Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dotaz ohledně agamky

Dobrý den,

vím že to tu je už hodně krát a také jsem hodně četl, nicméně raději budu za .... a zeptám se znovu neb každý případ ať je podobný jak chce je specifický :)

Začnu asi tak že mám dvě samičky od pondělí v podvečer, tzn dnes je to 72 hodin +- a holky jestě neprojevily zájem o baštu jak zelený (pampelišky,salát) či jabko / mrkev tak ani cvrkoně. Chovatelka od které je mám je měla na nymfách, ale než nám je dala je navykla i na cvrčky. Nechci to nechat zajít případně do extrému a začínám být nervózní přeci jen je to už podle mě dlouho bez jídla. Nevím přesně kolik prckům je (zapoměl jsem se optat) ale jsou tak 18 cm dlouhý i s ocasem. Chovatelce jsem psal dotaz, tak případně mohu dopsat později.

Terárium nevim myslím že by nemělo být nic v nepořádku. Rozměry jsou 100 x 100 x 50 (V x Š x H). Teplota ve středu terária 33°C, vlhkost 35% dvě výhřevná místa a UVB NARVA REPTILIGHT, stíny jsou k dispozici stejně jako teplotní místa (viz fotka). Po stranách dole a nahoře jsou díry s větracíma mřížkama tedy celkem 4. Svítím jim od 8 do 19:30.
Písek koupený ve zerimexu (neprášil) a je ho tam v průměru 4cm.

Jinak obě agamky v převážné většině jsou zalezlé a spinkají, buď v umělých kytkách nebo pod kůrou, ale zase od rána od 7 do 16 jsem v kanceláři a jedinou aktivitu kterou jsem viděl u nich bylo že se rpvní den hrabaly do písku.

Převoz byl dle mě v pohodě, autem cirka 40 minut a bylo to toto pondělí takže zima nebyla.

Možná zbytečně jančim, a možná taky ne, nicméně raději fakt píšu neb za optání nic nedám. Přikládám také fotku jedné agamky z dnešního odpoledne kdy jsem nenásilně ji skoušel podat pár cvrčků a chvilku na to šla k druhé do kytky a tam spí. Nehci je nějak násilně nutit baštit abych je nevystresoval naopak, ale opravdu mi příjde že 3 dny je na ně dost bez jídla :(

Díky a přeji hezký den

Předmět Autor Datum
podla mojho sa neni coho bat... takze nechajte ich nejaky cas napokoji... t.j. nevyberat ich nedavat…
Bytom 07.04.2011 21:31
Bytom
to terarko je IMHO pro prcky prilis velke. Pro mladata je vhodnejsi mensi - a jednoduseji zarizene,…
lucifer 07.04.2011 21:46
lucifer
OK díky oběma za reakci. BTW ohlědně velikosti - můžu to takto ponechat s tím že uberu nějaké věci…
Lewan 08.04.2011 09:15
Lewan
trubice uz z principu toho UV proste moc nemaji - realny ucinny dosah je tak mozna do 10cm. Do tohoh…
lucifer 08.04.2011 10:57
lucifer
Jojo, cvrčkové tam mají baštu, nicméně porozhlédnu se po jiné variantě UV. Díky a přeji hezký den
Lewan 08.04.2011 13:34
Lewan
pro začátek, než se rozežerou a povyrostou je dejte do něčeho menšího, stačí i přiměřeně velký plast…
Aurifer 08.04.2011 13:46
Aurifer
Terárium je opravdu hezké, ale jak je zde napsáno, pro mláďata, co se týče lovu až moc velké, já mám… poslední
Flayers 09.04.2011 23:17
Flayers

to terarko je IMHO pro prcky prilis velke. Pro mladata je vhodnejsi mensi - a jednoduseji zarizene, aby se jim dobre lovilo kdyz se tam neco pusti. Jinak je to docela hezke, ale tak pro dospelce. Chtelo by to poresit jiny zdroj UV. ( narva reptilight ma maly ucinny dosah = jedine pokud by lezeli uplne nahore u ni na te plosince)

OK díky oběma za reakci.

BTW ohlědně velikosti - můžu to takto ponechat s tím že uberu nějaké věci případně nebo je dle Vás ta velikost až tak na škodu? Jako holky když běhají jsou rychlý jako blesk a cvrčků je tam hodně :)

A ohledně UV - chovají se tak všechny trubice nebo jen například NARVA případně je lepší dát tam žárovku ať už místo zářivky nebo místo jednoho výhřevného bodu? Ach jo člověk se snažil nastudovat si info ale tady píšou něco tady něco a nakonec stejně praxe je jiná :D

Ještě jednou díky, přeji hezký den

trubice uz z principu toho UV proste moc nemaji - realny ucinny dosah je tak mozna do 10cm. Do tohohle rozmeru bych se nebal dat nejakou vybojku, Solar Raptor jsou uz od 35W. Ad. velikost - dle mne je pro mladata lepsi jednoduseji zarizena odchovna - kde se ten hmyz nema moc kam schovat. (taky neni pak problem s umistnenim zarivky aby byla dostatecne blizko) Pokud tam nechavate cvrcky nezapomente jim tam nechat nejake krmeni. Jinak je (skutecne realne) riziko ze budou ozirat agamy.

pro začátek, než se rozežerou a povyrostou je dejte do něčeho menšího, stačí i přiměřeně velký plastbox s klipnutou výhřevnou lampou, UV, úkryty a miska na vodu... v takhle velké ubikaci by musely mít přecvrčkováno, aby žraly a naopak je dost velká šance, že by cvrčci mohli začít žrát je.

Terárium je opravdu hezké, ale jak je zde napsáno, pro mláďata, co se týče lovu až moc velké, já mám sice podstatně menší terárium, ale také sem řešil problém s tím, že než se agama rozkoukala, tak švábíci byli fuč a agouš hladovej, vyřešil sem to skleněnou salátovou miskou, kterou sem zavrtal do substrátu, aby byla prakticky v rovině terénu, je poměrně široká, takže agama si tam vleze a pak si to tam jen posbírá, pro začátek je asi lepší krmit švábi, sou pomalí a z misky se nedostanou, jednou sem zkoušel i cvrčky, ale ty se hned rozutekli a i ty, co zůstali v misce účel nesplnili, agama se na ně koukala a pak je tam nechala, takže sem je stejně vyhazoval, myslím si, že toto je velice účinné řešení a nemusíte pořád hlídat kdy agama něco snědla a kdy ne, podle misky to vždykcy poznáte

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru