Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Odchlípnutí části šupin v okolí tlamy užovky proužkované

http://img714.imageshack.us/img714/3527/img3185zi. jpg
http://img135.imageshack.us/img135/6791/img3184t.j pg
Dobrý den,
mám doma asi 3/4 roční mládě užovky proužkované, ped 4 dny se normálně svlékla a poté jsem si všimla jistého odchlípnutí šupin v okolí tlamy, zajímalo by mne o co se jedná a zda to není něco vážnějšího. Je to můj první had a nerada bych něco zanedbala. Užovku krmím především žížalami, občas zpestřím jídelníček rybkou. Je neustále velmi aktivní a žere bez sebemenších problémů.
Předem děkuji za odpovědi a případné rady

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Niesom hadár, ale moze to byt najskor asi popalenina
Bytom 21.02.2011 20:53
Bytom
děkuji za odpověď,ale nevím jak by mohlo k popálení dojít. Žárovka je umístěna mimo terárium ve vzdá…
denca606 21.02.2011 20:58
denca606
Potom ma nic nenapada
Bytom 21.02.2011 21:02
Bytom
i tak dekuju za snahu.....=) nikoho dalsiho nic nenapada =( ?
denca606 27.02.2011 18:42
denca606
Zdravím, pokud myslíš užovku proužkovanou - Thamnophis sirtalis, tak především změň jídelníček ! Jak…
Crocodylus 27.02.2011 19:21
Crocodylus
s tím "Bé" samozřejmě souhlas, tam se ani nedá nic zkazit, ale to AD u rybožravek je celkem zbytečná…
Aurifer 27.02.2011 22:11
Aurifer
Samozřejmě že s AD se to nesmí přehánět. Mláďatům dávám tak jednou za 2měsíce čistě pár kapek. Vesmě…
Crocodylus 01.03.2011 11:57
Crocodylus
Nechci, abys to bral jako že zpochybňuju co píšeš, ty jsi dejme tomu zkušený chovatel a už víš co a…
Aurifer 01.03.2011 12:37
Aurifer
Jasan Auri, vpoho , jsi jednička :-) Amen ;-)
Crocodylus 01.03.2011 12:42
Crocodylus
hele neber to nijak ve zlým, já to jen chtěla upřesnit, aby někdo neudělal zbytečně nějakou botu a n…
Aurifer 01.03.2011 12:45
Aurifer
dekuju za rady...obema =) poslední
denca606 01.03.2011 16:39
denca606

Zdravím,
pokud myslíš užovku proužkovanou - Thamnophis sirtalis, tak především změň jídelníček ! Jako hlavní rybky a jako zpestření žížaly. Žížaly jsou lehce stravitelné a nemají tolik minerálů a vápníku jako rybky (s kůstkama). Doporučuji krmit cca 6-8 cm rybičkami (dle fota odhaduji velikost rybky) jednou za cca 4-6 dnů. Při krmení mláďat, která hodně rostou je vhodé podávat i nějaké vitamíny. Když krmím mladé, občas injekčně vpravím do rybičky kapku hydrovitu AD3 (předepíše vet. cca 40kč), pokud bys krmila mraženýma rybkama, musíš přidávat i vitamín B1 (Thiamin, cca 40kč v lékárně), cca 1/4 vložit rybce do úst před zkrmením.

Když dáš thamnophiskám žížalu, další krmení lze opakovat už po cca 3dnech, protože do tý doby budou žížaly dávno vybobtěný :-)

OT mimo mísu : Pokud by jsi chtěla nabídnout užovce bombafik fajnovku, tak sežeň žábu (skokan, racophorus, hyla) - to je nejpřirozenější strava a thamnophisky se po nich můžou umlátit.

S tou šupinou bych si nedělal hlavu, určitě se to spravý dalším svlekem - pokud bude správně krmená ;-)

s tím "Bé" samozřejmě souhlas, tam se ani nedá nic zkazit, ale to AD u rybožravek je celkem zbytečná záležitost, spíš až nebezpečná, pokud to člověk přestřelí.. já AD nedávám vůbec, nikdy jsem ho nedávala a všechny rybožravky jsou a vždycky byly OK.

k té velikosti rybiček- pokud se seženou jenom větší, co had sám o sobě nezvládne, tak se dají nakrájet na malé kousky, včetně vnitřností atd a dát na misce, většina rybožravek se v pohodě naučí žrát nakrájenou rybu z misky.

Co se týče zkrmování různých žab, tak tam taky opatrně- had se po některých může i otrávit, já s nima proto nekrmim vůbec. Akorát jsem dávala nerozkrmeným mláďatům, co jinak nic nechtěli pulce hnědých skokanů, hnědí jsou ok...

Samozřejmě že s AD se to nesmí přehánět. Mláďatům dávám tak jednou za 2měsíce čistě pár kapek. Vesměs jen v období největšího růstu v prvních 8mi měsících. Nemám žádný UV-čko, mám je jen na žárovce, mláďata dokonce bez v plastových boxech. Tak proto dávám. Jinak taktéž ne.

Ano, se žábama opatrně, ale skokani, racophorusky a hyly jsou odzkoušený ;-). Aspoň u sanfrancisek je Rana draytonii a Pseudarcis regilla přirozený zdroj potravy. Napsal jsem o tom povídání zde. Jsou tam zmíněny i další druhy, které tyto žofky "ohrožují".

Nechci, abys to bral jako že zpochybňuju co píšeš, ty jsi dejme tomu zkušený chovatel a už víš co a jak- ale když si to přečte začátečník, co se v tom neorientuje, tak může zvířatům zbytečně nadělat hafo problémů. Ono u nehmyzožravých hadů obecně je to AD a UV dost zbytečný, vzhledem k tomu, že žerou obratlovce... tam má význam UV třeba v době, když tomu hadovi něco je, jednak to mírně desinfikuje ubikaci a u hada to podporuje obranyschopnost, nebo když má problémy se svlekem, tak ho to AD může podpořit. ale u zdravých zvířat to je zbytečnost a pokud někdo, kdo neví kdy, jak a kolik bude dávat hadům ádéčko, tak jim spíš koleduje o potíže, páč se to fakt snadno přestřelí, a obzvlášť u těch mláďat. Proto bych s tím jeho doporučováním byla hodně opatrná. Mmch. já je mám taky v plastboxech bez světla, toho tam je dost páč svítí okolní ubikace, a plastboxy se u těch rybožravat nejsnáz udržujou. Mají tam misku s vodou, jako podklad ubrousek, jako úkryt papírové role nebo plastové misky s dírou a pohoda, jak pro mně z hlediska údržby, tak zřejmě i pro ně, protože v tom výborně prosperujou.

S těma žábama co píšeš, tak to je smaozřejmě pravda, žáby ze stejné oblasti co jsou přirozenou potravou jsou výborné, ale: 1. hůř se scháněj, 2. cena (pro rybožravou užovku zbytečně luxusní kořist) 3. kdo tomu nerozumí, tak si to může vysvětlit tak, že prostě skokan, koupí nějakého skokana (co ani nemusí být skokan, jen je prostě blbě určený), nebo prostě chytne nějakou žábu v jezírku na zahradě, naservíruje hadovi a průser je na světě.

takže doporučení pro začátečníka- krmit v přiměřených intervalech přiměřenýma rybičkama, pokud se krmí rybama s obsahem thiaminázy tak dotovat "Béčkem", občas se může dát na zpestření žížala nebo šnek, pokud ho hadi berou. hotovo, pro hada dostačující a nedá se tím nic zkazit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru