Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Par otazok zaciatocnika...

Ahojte,

pred 3 dnami som kupil korytnacku zlenkastu. Ma 7cm a mal by som na skusnejsich chovatelov par otazok.

1. Da sa odhadnut vek tejto korytnacky?

2. Je normalne ked vacsinu dna je pod ziarovkou so zavretymi ocami?

3. Dost casto zmurka, cca. raz za minutu, je to normalne?

4. Substrat mam zaminu z krtincov s pieskom 1:1 a v rohu hobliny. Vrstva cca. 3cm, predpokladam ze to je malo.

Dakujem.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Diky vsem za cenne rady. Omlouvam se, ze jsem nereagoval driv, ale ma zkouskove peklo a trochu sem s…
Honza123456 15.06.2011 21:35
Honza123456
Moje želvy baští i slimáky, menší hlemýždě s rozdrcenou ulitou, žížaly ( výborný zdroj vápníku a fos… poslední
Lukas K 16.06.2011 07:00
Lukas K

Diky vsem za cenne rady. Omlouvam se, ze jsem nereagoval driv, ale ma zkouskove peklo a trochu sem se zapomnel. Uklidnili jste me s temi cervy. Pro upresneni ale, nedaval jsem jim tentokrat jabko, protože jsem zadne nemel, mel jsem doma jen jahody a tresne – tresnim davali prednost, byly stavnatejsi a oni meli zizen.
Jinak zadne musky jsem tam ale nevidel, cokoli to tam teda nakladlo, uz muselo byt davno pryc, jen cervi tam zbyli.

A co se tyce sbiranych zivocichu, tak jsem ruzne po netu cetl, ze to neni idealni, ze sbirani zivocichove (napr.) muzou mit opet nejake parazity, ktere by se na zelvu mohli prenest (asi je to nutne brat s rezervou tedy). Proto jsem to zatim nesbiral – ac vsechno tohle v okoli sesbirat muzu, sneku mame po kazdem desti vsude dost (a zahradkari mi asi i podekujou) a ostatni havet taky neni problem. Pokud je to pro zelvu bezpecne, tak bych byl rad, napr. cvrcci jsou tedy pekne nakladni a zelva je straslive vybirava. Vyzaduje jen cvrcky (to se po mne v akvarku neustale natahuje, at ji nejake hodim) a nad vsim ostatnim se bud ofrnuje (I nad masem, kureci prsa ji jen s velkou bidou) a nebo neji vubec. Rostlinou stravu take odmita zcela. Celkove bych rekl, ze ji malo a ze je celkem pohubla – pokud to jsem schopen vubec odhadnout.

Rybky ji ted chci koupit – to ji zas dam do vany, at maji ryby a zelva prostor a muzu se zas pokochat paradnim lovem – predpokladam, ze zas bude pekne akcni, pokud dostane zive jidlo.
Jinak susene grundle taky nechce (1-2 s bidou sni), nebo mam jakesi susene cervy ci nejake male krevetky ci co je to za sejrajt a ty uz vubec ne, to jen ochutnal nas pejsek, ten vzdy tak trpi kdyz me vidi krmit zelvu a ne jeho, tak mu musim davat ochutnat :-D

Diky i za link, prostuduju si to.
Snad bych se jeste jen zeptal na ty sneky – mam je nejak pripravit, nebo je proste sakumprask jak jsou – s ulitou – hodit zelve do vody? Ci sbirat jen nejake male? Neni nejak velka – krunyr tak 20cm, tedy ma i malou hlavicku a jen tu kostici na kousani, ci jak se ten zoban jmenuje :)

Moje želvy baští i slimáky, menší hlemýždě s rozdrcenou ulitou, žížaly ( výborný zdroj vápníku a fosforu ), myší holátka a není třeba se omezovat jen na "živé", ale zkrmovat třeba i drcené kuřecí krky i s kostmi, drůbeží nebo hovězí srdce, salát, pampelišku, okřehek....vytvořit nádherce pestrý a zdravý jídelníček není vůbec problém. Hmyzu "z venku" bych se nebál, želvy obecně mají ve střevech docela pěknou zoo (měňavky, salmonely....). No a pokud je k dispozici zahrada, úplně ideální je ohrazené zahradní jezírko, ve kterém želva může být klidně od května do září a téměř se nemusí dokrmovat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru