Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
tedy jsem si myslela, že jsem jediná, kdo nerozumí těmto všemožným druhům....:-) potřebovala bych te…
hathor 17.05.2012 10:27
hathor
Napište svůj dotaz na info@terashop.cz, tam Vám ochotně poradí, co by se ve Vašem konkrétním případě… nový
Jeronym2 17.05.2012 11:22
Jeronym2
ano to můžu jen doporučit. Jsou ochotné poradit :) dneska nám to od nich přišlo tak jsme zvedaví :)… nový
Honza a Šárka 17.05.2012 11:24
Honza a Šárka
Jak vypadá vaše terárko? nový
MadMike 17.05.2012 14:12
MadMike
nemám želvu v terárku, ale v otevřeném "želvím stole" přesto vkládám fotku, momentálně ale pokud je… nový
hathor 17.05.2012 15:26
hathor
Ten boxik bude tak 35x35cm a víc do výšky je to tak? Tam bych asi výbojku nedával, šla by tam možná… nový
MadMike 17.05.2012 19:30
MadMike
ten boxík je 55cm na 40cm a výška 13cm, no jasně teď přes léto a teplo se dostane ven takže teď to t… nový
hathor 17.05.2012 20:38
hathor
Jasny, na zimu určitě... a co máte za lampy u dospělejch (že píšete, že ji dáváte ven k ostatním žel… nový
MadMike 18.05.2012 08:30
MadMike
jé tak to moc díky za rady, dovolím si to uložit a použít, protože bych to do září zapomněla :-) jin… poslední
hathor 18.05.2012 08:45
hathor
jj, tak moc díky za radu, určitě napíšu...jen doufám, že mají zmáknutou různou zvěř ;-) nový
hathor 17.05.2012 13:59
hathor

tedy jsem si myslela, že jsem jediná, kdo nerozumí těmto všemožným druhům....:-) potřebovala bych teď pořídit maličké pardálce a vždycky se seknu u toho, že něčemu nerozumím, nemůže mi někdo napsat úplně přesný název a druh, který bych měla koupit? Přes léto jí dávám k ostatním na Slunce, ale když není dost tepla a potom od podzimu do jara jí musím něčím svítit, ale já už jsem z toho "jelen",můžete mi někdo vyloženě napsat kup tohle a tohle a alternativou pro to je tohle. Ceny znám a počítám s nimi...o to ani tak nejde. Jen o ten přesný druh a název....

Ten boxik bude tak 35x35cm a víc do výšky je to tak? Tam bych asi výbojku nedával, šla by tam možná některá z těch slabších, ale vzhledem k tomu, že chodí ven, zdá se mi to jako zbytečná investice - český sluníčko na UV stačí a ta želva to uv rozhodně nepotřebuje lapat bezpodmínečně každý den. Kompaktní zářivku pro sichr a dobrej pocit - proč ne, já je v lásce moc nemám (spíš teda vůbec), ale něco taky dají - volit jednoznačně evropskou výrobu (to mj. znamená nekupovat reptiglo:-)).
Jediný co, tak by určitě nezaškodilo tu žárovku podpořit trubicí s nějakým lepším spektrem idálně... i v případě použití kompaktní UV zářivky bych tu trubici tam dal - záleží pak samo i na tom, kde je boxik umístěn - pokud do něj pak půjde i sluníčko, pronikající do místnosti oknem, trubice tam zapnutá být rozhodně nemusí, ale na ta období, kdy je 10 dní v kuse hnusně se zase hodí...

ten boxík je 55cm na 40cm a výška 13cm, no jasně teď přes léto a teplo se dostane ven takže teď to taky neřeším, ale je to pardálka ta v zimě nezimuje takže to řeším maličko s předstihem....je umístěná na knihovně kam i přes okno jde slunce ( teď nemyslím, že by z něj měla něco víc, než teplo, ale fakt, že se i ohřeje :-) ) jak to jen jde a je teplíčko je venku s ostatními. protože ale ostatní v zimě spí a svítit nepotřebují tak tohle je prvně, co to řeším.
Jen moc nerozumím tomu "trubice s lepším spektrem" to máš jakože na mysli co?? :-) my máme samou zvěř,která není až tak příšerně náročná na světlo a teplo, tohle je premiéra a zjišťuji, že se v tom vůbec, ale vůbec nevyznám....

Jasny, na zimu určitě... a co máte za lampy u dospělejch (že píšete, že ji dáváte ven k ostatním želvám) nebo to jsou zas nějaký zimující jo :).
Jde to udělat třeba tak, že koupíte prostě tu nejsilnější lampu Osram UltraVitalux, která má sice 300W, ale když ji pověsíte 70-80cm (u nové) nad želvu a každý den ji to tam na půl hodinky pustíte, bude to stačit. Lampa Vám takhle vydrží mnoho let (pokud nepraskne vlákno) Pak to chce ale v době, kdy tam lampa nepojede tam mít krom žárovky ještě tu trubici nebo i trubice "s lepším spektrem" - v ČR se koupí třebas Osram Biolux, Narva Bio Vital nebo Sylvania Activa, jsou to trubice, který mají vylepšený spektrum tak, aby bylo co nejvíc podobný sluníčku ve své viditelné části, bývá tam i menší množství UVA, což je jen dobře.
Další možnost, pokud chcete zdroj UV a tepla v jednom po celý den, tak tam dát směsovou výbojku od Sylvanie (to jsou ty, co maj psaný, že nepotřebujou předřadník, mají v sobě místo něj wolframové vlákno), max. těch 100W (slabší výkon se momentálně neprodává). S hranou boxu vys. 13cm by to šlo, dala by se zase do jednoho rohu, aby od ní byl ve zbytku nádrže klid:-). Ty 100W jsou dobrý v tom, že tak brutálně nežhnou směrem dolů a to teplo se lépe "rozprskává" po prostoru, taktéž UV (ale už podstatně méně, pro větší želvy už to není) - to má výhodu v tom, že ten zdroj pak příliš nevysušuje želvě krunýř a je tam menší riziko vzniku nějakých nerovností na tom karapaxu - proto bych tam ty standartní wattáže halidových UVB výbojek (ty co potřebují předřadník) asi nedával. Taktéž kolegové, kteří tyto želvy chovají a mluvil jsem s nimi mají u větších "plemen" nejlepší zkušenosti právě s výbojkami směsovými.
Do zimy času dost, nechte si to projít hlavou a uvidíte.

jé tak to moc díky za rady, dovolím si to uložit a použít, protože bych to do září zapomněla :-) jinak ty ostatní želvy všechny zimují, tohle je právě maše první nezimující želva....podle toho, jak jsem to pročetla bych asi volila zdroj UV a tepla dohromady,box stejně budu s růstem měnit a zvětšovat, takže by to opravdu měla jen v rohu a může si vybrat. Takže výbojka SYLVANIE 100W a jiné parametry tam předpokládám nenajdu a tudíž to nemůžu splést. a ještě...hodně předčasně, ale když už to řešíme...píšete, že to není pro větší želvy...co si mám předtavit pod většími želvami? Starší cca 3 let? Proč je to pro ně nedostačující? Vždy budou mít možnost přes teplé dny být venku. ostatní želvy jsou venku od odzimování do zazimování, takže fakt řeším pouze tuhle pardálku. Moc díky :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru