Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Regiuska - problém s kůží a sípání

Zdravím všechny. Chtěl bych se zeptat, krajtě se zničehonic udělaly na dvou místech na kůži, takové jak to říct "kožní výrustky". Pouze na tlamce a na páteři zhruba v půlce těla. Ze spodní části těla na dvou místech vedle sebe se udělaly takové jakoby černé šupinky. Byl jsem minuly tyden v sobotu u Veta a bylo mi řečeno jestli krajta vyla odčervená při koupi. říkám že já ji neodčervoval a tudíž mi vet řekl že to mohou způsobovat paraziti. Tak mi dala 3 injekce bílého hustého roztoku (tuším každá injekce 3ml) ktere jsem ji mel po dobu 3 dnu aplikovat. Krajte to nejspise moc nechutnalo ale zvladla to. Ranky vsak nezmizely a dneska pojedu na kontrolu, ale co me jeste vic znepokojilo ze asi ve ctvrtek zacala krajta sipat, hlavu obcas zdviha nahoru a pri vydechovani se ji jakoby pod tlamkou nafoukne krk a pak vzduch vyfoukne za slysitelneho sipani nebo piskani:(

terarko vytapeno zarovkou cca 8 - 9 hodin denne, v chladnejsim koute je cca 26 stupnu pod zarovkou tipuju tak 32 mozna vic. tedka jsem casovac zapinani snizil na nejakych 7 hodin, tak mam strach jestli se nemohla podchladit. Casovac jsem uz nastavil na 10 hodin sviceni denne. jinak podestylka lignocel(puvodne) vzhledem k tomu ze jsem chtel zamezit sireni parazitu, lignocel jsem vyhodil, vycistil terarko a dal do nej prozatim papirove uterky.Rosime cca 1x2 denne, jak kdy

Napada vas prosim nekoho nejake reseni pripadne co bych u veta mohl chtit aby krajte naordinoval pripadne jakym zpusobem ji muzu sam pomoct? Mam obavy ze to stejne dopadne tak ze dostane antibiotika:(

dsc09997j.jpg

dsc09995b.jpg

dsc09999l.jpg

Předmět Autor Datum
Jenom bych dodal ještě že v tlamce hlen nemá, tlamka je pěkně růžová, akorat jí častěji otvírá aby m…
Manhausek 26.02.2011 08:51
Manhausek
Na zádech to vypadá jak spálený, na tom čumáku asi taky, nebo je to nějakej strup po odřenině + možn…
cejna 26.02.2011 08:59
cejna
Spálený to určitě nebude, nemá o co, k žárovce vylaze málokdy a za dobu co ji mám se mi ani jednou n…
Manhausek 26.02.2011 09:07
Manhausek
To začala sípat až po tom odčervení? Pokud až po něm, tak je možné, že měla v plicích parazity a ty…
Aurifer 26.02.2011 10:09
Aurifer
Můžu vědět důvod nedávání lignocelu? začala sípat až po odčervení.Osobně si myslím že to místo na tl…
Manhausek 26.02.2011 10:19
Manhausek
Můžu vědět důvod nedávání lignocelu? víš co se říká, všechno je jednou prvně...dlouhou dobu se nemu…
Aurifer 26.02.2011 10:28
Aurifer
No to jo,ale tak umrti po lignocelu jsem zatim nikde necetl... Tlamicku ma cistou ruzovou bez hlenu.…
Manhausek 26.02.2011 13:07
Manhausek
takže, u veta jsme dostali atb. bohuzel nazev jsem si nezapamatoval. mela nejaky tvrdsi ocas, tak do…
Manhausek 26.02.2011 14:29
Manhausek
No vidíš, krajtička měla zácpu. Ač nejsem zatracovač lignocele a rozhodně nechci znevažovat rady jin…
ToVy 28.02.2011 22:43
ToVy
rosení 2x denně nemusí být moc, teda aspoň u mojí reginy není. Rosím každý večer a někdy musím i odp…
bobek123 01.03.2011 19:23
bobek123
Dobrý den, moje krajta taky nějak sípe...je jí asi rok a třičtvrtě. Přinesla jsem si ji před 3 týdny… poslední
bobek123 07.03.2011 15:46
bobek123

Na zádech to vypadá jak spálený, na tom čumáku asi taky, nebo je to nějakej strup po odřenině + možná nějakej nesvlek?. Ty fleky na podvozku můžou být taky spálenina, nebo nějaká plíseň (ale spíš je to taky spálený).

Každopádně by jsi měl hodně poupravit podmínky chovu. Svícení 8 hodin denně je málo, chtělo by to spíš nějakých 12. Teplota se netipuje, ale měří....
Tipuju, že krajtě v takových podmínkách byla zima, tak se narvala někam k žárovce.
Rosení 2x denně je moc. V případě promočenýho substrátu si koleduješ o plísně.....
To sípání a nafukování je nejspíš z nachlazení. Snížil bych vlhkost, zvýšil teplotu a prodloužil dobu svícení. Můžeš jí taky dát vit. C

Spálený to určitě nebude, nemá o co, k žárovce vylaze málokdy a za dobu co ji mám se mi ani jednou nestalo že by se přibližovala k žárovce natolik aby se mohla popálit. Nesvlek určitě také ne jelikož poslední svlek proběhl perfektně bez jakéhokoliv pozůstatku. Maximálně ta odřenina a ta je možná protože má na celých zádech jakoby pásek jak když někama jede a drhne o záda. má tam strom pod kterým je věčně schovaná a je možné že se odírá o to, ale není příliš nízký, vleze se pod něj krásně takže si spíše myslím že to dělá úmyslně. Teplotu netipuju, teplotu jsem měřil ale jelikož krajta měla chut mi stále shazovat teplomer tak jsem ho dal pryc. V chladnejsi casti 26-27 stupnu, pod zarovkou tak tech 32-33(mám ji vysoko celkem) Zvláštní je že má úkryt u žárovky a v chladnějším koutě také jeden. a stále je shcovaná v té chladnější části, tak nevim s tím narváním k žárovce moc nesouhlasím. K tomu rosení, rosím tak aby substrát nebyl promočen. Resp to rosení je lehké, promočení substrátu a vznik plísně tudíž nehrozí.

To začala sípat až po tom odčervení? Pokud až po něm, tak je možné, že měla v plicích parazity a ty tím odčervením chcípli. Za živa v menším množství nemuseli vadit, ale jak se začnou rozkládat, tak už vadí. Zašla bych s hadem k veterináři, ale k nějakému, co jim rozumí a z těch strupů bych na veterině nechala udělat seškrab, rozbor a zkouknutí pod mikroskopem, případně kultivaci + řekni, že had má resporační potíže jaké a od kdy. Ono to vypadá jak strup po zranění, ale může to být i nějaká houbová nebo mikrobiální infekce. Ten flek na spodku by odpovídal + je v něm zadřenej ten lignocel. Jinak lignocel už pod hada nikdy nedávej, koleduješ mu o pořádné problémy.

Můžu vědět důvod nedávání lignocelu? začala sípat až po odčervení.Osobně si myslím že to místo na tlamce by mohla mít odřeninu, protože jsem často sledoval že si tlamku po sežrání myši otírá o strom. To místo na podvozku je místo po vytažení parazita. místo po vytažení jsem řádně očistil, ale po čase se jí tam zachytával lignocel a vypadá to takto, V tuhle chvíli je ale podvozek suchý a řekl bych že po svleku který čekámkaždým dnem se jí ty šupiny obnoví a mělo by to být ok. Jinak s tím odčervením, v sobotu dostala první dávku a v pondělí poslední a ve čtvrtek začala sípat. uvidím dneska u veta. Rozhodně si ale nemyslím že nový lignocel by měl hadovi nějak ublížit. 6 měsíců na něm byl bez sebemenšího problému.

Můžu vědět důvod nedávání lignocelu?

víš co se říká, všechno je jednou prvně...dlouhou dobu se nemusí nic dít. Pak najednou zjistíš, že had má potíže, protože má plný střeva lignocelu. Nebo v hubě zánět jak kráva. Nebo v kloace. Chovám už nějakej pátek, zdaleka nejen hady a mrtvejch po lignocelu už pár bylo, vím o čem mluvím...ale je to tvůj had, pokud ti neva, že ho jednou kvůli tomu třeba pohřbíš, budiž.

to ji ta myš kousla? že si potom otírá tlamku? pokud ne, tak na tý držce je stejně nějakej problém (plíseň, bakterie..), kterej svědí, to krmení to většinou podráždí. Každopádně bez toho, abys věděl, co přesně to je to nemůžeš léčit. S tím sípáním po tom odčervení by to mohli být ti plicní paraziti. uvidíš, co ti řekne vet.

No to jo,ale tak umrti po lignocelu jsem zatim nikde necetl... Tlamicku ma cistou ruzovou bez hlenu.. Ne mys ji nikdy nekousla, mozna si ji otirala proto ze s tou mysi zbastila i trochu lignocelu a drazdilo ji to... no za chvili jedu k veterinari tak se uvidi, napisu sem co a jak, ale podle toho jak dycha, tak nejak krecovite( nadechnout neni problem ale pri vydechu kdyz jsem ji drzel tak jsem v ni citil takove jakoby lupkani, a ten vydech ji jde ztezi...) no tak uvidime no:( a jak se da zbavit tech parazitu z tech plic?

takže, u veta jsme dostali atb. bohuzel nazev jsem si nezapamatoval. mela nejaky tvrdsi ocas, tak doktor rikal ze by se mela co nejdriv vykadit, at to podporuju trochu rosenim, jenom jsem vylezl z ordinace tak se hadica zasrala neuveritelnym zpusobem. sipani prestalo, coz je divne, nevim jestli si spojovat zacpu se sipanim ? ale ted uz nesipe... zitra jdu na dalsi davku atb. krajticka uz lozi, prijde mi ze od te doby co se vysrala je takova "lepsi" nevim no uvidime. jdu vydesinfikovat a celkove vycistit vsechny casti v terariu, a asi zvolim nejakou jinou podestylku...co navrhujete?

No vidíš, krajtička měla zácpu. Ač nejsem zatracovač lignocele a rozhodně nechci znevažovat rady jiných chovatelů a už vůbec se nechci dostat do nějakého sporu, pakliže přiznáváš, že krajťule s potravou nějaký lignocel snědla, tak to bude příčina té zácpy. Já proti lignocelu nemůžu říct nic špatnýho, krajtu jsem na něm měl dva roky a postupně jsem si ji naučil, aby potravu chytala z tyče zavešené v terárku, takže se jí nepodařilo žádný lignocel nabrat. Ale nikdy jsem neměl problém s parazity, plísněmi či jakoukoliv nemocí, z lignocele jsem přešel jen kvůli výměně terária, kde jsem nechal směs rašeliny a písku.

rosení 2x denně nemusí být moc, teda aspoň u mojí reginy není. Rosím každý večer a někdy musím i odpoledne, když přijdu domů. Terárko mám 80x70x50, docela rychle schne a promočení a následné plísně rozhodně nehrozí :puff: mimochodem, kolik by měla mít vlhkost před svlekem?
Předem díky za odpověď

Dobrý den,
moje krajta taky nějak sípe...je jí asi rok a třičtvrtě. Přinesla jsem si ji před 3 týdny. Při převozu snad nenastydla, cesta vytopeným autem cca 7 minut a byla v krabici, odizolované polystyrenem a uvnitř byla ještě sklenička s teplou vodou... Podmínky chovu-substrát je rašelina, vlhokost asi 60% (teď se svlíkala, tak až 80%), ter 80x70x50, teplota 25 v nejchladnějším místě, cca 30° průměr a tak 34 pod žárovkou. Přes noc 22-25 (od chladnějšího po teplejší místo po celém tera)-výhřev topnou fólií. Můžete mi, prosím, poradit čím to může mít?
Jinak teď se koupeme, protože se nám špatně svlíkla hlava a jedno oko :-( A to i přesto, že jsem poctivě rosila a udržovala vlhkost 70-80% ... Je možné, že to zapříčinila o něco nižší vlhkost přesně v době svleku? Přece jen ta topná folie substrát celkem vysušuje.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru