je větší než jsem očekával - míry v cm: 16.3 x 14.5 x 14.4 . Dotaz zní - je tato lampa vhodná do takového plánovaného teraria? Neupeču tu želvu a nebude se výbojka přehřívat?

Děkuji vám všem za odpovědi :-)

Předmět Autor Datum
Do 50cm vysokýho terárka bych tu výbojku určitě nedoporučoval, zvlášť ne do skleněnýho - pokud si ho…
MadMike 21.01.2011 19:21
MadMike
Tahle lampa není příliš šťastné řešení, na UV bych u ní nevěřil a na teplo do relativně malého tera…
nikolas 21.01.2011 21:52
nikolas
Lampu už máte, tak ji holt vyzkoušejte, ale tak, aby to bylo pro želvu bezpečné. Bezpodmínečně to vy…
kroutvorus 22.01.2011 11:52
kroutvorus
Děkuji vám všem za rady, lampu nebudu ani testovat a vrátím ji (odstoupením od kupní smlouvy). Příli… poslední
lubend 22.01.2011 14:42
lubend

Do 50cm vysokýho terárka bych tu výbojku určitě nedoporučoval, zvlášť ne do skleněnýho - pokud si ho teda nenecháte udělat bez stropu - pak je po problémech. Vemte si, že cca 5cm veme objímka a určitě tam bude nějaká vrstva substrátu, takže vzdálenost výbojka-krunýř by pak mohla být třeba kolem 20cm a to už by mohlo jít i o grilování - bohužel když jsem je měl, tak jsem teplotu neměřil, takže jistě Vám to neřeknu. Pokud to bude celoskleněné terárko s proužkem pod šoupačkama a proužkem vzadu na stropě, bál bych se i přehřívání lampy. S UV byly ty novější verze docela na štíru (takovej spíš topící kompakt), ale jak je tomu teď netušim - jestli jsou teď nějaké další serie a jsou nadupanější UVečkem, nemuselo by být těch 20-25cm bezpečných ani z hlediska UV. Ale jak řikám - nemám aktuální info.

Tahle lampa není příliš šťastné řešení, na UV bych u ní nevěřil a na teplo do relativně malého tera má zbytečně velký příkon. Takže jen do otevřeného terária a modlit se, aby nějaké to UV dala. Ale rozměrově mi přijde standartní, tyhle lampy jsou velké všechny.

Lampu už máte, tak ji holt vyzkoušejte, ale tak, aby to bylo pro želvu bezpečné. Bezpodmínečně to vyžaduje nádrž otevřenou shora. Když umístíte výbojku do vzdálenosti nějakých 40-50 cm od krunýře, myslím, že se o zvíře nemusíte bát. Koneckonců sám poznáte z jejího chování, jestli se želvě pod výbojkou líbí.

Děkuji vám všem za rady, lampu nebudu ani testovat a vrátím ji (odstoupením od kupní smlouvy). Příliš jsem se unáhlil s koupí a dnes po dalších konzultacích s ostatními chovateli opravdu zjišťuji že 125W je do takového teraria zbytečně moc a našel jsem už náhradu. Každopádně musím ustoupit od uzavřeného teraria a vršek nechám otevřený. Ještě jednou díky ;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru