Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jedák pro bažanta

Zdravím, chtěl bych se zeptat jakej jedák je nejvhodnejší pro chovatele, který nemá s jedovatíma hadama žádnou praktickou skušenost.
Doteď sem choval, a chovám P.regius a B.constrictor.

Ďekuju všem, kteřý mi pomůžou.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Vhledem k povaze dotazu a cestine,bych zustal u toho co mas.. Jinak s jedakama se zacina tak,ze musi…
Radar jinde.. 08.05.2011 22:27
Radar jinde..
Ja popoprade s kolegou z prace zacal s ammodytkama ale nemuzu vyloucit i jine druhy zmiji urcite byc… poslední
raddei 06.06.2011 20:11
raddei
kamarád chová párik, ale nepřídou mi jako moc neškodňáci. sem vyděl jak jedna samice zabila myš rych…
salwass 11.05.2011 16:24
salwass
Ze statistického pohledu se ale stále jedná o méně nebezpečný druh jedovatého hada. Velká výhoda je…
bla bla 11.05.2011 21:19
bla bla
Docela souhlasím, není nutné začínat se zmíněnými zmijovitými "prcky". Je ale určitě bezpečnější zpo…
Apophis 11.05.2011 21:45
Apophis
Taky souhlas s příspěvky výše,jednoznačný návod na jedáka pro začátečníka neexistuje.Holt když dva d… nový
viper 11.05.2011 22:34
viper

Vhledem k povaze dotazu a cestine,bych zustal u toho co mas..
Jinak s jedakama se zacina tak,ze musis sam vedet na co se citis..
S tim Ti skutecne nikdo neporadi. Taky nikdo nevi,co se Ti raci libit..
Arborikalni jedaci,ci spise terestricti.. ? Taky je tu naka vyhlaska atd.. Vek 18+..

Ze statistického pohledu se ale stále jedná o méně nebezpečný druh jedovatého hada. Velká výhoda je možnost aplikovat stejné sérum jako na Vipera berus (které je vyráběné z jedu V. ammodytes). Celkově se jedná o agresivnější hady (podobně jako V. ammodytes). Nicméně tu stejně hraje největší pozitivní roli to, že vás s největší pravděpodobností prostě nezabije (jako třeba zcela v pohodě B. rhinoceros, Cerastes c. apod.). Osobně jsem začínal s rozkrmenými mláďaty C. stejnegeri (od úplně malých) a dospělými V. berus. Když to vemu zpětně, tak to byla dobrá volba. Ale pozor, co vyhovuje jednomu, nemusí vyhovovat jinému. A další věc, kterou si neuvědomuje většina ze zde radících (nic proti nim). Pokud jste s prominutím "střevo", tak vás kousne a dřív nebo později vážně ublíží jakýkoliv druh. Když naopak budete opatrný a budete "nadaný" na manipulaci s jedovatými hady (znalost etologie, vrozená opatrnost apod....), tak můžete začínat třeba i s Bitis arietans nebo Deinagkistrodon acutus atd. Je to celkově pouze o soudném rozumu.

Docela souhlasím, není nutné začínat se zmíněnými zmijovitými "prcky". Je ale určitě bezpečnější zpočátku změřit své síly s toxinologicky méně významnějšími a také velikostí příznivějšími druhy, než si poležet u dr. Valenty se zapáchající končetinou po uštknutí velkou bitiskou. Nakonec vidím, že zadavatel má jisté zkušenosti od svých přátel (porovnání síly uštknutí renardi vs. gabonica :-) ), takže si dokáže udělat nějaký obrázek.

Taky souhlas s příspěvky výše,jednoznačný návod na jedáka pro začátečníka neexistuje.Holt když dva dělají totéž,není to totéž....co je pro jednoho risk,si druhý může v pohodě dovolit...mám kamarády co začínali s plivacíma kobrama nebo "velkejma" bitiskama,nedbaje mého varování,a přiznám se že každý jejich následný telefon jsem zvedal s hrůzou -ale zvládli to bez problémů.
Podle mně by bylo pro tazatele nejrozumnější ve svém okolí nebo na burze zkontaktovat zkušené chovatele promluvit si s nimi ev. se mrknout k nim do chovu a pak sám sebekriticky rozhodnout co je pro něj vhodné.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru