Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem chov zlatohlávků volně ve skleníku-potrava

Dobrý den,

mám v plánů dát do zimní zahrady několik zlatohlávků na druhu mi až tak nezáleží, nebo zatím jejich larev a to na volno, jde mi jen o to zda larvy nebudou ožírat kořínky rostlin ? V rohu mám cca. 2x2 m hlíny a v ní zasazené rostliny, na hlínu dám 10-20cm hrabanky, listí a tlející dřevo. Bude jim to stačit nebo se pustí i do kytek ?

Předmět Autor Datum
No, Teoreticky by to šlo. Ale je potřeba si uvědomit pár věcí. 1. Ve skleníku tím pádem můžete zapom…
Anička42 11.05.2011 07:28
Anička42
A ještě sem zapomněla, někteří brouci umí dělat pěkně bordel. Všechno rozhrabou a hlavně mají neuvěř…
Anička42 11.05.2011 07:55
Anička42
Popravdě mi tak trochu uniká smysl tohoto záměru. Příjde mi lepší larvy chovat v nějaké nádobě, kde…
carlos 11.05.2011 07:29
carlos
No myslím, že zadavatelova představa byla, že do skleníku vypustí brouky a oni si tam budou bez jeho…
Anička42 11.05.2011 07:53
Anička42
já jsem se ptal asi trochu špatně, jde vlastně o velké terárium / zimní zahradu/, které stojí samost…
tom_czech 11.05.2011 20:09
tom_czech
Ano, ušetřili bychom mnoho času, kdyby každý odpovídal jen na tazatelův dotaz.
Apophis 11.05.2011 20:31
Apophis
Klid, já to vůbec nemyslela zle... ste strašně vztahovačný. A na kořínky jsem odpověděla. Jen jsem c…
Anička42 11.05.2011 20:47
Anička42
Já bych to zkusil a uvidíte. Dejte pak vědět jak to dopadlo.
derem 12.05.2011 14:12
derem
Nápad je to dobrý, taky by mě to zajímalo. Pro začátek bych doporučil E.smithi E.schulzeorum(morgani…
jjjjjjj 13.05.2011 22:13
jjjjjjj
Jako brouci by tam asi přežili, pokud je to se spodní částí, tak aby larvy nemohly ven a je dostateč…
poliman 14.05.2011 23:20
poliman
Ahoj Tome. Je to jak to napsal poliman. Brouci, nebo kytky?
luma 15.05.2011 09:06
luma
zdar Ludvo, jenže on napsal asi, proč nejde odpovědět takto : ano mám ověřený, žerou to a to,nebo ne…
tom_czech 15.05.2011 17:51
tom_czech
mám vyzkoušený že potos v terárku s broukama vydzžel jeden den, brouci jak po něm lozili tak ho dráp…
jjjjjjjjjjjj 15.05.2011 20:04
jjjjjjjjjjjj
Přesně tak jsem to myslel, ti brouci těma drápkama dokážou divy....
poliman 15.05.2011 20:09
poliman
Sakra dyť sem to výše psala jasně ne? Ano, mám to vyzkoušený, nenáročné druhy (pachnoda, Smaragdesth…
Anička42 24.05.2011 14:22
Anička42
Hmm.... sem se nad tím teď zamyslela ... to bude nejdřív skleník .. v něm brouci ... ty by dostávali…
Anička42 24.05.2011 14:32
Anička42
Já se zas tak rychle neurazim / no ikdyž mě občas někdo ..../. Zimní zahrada je moje a manželka a pe…
tom_czech 24.05.2011 19:29
tom_czech
No tak pokud budete mít 20 brouků v takové nádrži, tak je málokdy uvidíte ... jo za půl roku, až se…
Anička42 25.05.2011 09:43
Anička42
Zdravím,myslím,že za zkoušku by to stálo,aspoň to bude poučné pro ostatní:) Když bude rozumné množst…
vavres 26.05.2011 20:10
vavres
zdar:-D,no já nevím:-D,ale jedno vím celkem přesně,a to brouky ani nedělám...co takhle plesnout tam…
West day1-pošuk 26.05.2011 22:00
West day1-pošuk
už jsem to přeluštil,naše Cetonky jsou dobrej nápad,ty mě ani nenapadly,aspoň by byli odolnější...pr…
vavres 01.06.2011 13:06
vavres
zdar:-D a.d. vavres dneska jsem jel celý den strýčka googla a tam psali....,krom jiného i cetonky př…
West day1-pošuk 01.06.2011 17:54
West day1-pošuk
Že jsem tak smělá. Zkoušel jste? Jak to dopadlo? (v jakém počtu brouků na prostor?) poslední
Anička42 23.10.2012 21:11
Anička42

No,
Teoreticky by to šlo. Ale je potřeba si uvědomit pár věcí.
1. Ve skleníku tím pádem můžete zapomenout na jakékoliv hnojivo, postřik, jakoukoli chemii, která se běžně používá.
2. Přemýšlejte taky nad tím, že brouci i larvy umí hrabat a hrabou, tak aby se Vám nepodkopali ven  .
3. Ano, dle mého názoru se larvy pustí i do kořínků. Brouci budou klást všude, kde je správně vlhko a nebudou se koukat, jestli sem můžou a tam ne.
4. Nehledě na to, že brouci se vám nejspíš pustí i do listů rostlin (samozřejmě v malém procentu, ale stejně) a až Vám začne dozrávat úroda, tak i do úrody.
5. Nejsem si jistá, jestli jste jim schopní ve skleníku zařídit správné teplotní podmínky, ale to už musíte vědět vy.
Suma sumárum, nejspíš si pořídíte nějaké snadné zlatohlávky, co přežijou všechno … v tom případě se smiřte s tím, že vám budou všechno ožírat (nehledě na to, že se jich pak budete dost těžko zbavovat). A nebo si pořídíte nějaké náročné, kteří nedlabou jen tak něco, a ti, páč sou nároční, vám tam asi nevydržej. Jinak řečeno, uděláte si ze skleníku hezké velké (funkční?) terárium … ale skleník (rostlinky) bude živořit.
To je můj názor, třeba se pletu.

Popravdě mi tak trochu uniká smysl tohoto záměru. Příjde mi lepší larvy chovat v nějaké nádobě, kde můžu kontrolovat jejich vývoj, vlhkost substrátu atd. Živé larvy ve skleníku určitě nezahlédneš, uvidíš stejně jen tu hrabanku, listí a tlející dřevo. Chov imag už by mohl být zajímavější, odchov jejich potomstva bych si od toho ale nesliboval...

No myslím, že zadavatelova představa byla, že do skleníku vypustí brouky a oni si tam budou bez jeho větších zásahů žít. Věřím, že u nějakých hodně nenáročných druhů by to i šlo (s ohledem na to, co jsem psala výše), ale prostě na úkor těch kytek ve skleníku.
Já bych do toho nešla, ale tak to už je na zadavatelovi.

já jsem se ptal asi trochu špatně, jde vlastně o velké terárium / zimní zahradu/, které stojí samostatně vedle budovy. Prostor je vytápěn, a mimo jiné tam bydlej třeba, žáby. Někdo chová ve skleníku motýly, já chci brouky, co je na tom divného nevím. Nechtěl jsem aby jste mi tady rozebírali krmení, chov nebo úklid . Jen jsem chtěl vědět jestli larvy žerou i kořínky. Nebudu se pouštět do goliášů, a těch pár brouků ty kytky určitě nesežere ,okna se daj umejt, navíc jsem měl dojem, že zlatohlávci žerou ovoce a mízu stromů, no člověk se pořád učí. Tak pokud s jistotou nevíte, že je žerou.... . Tera zvířata chovám víc jak 15 let, asi mi teda nejni 14, jako většině zde, tak už nějakej rozum a představu mám ne ?

Klid, já to vůbec nemyslela zle... ste strašně vztahovačný. A na kořínky jsem odpověděla. Jen jsem chtěla upozornit na další možná úskalí, které si občas někdo neuvědomuje - opravdu nemám ve zvyku si hned každého prověřovat a zjišťovat úroveň jeho zkušeností. Nehledě na to, že věk často ještě neznamená patent rozumu ...
A pravda.... kytky (listy) rozhodně nejsou jejich hlavní potravou, ale Z VLASTNÍ ZKUŠENOSTI vím, že s tím nemají problém. Vožírali mi veškeré kytky, na které se dostali (nevynechaje ani ostružiny pro strašilky).
Tak sorry za reakci no ... pro dobrotu na žebrotu :-).

Nápad je to dobrý, taky by mě to zajímalo. Pro začátek bych doporučil E.smithi E.schulzeorum(morgani) nebo P. marginata, ty by měly přežit všechno. Jestli to budete zkoušet tak dejte vědět jak to dopadlo. Hlavně by mě zajímalo jestli brouci budou klást jen do míst s hrabankou, ale když to tak funguje v přírodě, tak proč by ve skleníku kladli do hlíny....

Jako brouci by tam asi přežili, pokud je to se spodní částí, tak aby larvy nemohly ven a je dostatečné teplo, tak s chovem by problém být neměl, asi nějaké Eudicelly by byly vhodné.
S tou úrodou budou asi problémy, larvy kořínky nejspíše ožírat budou a brouci budou rostliny nejspíše taky ničit už jen tím, že po nich budou lozit.
Další problém by mohl být potrava, takže by se jim tam asi musel měnit banán, protože nevím jestli by si vystačili s rostlinami a tím co na nich vyroste.
Obecně se ve sklenících brouci chovat dají, ale většinou bez toho aby majiteli záleželo na rostlinách a co z nich vzejde.
Jen jsem chtěl přihodit svůj názor :-).

zdar Ludvo, jenže on napsal asi, proč nejde odpovědět takto : ano mám ověřený, žerou to a to,nebo ne mám ověřený nežerou to a to. Je mi jasný , že asi moc lidí nezkoušelo, dát k nim manželčin fíkus, ale kdo ví ? To že polezou po kytkách , stím se počítá , tím je asi nezničej, že sem tam nějakou kousnou , tak ať co nestihnou slimáci, který jsem tam s něčím dones, to už pár brouků nezvládne dodělat. Nic já to zkusim a uvidím.

Sakra dyť sem to výše psala jasně ne? Ano, mám to vyzkoušený, nenáročné druhy (pachnoda, Smaragdesthes, atd) žerou snad všechno. Od ledového salátu, přes ostružiny a maliny, břečťan až po tilandsie (ty teda spíš zničili, ale taky je dost okousali).
Jak již je tu napsané ... musíš si vybrat - Brouky nebo kytky ... prostě to zkusit, ti asi nikdo neřekne, které přesně skleníkové rostliny žerou a které ne (nehledě na to, že záleží na konkrétním druhu a nejspíš i konkrétních broucích).
Prostě to riskni a pak nám dej vědět pro příští generace přesný seznam okousaných kytek :-D
Vlastní rozum to chce :-)

Hmm.... sem se nad tím teď zamyslela ... to bude nejdřív skleník .. v něm brouci ... ty by dostávali nejspíše ovoce (nevám jestli chce zadavatel dávat Jelly), takže za pár týdnů budou hejna mušek (které mimochodem ty kytky zničí spolehlivěji než celé larvy zlatohlávků), takže do skleníku budou vypuštěny malé kudlanky na chytání mušek ... no a pak ještě mnohonožky aby na zemi uklízeli zbytky ... pak tam zkusit ještě nasadit nějaký štírky nebo tak něco na roztoče ... jé .. a už to pojede :-D ... za chvíli to bude malý hezký zamořený (v tom nejlepším slova smyslu) ekosystém :-D A manželka bude mít po krásném čistém skleníku s orchidejemi (neurážejte se zas, to je vtip!!!)
:-D

Já se zas tak rychle neurazim / no ikdyž mě občas někdo ..../. Zimní zahrada je moje a manželka a pes tam moc času netrávěj, spíše proto že by holky na něco mohly šlápnout, v případě psa i sežrat. Jinak již v pravěku lidé tušili , že než ulehnou musejí dát ty kosti pryč, jinak je budou celou noc tlačit do žeber. Pokud nevíte co je to hadr a úklid, chudák váš manžel a zvířata. Vono je taky docela rozdíl chovat 5 brouků v plastové krabičce s potosem, nebo 20 brouků v nádrži 6x4x3 metry, myslím rozdíl v kontaktu s rostlinamy, když můžou lízt i po něčem jiném, tak potom prostě polezou a nebudou celej čas trávit na jednom potosu.
s přáním hezkého dne Vám i vašim miláčkům.

No tak pokud budete mít 20 brouků v takové nádrži, tak je málokdy uvidíte ... jo za půl roku, až se rozmnožej :-) ...
A jistě že vím, co je hadr na úklid .. a právě proto vím, že není jednoduchý nechat "naleštěný" nabo aspoň rozumně průhledný skla u terárek s brouky (experti na to jsou E. Smithi Bertherandi). Mého přítele jistě litovat můžete za mnoho věcí, co mu provádím, ale špatně uklizeno to rozhodně není :-)
Bych to možná už ukončila :-) ať se tu nedohadujem o blbostech

už jsem to přeluštil,naše Cetonky jsou dobrej nápad,ty mě ani nenapadly,aspoň by byli odolnější...proč zrovna H.liturata a A.simillima?to jsou takové poslední dobou méně časté a vzácnější druhy ne?Né že by nebyly pěkné,ale já bych si teda ve skleníku představoval nějaké Eudicellky nebo jiné lesklé středně velké krasavce:)Ikdyž možná pak čím menší,tím menší případné škody:D

zdar:-D a.d. vavres dneska jsem jel celý den strýčka googla a tam psali....,krom jiného i cetonky přepolní :-D+20další druhů ;-)
Taky tam psali Eudicella je kanibal,takže společný chov L1-3 asi ne??
Pak jsem vyčetl už jen "vrtulníky" Dicronorrhina apod.
Jj.A.simillima jsem neměl na mysli Aphelorrhínky,ale Anela...;-)
tuten Googel nám dává;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru