Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Epicrates cenchria cenchria

Zdravím. Chtěl bych se zeptat na velikost terária pro chov páru těchto hroznýšovců? Někde na poradně jsem zde četl, že dostačující je 100x50x50. Chci v blízké době předělat pár regálů z laminátu na terárium(a). Rozměr jedné "bedny" je 100x40x40 (d,š,v). Což asi dostačující není, ale pokud bych jedé bedně uříznul kus vrchni strany a druhé celou spodní vzniklo by z toho 100x40x80 (d,š,v)a ev výšce 40 cm by byla po obvodu a např. přes jednu třetinu plochy plocha (odpočívadlo) čímž bych zvětšil i obytnou plochu. Já vím ta šířka 40 cm je asi průser :-D, ale ptám, se jestli by se tam páru hroznýšvců mohlo dařit a líbit. Samozřejmě by součástí terária byly větve, úkryty, miska s vodou a další základní věci. Dále bych se Vás chtěl zeptat na Vaše zkušenosti s těmito hady. Píše se, že jsou hlavně v mládí dost kousaví a někteří jedinci jsou kousaví i v dospělosti (záleží na povaze). Také jsem slyšel, že v případě ohrožení vypouští velmi páchnoucí tekutinu. Díky za reakce a přeju pěkný zbytek dne Jirka

Předmět Autor Datum
Zdarec mám letošní páru od října. Takže, co se týče prostoru ti toho moc neřeknu, ale podle mě by ji…
PanPriroda 27.01.2011 17:33
PanPriroda
čau dík za opověď a ty je chováš v jak velkém teráriu?
JirkaR 29.01.2011 11:58
JirkaR
Já je mám v plastovém boxu a dávám je pryč. Kdybych si je nechával, tak bych je dal nejprve tak do r…
PanPriroda 29.01.2011 12:03
PanPriroda
Tak menší oprava. Bedny jsem přeměřil a rozhodnul jsem se, že udělám 2 terária. Velikost každého ted…
JirkaR 30.01.2011 15:40
JirkaR
Pro jednoho to bude OK - jen odpočívadlo nevím jak často využijí, jsou většinu času zahrabaní...
Arutha 30.01.2011 17:46
Arutha
Jasně souhlas s aruthnou. Substrát atd.. zvolíš, který se ti bude zdát nejlepší. Úkryt s rašeliníkem…
PanPriroda 30.01.2011 19:09
PanPriroda
no odpocivadlo ti je na nic nelezou na nej maximalne vetev aby se mel o co sleknout a hlavne vodu me…
boadren 04.02.2011 09:35
boadren
Já to mám naplánováno tak, že by tam byla plastová nádržka s vodou (cca 30x35 cm) + jako substrát do…
JirkaR 04.02.2011 10:24
JirkaR
Piesok by som nedaval, dost sa zaryvaju do substratu ne nemuselo by to robit dobroty. Konar kym su m…
danio007 04.02.2011 11:10
danio007
využiji vlákla. Našla jsem spoustu příspěvků a fotografií jak Epicrates c. c. jsou v terárku v páru.… poslední
LadyAnn 02.06.2014 14:13
LadyAnn

Zdarec mám letošní páru od října. Takže, co se týče prostoru ti toho moc neřeknu, ale podle mě by jim to nevadilo. Podotýkám ti moji jsou naprosto nekousaví, takoví hodně benevolentní a působí zdechlým dojmem (ve srovnání s aktivníma užovkama). Kousli mě párkrát, když jsem je krmil zvlášť, trošku mi šly cítit ruce myšmi a dával jsem je zpět do boxíku. Jinak pořádně vlhký úkryt a budou to věrní chovanci. ;-) No a protože nemám dospělé, tak si fakt neodvažuji tvrdit, že ta 40 je oukej. Na to ti odpoví jiní.

Já to mám naplánováno tak, že by tam byla plastová nádržka s vodou (cca 30x35 cm) + jako substrát dole lignocel s pískem a ve vrchni vrstvě mulčovací kůra. Jako úkryt buď kůra nebo rozřízlá plastová trubka. Úkryt by byl pokryt mechem a rašeliníkem, který by dobře držel vlhkost, také mám v plánu plastový box, kde by byl jenom rašeliník např. ve výšce 15 cm (kvůli vlhkosti) terárium bych rozdělil na suší (u žárovky) a vlhčí kout úkryt a miska s rašeliníkem. A u zadní strany by byla větev po celé ulhopříčce teráia, čili nějakých 115 cm. Předek chci vyřešit posuvnými skly. Terária budou z lamina, které asi ošetřím nějakým lakem kvůli vlhkosti. A pokusil bych se také tam zasadit nějaké živé rostliny (estetika, vlhkost, přirozený biotop). Jak to máte s vytápěním stačí Vám bodová žárovka, nebo používáte např. topný kabel nebo desku. Mé terária budou docela nízká myslím, že by tam 40 W mohlo být dostačujícíh.

Piesok by som nedaval, dost sa zaryvaju do substratu ne nemuselo by to robit dobroty. Konar kym su male ako tak vyuziju, ale ked podrastu polezu nan max v noci ked budu hladat nieco pod zub.
Zive rastliny budes musiet menit kazdy tyzden(ak nie castejsie:-D), je to zbytocnost.
Ja mam v terarku 60W ziarovku a topnu podlozku ktora hreje tak na 28-30stupnov.

využiji vlákla. Našla jsem spoustu příspěvků a fotografií jak Epicrates c. c. jsou v terárku v páru. Chci se zeptat zda se v páru dají chovat nafurt nebo jen do dosažení určitého věku (puberty) a pak je rozdělíte ? Anebo je připouštíte k sobě jen na páření?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru