Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Leguán zelený - kladení vajec

Prosím, mám dotaz na ty, co mají vlastní zkušenost s kladením vajec a případným odchovem leguána zeleného.
1. Jak dlouho samice klade ( tedy doba od prvního do posledního vejce) ?
2. Kolik tak běžně vajec bývá ?
3. Jak dlouho trvala u Vás inkubace ( příp. teplota ) ?
Prosím o odpověď jen ty, co mají vlastní zkušenost, nepotřebuju odkazy na obecné informace, které mnozí opisují jeden od druhého.
Děkuji JV

Předmět Autor Datum
1. kolik hodin přesně těžko říct, holky navštěvovaly a přehrabovaly kladiště 3 týdny dopředu. Ale vž…
Aurifer 06.05.2011 20:42
Aurifer
Děkuji za rychlou reakci Samici je zhruba sedm let, ale mám ji teprv od ledna, u předchozího majitel…
JV 06.05.2011 20:58
JV
mně když to holky začaly snášet takhle po různu na větvi, nebo to trousily za pochodu, tak to bylo v…
Aurifer 06.05.2011 21:44
Aurifer
Nemám dostatek zkušeností s leguáními vajíčky, abych to poznal. Nějak jsem vajíčka moc nezkoumal. Uv…
JV 06.05.2011 22:20
JV
Ako piše Aurifer,niekolko dni pravidelne travila samica v kladisku.Vajička nakladla do par hodin,ale…
johny13 06.05.2011 23:39
johny13
Ahoj.Na kolko vyhrievate kladisko a scim?Mam dve dospele samicky ale do kladiska ani za boha.Jedna m…
tithi 07.05.2011 12:03
tithi
Skus citat.;-)...
danio007 07.05.2011 12:17
danio007
Skusil som a vyslo to a dik.:-[
tithi 07.05.2011 12:23
tithi
Neni zac:-D
danio007 07.05.2011 12:49
danio007
Nějak to probíhá celý podivně. Samice snesla v průběhu pátku deset vajíček, zhruba od 8h ráno do 22…
JV 08.05.2011 11:05
JV
Pokud to takhle trousí, tak to asi nebude oplozené. Pokud je teda vyhovující kladiště- ale když nevy…
Aurifer 08.05.2011 15:38
Aurifer
Bohužel jsem v práci, fotky kladiště tu nemám, mohu přiložit jen foto ( dost nekvalitní ) prvních va…
JV 08.05.2011 17:56
JV
Tak vajec bylo nakonec 32, 26 je jich v inkubátoru, za tři měsíce dám vědět. JV
JV 11.05.2011 09:15
JV
to poznáte už dřív...pokud vejce nejsou oplozená nebo životaschopná, tak se většinou celkem brzo zka…
Aurifer 11.05.2011 09:45
Aurifer
Tiež držim palce.;-) poslední
johny13 11.05.2011 22:02
johny13

1. kolik hodin přesně těžko říct, holky navštěvovaly a přehrabovaly kladiště 3 týdny dopředu. Ale vždycky za několik hodin vylezly na vyslunění atd. Na samotnou snůžku ale jeden den zalezly a další den se neobjevily, vylezly až tak po 1-2 dnech a byly prázdné. Já pro jistotu nekontrolovala kladiště, když tam holky byly a už to vypadlo na schylující se snůžku, abych je zbytečně nerušila. Takže kolik hodin přesně snůžky trvaly to nevim, ale holky po snůžce určitě nějakou dobu odpočívaj v kladišti. Jako kladiště jsem používala vypuštěný a zadeklovaný bazén ve dně, k deklu jsem přidělala rozpůlenou drenážní rouru jako noru. Vytápění kabelem ve dnu bazénu na nějakých 27-28°C. Jako substrát v kladišti směska rašeliny, nastříhanýho rašeliníku a písku. Substrátu musí být opravdu hodně, aby mezi nim a deklem byla jenom malá mezera a holka při zalezení třela zádama o dekl. Když tam bylo substrátu málo, tak do kladiště holky ani nějak nechtěly.
2. první snůžky měly okolo 10-16 vajec, ale ty byly neoplozené a holky je ani nekladly do kladiště, spíš je vždycky tak pohazovaly po ubikaci, kde je zrovna ztratily nebo je kladly rovnou z větve. pak oplozené snůžky měly okolo 30-37 vajec a byly normálně v kladišti. Víc jak 37 jsem u nich ale nikdy neměla.
3. inkubovala jsem při 29-30 ve vermikulitu nebo rašeliníku ve vodním inkubátoru, klasika akvárko se šikmým krycím sklem a akva topítkem. Mláďata se mi líhla po 98-112dnech.
Ke konci imkubace je lepší s krabicema s vajíčkama moc nemanipulovat a hlavně nelíhnout tam s nima třeba zvířata s kratší inkubačkou, protože se mi stalo, že se mláďata začala předčasně klubat ještě nedovyvinutá.

Děkuji za rychlou reakci
Samici je zhruba sedm let, ale mám ji teprv od ledna, u předchozího majitele prý pravidelně snášela, ale pokud vím nesnažil se s tím něco dělat. Kladiště by mělo splňovat nároky ohledně substrátu a teploty ( v teráriu je cosi jako jeskyně s dvěma otvory, doplněná hromadou substrátu, vyhřívané ) ale k hrabání se moc neměla, vypadalo to tak, že se navečer nudila, tak si šla chvilku hrabat, vejce začla snášet ráno, zhruba od osmi hodin, zatím jich je devět, snášela nakonec na své oblíbené polici, jestli z toho něco bude..... Uvidí se. Páření probíhalo zhruba na přelomu ledna a února a to ještě jak u původního majitele tak u mne.
Inkubace po technické stránce je mi vcelku jasná, ( poměrně úspěšně odchovávám želvy ), teplotu jsem zvolil 29 - 29,5 st. C, inkubátor pro leguány mám vlastní ( želví vajíčka mám v jiném, už kvůli vyšší teplotě), s vajíčky leguánů zatím nemám praktické zkušenosti ( předchozí samice nikdy vajíčka neměla).
Děkuji za informace JV

mně když to holky začaly snášet takhle po různu na větvi, nebo to trousily za pochodu, tak to bylo vždycky neoplozené. Sice si předtím taky hrábly do kladiště, ale zdaleka tomu nevěnovaly takovou péči, jako před oplozenou snůžkou. To chodily hrabat opravdu svědomitě. Neoplozená vajíčka ale jdou docela dobře poznat, u mně byla menší, spíš kulatá se zažloutlýma flekama. Oplozená byla větší, lehce oválná s mírně prosvítajícím růžovým zárodečným terčíkem.

Nemám dostatek zkušeností s leguáními vajíčky, abych to poznal. Nějak jsem vajíčka moc nezkoumal. Uvidí se. Slyšel jsem i o vajíčkách snesených volně v truhlíku s květinami, nevvím, je to z doslechu....Nevím, neovlivnilo li samici to, že opakovaně v předchozích letech neměla kladiště, možné je cokoliv, na leguáního psychologa si netroufám, asi se uvidí podle dalšího vývoje, je možné, že jsou čistá, pro mne se tím nic nemění, vajíčka budou v inkubátoru a nejpozději za tři a více měsíců se uvidí. ( Moje první vylíhlá želva mi taky připadala jako zázrak, teď už to běží skoro mautomaticky. )Moc děkuji za informace. JV

Ako piše Aurifer,niekolko dni pravidelne travila samica v kladisku.Vajička nakladla do par hodin,ale v kladisku dlho hrabala a zahrabavala,oddychovala.1. znašku dala len tak na dno terka,druhu už poctivo zahrabala do kladiska.
Inkuboval som pri teplote 28-30 st,inkubator vodny,ohrev 2 x akvaristicky ohrievač s termostatom.
1. znaška r. 2010 - 23 vajičiek,2.r. 2011 35 vajičiek,ale 3 pri hrabani asi zničila pazurmi..Vajička splesniveli,zčerneli,prepadli sa ,takže odchov nič.
Uvidime,čo teraz tato druha samica,ale bude to jej prva znaška,takže nepočitam s uspechom.
Vajička v oboch pripadoch vyzerali rovnako,skoro ovalne a do biela sfarbene.

Nějak to probíhá celý podivně. Samice snesla v průběhu pátku deset vajíček, zhruba od 8h ráno do 22 hod večer. Prakticky pravidelně co hodinu, vajíčko.
V sobotu nic, trochu žrala, chtěla na sluníčko, , dneska ráno začla snášet, opět na polici, zatím snesla další čtyři,opět vcelku pravidelně jedno za hodinu, pak si dala menší svačinku, jestli bude dál pokračovat......
Nejeví se nijak stresovaná ani vyčerpaná, reaguje na okolí, když jsem jim dal misky se žrádlem, projevila zdvořilý zájem, pak jsem jí dal na polici něco pampelišek, to labužnicky přebrala a většinu snědla. Nevím.
JV

Pokud to takhle trousí, tak to asi nebude oplozené. Pokud je teda vyhovující kladiště- ale když nevyhovuje kladiště a snůžka je oplozená, tak to v lepším případě naprdí najednou do vody, nebo někam kde jí to přijde aspoň trochu vhodné. V horším případě to zadrží. Ale kdyby měla problém, tak bude streslá, tmavá, nebude žrát...nechte ji v klidu, měla by to dotrousit. Kdyžtak zkuste sem hodit fotku vajec a kladiště.

to poznáte už dřív...pokud vejce nejsou oplozená nebo životaschopná, tak se většinou celkem brzo zkazej. pokud žijou a vyvíjejí se, tak se sice v průběhu inkubace měněj, ale nekolabujou. Každopádně pokud se zadaří, tak pak určitě ukažte mláďátka :-) Přeju hodně štěstí :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru