Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Krajta tmavá - problém s oteklou spodní čelistí

Dobrý den, mám možná takový hloupý dotaz, nikde na internetu ani tady, jsem ale nenašel odpověď. Hledal jsem ve všech vláknech (veterina a nemoci). Tak, mám od ledna 2011 samičku krajty tmavé, její poddruh molorus. Delši dobu pozoruji, na její spodní čelisti, menší "otok". Pořád, od ledna, jí zvykám na ruku, na ruce se plazí, ale když jí vrátím do terária, tak mě začne pozorovat, je v křečích a startuje. Žere a svléká se normálně. Předem děkuji za odpověď

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ahoj, nejprve k tomu "startování".. Zvláště u mláďat drobnější agresivita není nic neobvyklého, já j…
Diega 10.03.2011 08:37
Diega
Děkuji za rady, já jsem ho koupil, na burze, od pána, který hada vychvaloval, a využil toho, že jsem… poslední
Kousekk 10.03.2011 16:31
Kousekk

Ahoj, nejprve k tomu "startování".. Zvláště u mláďat drobnější agresivita není nic neobvyklého, já jsem to v praxi řešil tak že jsem mláďatům nedával žádný úkryt ani nic podobného aby neměli přílišný pocit bezpečí a nezačali si myslet "toto je pouze moje místo". Had by potom mohl mít sklony k defenzivnímu chování, rád by se někde schoval a útočil z úkrytu například. Takže přiměřeně krmit a po pár dnech trávení občas zvykat na ruku jako to děláš teď. Časem by měl být had mírnější.
Nyní k tomu otoku. Nelze jednoduše říct přesně co to je a ještě k tomu bez fotografie. Nahodím pouze pár možností a doufám že mne hned za to někdo neukamenuje...

1) V některých případech bývají otoky způsobeny třeba i chybějící látkou - vitamínem. Myslím že nedostatek vitamínu " B " způsobuje tyto problémy. B1 a B6 - pokud tento vitamín chybí nebo je ho nedostatek u plazů způsobuje otoky a mnohdy i záněty, poruchy sliznic, odlupování kůže a podobně.. Zdravé zvíře by s tím nemělo mít problémy ale mohl by to vyřešit i B-Komplex který užívají i lidi, volně k sehnání v lékárně. Předávkování prakticky nehrozí, zvíře přebytek vyloučí v moči..

2) Zvíře se mohlo poranit, zkus pečlivě hada prohlédnout jestli nenajdeš nějakou ranku, něco neobvyklého v místě toho otoku, stroupek, vpich a pod. Na čem hada chováš ? I zapíchnutá tříska v čelisti to mohla způsobit..

3) Nestalo se nic neobyklého například při krmení ? Tu a tam se stane že had pokud krmíš živými potkany a pod špatně uchytí kořist a ta jej kousne.. Taky by to mohlo způsobit nějaké podráždění, slabší otok nebo se to mohlo zanítit...

4) Infekce, špatné podmínky a jiné - toto je třeba mít na paměti a při horšícím se stavu zvířete okamžitě vyhledat veterináře..

Kdyžtak pošli trochu kvalitní fotku na můj mail

Snad odpověď byla dostačující:-)

Děkuji za rady, já jsem ho koupil, na burze, od pána, který hada vychvaloval, a využil toho, že jsem začátečník, a prodal mi poddruh krajty tmavé,v domění že je to p.molurus bivattatus a co jsem se tady dozvěděl, tak je to molurus molurus. S tímhle poddruhem, nemám zkušenosti. Had po koupi a teď žádný úkryt nemá a neměl. Prodejce se dušoval, že je absolutně v pořádku, když jsem ho doma vyndal, měsíc jsem nevěděl co s ním. Neměl jedno oko dosvlečené, (měl ho do šedá, jakoby zakalené). Když ho vezmu do ruky, je v pohodě, nechám ho lézt skoro k ramenu, občas vystartuje, jen když udělám nějaký rychlejší pohyb. Alůe jamile ho dám do terária, je v křečích, bezdůvodně startuje do skla, jen třeba projdu 1-2 m od terária. Tak jestli je tohle normální. O ohledně těch fotografií, vyfotím a co nejdřívě pošlu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru