Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Chov zavíječe voskového, Galleria mellonella

Zdravím vespolek,
chtěl bych chovat tohoto motýla a chtěl bych se zeptat:

1. koukal jsem různě po webech, našel jsem nějaký recepty na krmení, tak se chci zeptat jestli funfujou, co se na nich dá vylepšit nebo zda nemáte nějaký lepší recept
Recept 1 -

Kukuřičný šrot 2 díly, pšeničný šrot 1 díl, pšeničná mouka 1 díl, sušené mléko 1 díl, sušené kvasnice 0,5 dílu, včelí vosk 1,8 dílu, včelí med 1 díl, glycerin 1 díl
Sypké přísady promícháme a ohřejeme na 60 °C, také ohřejeme med a glycerin. Ve vodní lázni rozpustíme vosk a promísíme jej s ostatními složkami. Nakonec přidáme glycerin. Při uložení v papírovém sáčku v chladu má tato půda téměř neomezenou trvanlivost.

Recept 2 -

500 g tekutého medu, 500 g glycerínu, 100 g pivovarských kvasnic, 200 g otrub, 200 g netučného mléka, 200 g pšeničné nebo sojové mouky a 400 g kukuřičné mouky.
Med a glycerín se smíchají dohromady. Zvlášť se míchají ostatní ingredience a potom se přidají k medoglycerínové směsi. Směs se válí dokud nevznikne lepivé těsto. Nechejte 2 až 3 dny sušit. Krmí se po plátech nebo kostkách a může být i po několik měsíců skladována v lednici.

Recept 3 -

300 g glycerin, 250 g sušené kvasnice, 500 g sušené mléko, 250 g med, 500 g sojová nebo jiná mouka
Glycerin, med a kvasnice se smíchají a po nějaké době se vmíchá mléko, sojová mouka a 1 % váhového objemu propionátu sodného nebo draselného.

Asi bych zvolil nakonec mix těch receptů, většina surovin se tam opakuje.
ALE - vzhledem k tomu, že jsem lenoch a byla by pro mě otrava se s tím patlat, rád bych je krmil spíše včelími plásty - dají se někde sehnat? (zřejmě by měly být použité?). Koukal jsem na online včelařství a nikde jsem na to nenatrefil.
Soused je včelař, něco mi snad dá, ale nevím kolik toho bude (hlavně jak pravidelně) a taky kdoví jestli mě nepošle do oněch míst, když mu řeknu že to mám pro zavíječe :))

2. je potřeba něco naspod - ligno, hoblovačky?

Předem díky.
Mike

Předmět Autor Datum
Doporučuju prostudovat tuto diplomovou práci a krátký článek k tomu Největší larvy jsou prý na vošti…
lygodactylus 25.03.2011 12:08
lygodactylus
dělam směs viz jedna, ale místo šrotů, mouky a mléka dam rozdrcený kukuřičný lupínky + med, glyc. a…
Uroboros 25.03.2011 12:31
Uroboros
já je dělám jenom na plástvích nebo voštinách (taky víceméně z lenosti, je to skoro bez práce :-D),…
Aurifer 25.03.2011 13:08
Aurifer
divím se, že ti jen na tom vosku šli, v plástvích, resp. souších se živý především právě zbytky co t…
Uroboros 25.03.2011 13:24
Uroboros
jasně, na souších jdou nejlíp, taky používám hlavně ty. ale když jsem se v zimě nemohla dostat na dr…
Aurifer 25.03.2011 13:31
Aurifer
asně, na souších jdou nejlíp mě jdou nejlíp na tom substrátu co jsem psal + přídavek košilek, ale t…
Uroboros 25.03.2011 13:44
Uroboros
tak já to dostávám grátis od rodiny a známých, takže mi to líto není :-)...ale na výtěžnost si taky…
Aurifer 25.03.2011 13:56
Aurifer
Díky všem! Přesně to jsem potřeboval vědět - paráda. Diplomku proštuduju. Souseda se pak na pláství…
MadMike 25.03.2011 14:17
MadMike
Ještě detail - prokoušou se larvy sklolaminátovým pletivem? Mám použít raději klasiku kovový muší? D…
MadMike 31.03.2011 10:06
MadMike
prokoušou téměř cokoli, kov je jistota
Uroboros jinde 31.03.2011 10:51
Uroboros jinde
:-) OK, díkes.
MadMike 31.03.2011 10:58
MadMike
Oni jsou schopní rozkousat skoro všechno, ale já je mám v zavařovačkách a mám to normálně potažený m…
Aurifer 31.03.2011 11:04
Aurifer
Získal som novú násadu + mám od posledného Hammu zbytky (všetko zakuklené) a chcem ich začať skúsiť…
b2studio 24.03.2014 09:02
b2studio
Jo, to je ono. na tom jedou dobře. Nevýhoda je, že když se chov rozjede, je spotřeba pláství docela…
cejna 24.03.2014 09:47
cejna
Tak idem zháňať kým sa dá ... vďaka.
b2studio 24.03.2014 09:50
b2studio
Chcem sa opýtať skúsenejších, koľko potravy zožerú larvy pri svojom vývoji. Vie niekto povedať konkr… poslední
miro293 10.06.2014 09:59
miro293

Doporučuju prostudovat tuto diplomovou práci
a krátký článek k tomu
Největší larvy jsou prý na voštinách a nejrychleji jedou na Haydakovi.

Já jsem si namíchal půdu podle Haydaka a jedou jak diví. Po určité době si dělají teplo sami, tak už není třeba tolik topit.

Použité plástve lze sehnat asi jen u včelaře. Oni to vyměňují za nové mezistěny. Čistý vosk jsem na netu našel, ale stojí kolem 200 Kč/kg.

dělam směs viz jedna, ale místo šrotů, mouky a mléka dam rozdrcený kukuřičný lupínky + med, glyc. a kvasnice a je hotovo :-), naspod nic nedávat, zato navrch dát pár zmačkaných ubrousků

LE - vzhledem k tomu, že jsem lenoch a byla by pro mě otrava se s tím patlat, rád bych je krmil spíše včelími plásty - dají se někde sehnat? (zřejmě by měly být použité?). Koukal jsem na online včelařství a nikde jsem na to nenatrefil.
Soused je včelař, něco mi snad dá, ale nevím kolik toho bude (hlavně jak pravidelně) a taky kdoví jestli mě nepošle do oněch míst, když mu řeknu že to mám pro zavíječe :))

Nepošle tě do oněch míst, ale ještě mnohem dál... vosk je v dnešní době strašně drahej a tak každý včelař šetří jakoukoliv šupinku (teda pokud není blbej), co ti dát může, jsou košilky - zbytek po vyvaření vosku ze starých souší, ale po zkušenostech s tím, říkám, nedělej to, jakmile navlhnou, tak začnou plesnivět, zavíječům to moc nevadí, ale moc zdravý to nebude ani pro ně, ani pro chovance co je dostanou, navíc je musíš stejně smíchat s tím krmným substrátem...

já je dělám jenom na plástvích nebo voštinách (taky víceméně z lenosti, je to skoro bez práce :-D), co beru od rodičů nebo po různu od známých včelařů a žádný problém. Z nouze jsem je měla nějakou dobu i na strouhaném vosku co prodávají ve včelařských potřebách, přijde na okolo 170-190kč/kg a taky to šlo, ale jeli pomalejc a tolik nenarostli. Na dno nedávám nic, on se tam za čas vytvoří takový bordýlek- trus, mrtvé můry atd, tak ten to chce občas sesypat, nechat vylíhnout vajíčka co v něm jsou, vybrat larvičky a vyhodit. Jako chovné nádrže mam 1l zavařovačky, když jsem měla 3l lahve, tak se z nich blbě chytaly larvy, aniž by utíkaly můry. Mam to postavené nahoře na terárkách a jede to dobře.

divím se, že ti jen na tom vosku šli, v plástvích, resp. souších se živý především právě zbytky co tam zůstávají (košilky, med, pyl), je to krásně vidět, když má člověk plnou skříň souší, tak jak první larvy ničí staré (tmavé) dílo, ovšem jakmile se rozjedou, tak zvládnou i dřevěný rámek :-)

jasně, na souších jdou nejlíp, taky používám hlavně ty. ale když jsem se v zimě nemohla dostat na druhou stranu republiky k rodičům, co mně zásobujou a hrozilo, že mi to tu vychcípe tak jsem použila ten strouhanej a taky to šlo, ale jak už jsem psala- sice na tom přežijou, ale pomalu se množej a zůstanou menší.

asně, na souších jdou nejlíp

mě jdou nejlíp na tom substrátu co jsem psal + přídavek košilek, ale ta plíseň je mracha :-), larvy jsou větší a doslova se přemnožují (výtěžnost z čistých souší je oproti tomuhle dost malá), ale mám ten chov takový nárazový, jednou desítky ne-li stovky motýlů, jednou larev že nevim co s nima, pak zase chvíli nic a tak pořád dokola... Souší jako takových by mi bylo líto.

tak já to dostávám grátis od rodiny a známých, takže mi to líto není :-)...ale na výtěžnost si taky nemůžu stěžovat, v poho mi to uživí chov (a že nemáme zrovna malej :-) a občas i nějakou flašku přebytku odprodám :-) To s tou nárazovostí je celkem jasný, oni jedou v takových vlnách, jak jim jdou generace. Ale to dělá celá řada hmyzáků. Já zkrmuju i ty můry, třeba anolisové a felsumy jsou po nich celí hříční :-)

Oni jsou schopní rozkousat skoro všechno, ale já je mám v zavařovačkách a mám to normálně potažený muším pletivem (jak kovové, tak sklolaminát nebo plast- mám to z různých zbytků) a u některých sklenic silonkou a funguje to dobře, zatím se nikde neprokousali. oni když mají dostatek žrádla, a substrát nezasahuje moc blízko k tomu pletivu, aby je lákalo po něm lozit, tak do něj moc nejdou. Silonka tam je proto, že u menších sklenic mi malé larvičky utíkaly tím muším pletivem.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru