Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem lepidodactylus lugubris-deformace celisti

Dobrý den,
asi před 14ti dny jsem si o jednoho mého gekona všimla, že při lovu jakoby nemohl cvrčka chytit, i když se mu podařilo jej chytnout do tlamy tak ho prostě pustil. Jelikož nebyl schopný lovit, zkoušela jsem ho krmit přesnídávkami. I když vím že ji prostě nesmí jíst pořád a místo pořádného krmení, nic jiného nepřijímal. Poté už přestal přijímat i přesnídávku. Dnes když jsem ho večer uviděla (jelikož byl celý den zalezlý) jsem si všimla úplné deformace spodní čelisti. Něco s ní musel mít asi i předtím, proto asi kořist vždy nakonec pustil, přišlo mi že ji prostě nebyl schopen pokousat. Vůbec netuším z čeho to může mít nebo jak se mu to stalo-nějaký pád či něco podobného můžu 100% vyloučit, jelikož to trvá již delší dobu. Spodní čelist má prostě zohlou dolů, je to příšerné a nevím jak mu pomoct, jelikož už dlouho nejedl tak je celý příšerně scvrklý. Jsem už dost zoufalá jelikož návštěva veterináře s tímto malým gekonkem mi přijde bezpředmětná, ale pokud by mě někdo vyvedl z omylu byla bych ráda :( , jen si nedokážu představit jak by mu mohl pomoct. Podotýkám že mám skupinku těchto gekonků a ani jeden žádné problémy nemá a ani si nemyslím, že by to bylo způsobeno nějakými špatnými podmínkami nebo tak, jelikož to není mé jediné teraristické zvíře a než si něco pořídím tak si prostě o něm něco nastuduji. I když se to někomu může zdát jako blbost takhle vyvádět kvůli pidi gekona který stojí nanejvýě 150,-, byla bych neskutečně vděčná za jakoukoliv radu nebo zkušenost, případně pokud se již někomu něco podobného stalo :( Nevím jak mu pomoct, jde vidět že má hlad ale jídlo do něj prostě nedostanu. Díky předem za jakoukoliv odezvu. Pokud do zítřka přežije pokusím se to nějak vyfotit a co nejdřív tady fotky přiložit.

Předmět Autor Datum
Rachitida.... Kdyby jste věnovala tolik času kolik stálo napsání tohoto příspěvku studiu před poříze…
cejna 21.05.2011 01:56
cejna
Nechci se tu s nikým hádat, ale věřte, že studiu jsem věnovala dost času na to, abych jim každého cv…
lepidodactylus 21.05.2011 08:06
lepidodactylus
Oprava: plastin
lepidodactylus 21.05.2011 09:28
lepidodactylus
chce to vytamíno-minerální přípravek a obalovat v něm cvrčky. Levný a dobrý je roboran, nebo třeba r…
Crocodylus 21.05.2011 10:49
Crocodylus
Já mám skupinku 10ti lugubrisů a žádný jiný problémy nemá, hmyz jim vždy popráším směsí Roboranu H+…
lepidodactylus 21.05.2011 11:14
lepidodactylus
spíš to je prostě krypl, dejte ho někomu na zkrm a pořiďte do skupiny jiného do počtu...taky se mi č…
Aurifer 21.05.2011 16:14
Aurifer
Taky není od věci zkontrolovat expirační dobu na "vitamínech" a zauvažovat nad jejich složením a dáv…
Epanterias 21.05.2011 16:47
Epanterias
Roboran měním co půl roku, Plastin jsem zatím neměnila,jelikož to jsou hlavně minerály. Míchám jim z…
lepidodactylus 21.05.2011 21:38
lepidodactylus
mne sa zhodná vec diala tiež kedysi dávno s lugubrismi :( získal som 5 mláďat, v pohode vyrastali, d…
perenquen 21.05.2011 12:07
perenquen
Také jsem se snažila do něj nějak dostat tu přesnídávku, ale potom už nechtěl ani tu. poslední
lepidodactylus 21.05.2011 21:40
lepidodactylus

Nechci se tu s nikým hádat, ale věřte, že studiu jsem věnovala dost času na to, abych jim každého cvrčka obalovala ve vit. směsi ( roboran H + plastim, někdy čistý vápník z lékárny) a i ta Vámi zmiňovaná rachitida mě samotnou napadla, jenže jak už jsem psala mám skupinku těchto gekonů a ostatní prospívají, i pár odchovů už bylo. Tento byl už odmala takový drobnější oproti ostatním a vždy méně jedl. Není to mé jediné zvíře a na rachitidu si dávám pozor, žádné tyto problémy nemá. Zajímalo by mě, jestli podle zkušených teraristů má cenu s ním někam jezdit, nebo už je to nezvratné. Díky za každou připomínku.

chce to vytamíno-minerální přípravek a obalovat v něm cvrčky. Levný a dobrý je roboran, nebo třeba reptivit.

Já mám ligubrisů asi 40. Mají nonstop mističku s přesnídávkou a pravidelně jim do terárka sypu malé cvrčky, které občas obaluju ve vitamínech. Vesměs to není žádná věda.

Mám zkušenost, že pokud některý lugubris je totálně vyhládlý (tělíčko o hodně užší, než hlava - nedávno mi 2 zdrhli a já je našel až po čase), stejně exnou.

Jako jediné další využití ještě živých zvířat je " Tropidophis spp. "

Já mám skupinku 10ti lugubrisů a žádný jiný problémy nemá, hmyz jim vždy popráším směsí Roboranu H+ Plastin ( tak jednou týdně čistý vápník z lékárny) , jinak jim tuto směs přimíchávám do přesnídávky, kterou jim dávám tak 3x týdně jako takovou mlsku k normálnímu krmivu. On ten prcek byl odmalička menší než ostatní ( všichni byli stejně staří +- týden), méně jedl, snažila jsem se mu ty cvrčky vždycky dávam bokem, protože než se konečně odhodlal, tak mu vždycky ti ostatní cvrky vychytali. Ostatní ze skupinky již měli i snůšky, vajíčka měli krásné, pevné skořápky a vylíhli se z nich normální zdraví jedinci. Ale kromě té rachitidy mě nenapadá nic jiného , co by to mohlo být- je možné že by to mohlo být způsobeno tím , že prostě jedl méně než ostatní, tudíž do sebe nedostal tolik té vitaminové směsi?

Taky není od věci zkontrolovat expirační dobu na "vitamínech" a zauvažovat nad jejich složením a dávkováním. Měl sem kdysi skupinu H.turcicus a tam to začalo taky jedním zvířetem, následně to odnesli všichni. Že nadbytek vitamínů nad minerály působí víc škody, asi netřeba psát. Nejvíc rachitid v chovech tvoří v závěsu za zvířaty, která nedostávají nic, právě zvířata předávkovaná vitamíny v domění, že jim to dělá dobře. Zjednodušeně kde je D3 tolik, že místo vázání vápníku společně s fosforem v kostech, jej z kostí vyplavuje a vizuelně způsobuje "rachitidu".

Roboran měním co půl roku, Plastin jsem zatím neměnila,jelikož to jsou hlavně minerály. Míchám jim z toho směsku 2:1 pro Plastin+ ješte jeden den v týdnu touto směsí neobaluju a popráším to čistým Ca. Takto používám i u jiných druhů gekonů a nebyl problém. Celkem mě děsí představa, že by mi měla takto uhynout celá skupinka, jak ve Vašem případě. Pokud by se někomu nezdála ta vitaminová směs nebo by ho napadlo, čím ještě by to mohlo být způsobeno, budu ráda za jakoukoliv připomínku. Všem co zde již psali, děkuju za příspěvky, gekonek bohužel dnes odpoledne uhynul :(

mne sa zhodná vec diala tiež kedysi dávno s lugubrismi :(
získal som 5 mláďat, v pohode vyrastali, dostávali malé cvrčky obalované vit-min práškovou zmesou (od firmy Sera) + smýkaný hmyz z prírody, občas aj med alebo detskú ovocnú výživu. Zmeny nastali, keď gekóny postupne začínali dospievať - jeden po druhom "padali" na spomenuté príznaky rachitídy (mäkká ohnutá spodná čeľusť).
Myslím, že ten vit-min prípravok, čo som v tom čase používal, nemal dobre vyvážený pomer zložiek pre lugubrisy, a ako dospievali a začali produkovať vajcia, nastal u nich väčší deficit minerálov. Ani z pár nakladených vajec nič nebolo...
niektoré kusy som sa snažil zachrániť tak, že som ich aj nasilu kŕmil, dával im lízať aj čistú sépiovku, ale nič nepomohlo, prišiel som nakoniec o všetkých 5 :(

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru