Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Užovka červená - oteklá tlama

Dobrý den,
mám užovku červenou asi 5 let starou. Asi před týdnem jsem si všimla, že má stále mírně pootevřenou tlamu - mezi horní a dolní čelistí je stále mezírka asi půl milimetru. Občas, když odpočívá, otevírá tlamičku i víc. Vypadá to, že jí má zevnitř nateklou. Zhruba před měsícem přestala přijímat potravu (myš zabije, ale nesežere). Taky měla nějaké breberky - je to týden co jsem jí postříkala Arpalitem a brebery zmizely okamžitě. Té oteklé tlamičky jsem si všimla den po aplikaci Arpalitu, ale vzhledem k tomu, že už měsíc nežere, si myslím, že už měla nateklou tlamičku dřív, jen to ještě nebylo vidět.
Užovka bydlí v terárku 40x40x60. Vím, že je to málo, ale je to jen provizorně - nové velké terárium je už téměř hotové. V teráriu má žárovku 40W a svítíme 12 hodin denně a téměř každý den rosím, teplota se pohybuje okolo 26°, pod žárovkou víc. Před stříkáním breberek tam měla lignocel, teď je provizorně na novinách.
Prosím poraďte, co by mohlo užovce být a dokážu jí vyléčit sama? Vzala bych jí hned k veterináři, ale tady v okolí není žádný, který by se specializoval na terarijní zvířata.
Předem moc děkuju!

Předmět Autor Datum
Z jakéhokoli důvodu může mít problémy např. s dýcháním, ale nejen s dýcháním, rozhodně bych po měsíc…
veonka 17.05.2011 09:20
veonka
To jsem si přesně myslela, jen jsem chtěla zkusit, jestli s tím někdo třeba nemá zkušenost a trošku…
Verisek86 17.05.2011 10:58
Verisek86
Často píší specializace na domácí zvířata nebo drobná zvířata. V našem okolí ani u jednoho nenajdete…
veonka 17.05.2011 12:42
veonka
Zdravím, mě z prvu poradili telefonicky i v Brně na klinice plazů a drobných zvířat. Hospitalizaci…
zuzina1 17.05.2011 14:26
zuzina1
Lignocel? To bude asi tím. Vůbec žádného hada bych nechoval na lignocelu... Ty kokosový vlákna jsou…
Reiko 27.05.2011 18:44
Reiko
:i: a ještě ty breberky měla taky z lignocelu a všechen lignocel by měl být zakázán a hromadně posbí…
ficek 28.05.2011 18:12
ficek
Já bych s tím rosením moc nepřeháněl...páč může chytnout plíseň...rosit každý den jedině před svleke… poslední
Houmr 29.06.2011 12:24
Houmr

Z jakéhokoli důvodu může mít problémy např. s dýcháním, ale nejen s dýcháním, rozhodně bych po měsíci nečekala, zda se stav sám od sebe zlepší. Rozhodně bych navštívila veterináře. Sice ne všichni jsou specialisté, ale základní vyšetření by měl zvládnout každý veterinář, případně doporučí jiného. Pár veterinářů obvolejte a zeptejte se, zda by Vám byli schopni pomoci, případně poradili, kam se obrátit. Hodně štěstí.

To jsem si přesně myslela, jen jsem chtěla zkusit, jestli s tím někdo třeba nemá zkušenost a trošku jsem doufala, že to třeba bude nějaká maličkost...
K veterináři půjdem radši hned dneska. Doufám, nám pomůžou i když se na plazy nespecializují.
Děkuju za radu :-)

Často píší specializace na domácí zvířata nebo drobná zvířata. V našem okolí ani u jednoho nenajdete zaměření na terarijní zvířata a máme je tu :-) Pejsků a kočiček je podstatně více. Ještě můžete zkusit zavolat nějakému chovateli z Vašeho okolí, k jakému vetovi jezdí on se svými zvířaty, zda by Vám neporadil. Budu držet palce, aby bylo vše brzy v pořádku.

Lignocel? To bude asi tím. Vůbec žádného hada bych nechoval na lignocelu... Ty kokosový vlákna jsou dost ostrý a můžou se hadům zapíchnout kdekoli v trávicím traktu...a pak můžou způsobit například nějáký zánět... Zkus místo lignocelu pužívat čistou rašelinu a v ní přimíchané dřevěné štěpky... snad ti má rada pomůže....snad ještě není pozdě.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru