Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Par otazok zaciatocnika...

Ahojte,

pred 3 dnami som kupil korytnacku zlenkastu. Ma 7cm a mal by som na skusnejsich chovatelov par otazok.

1. Da sa odhadnut vek tejto korytnacky?

2. Je normalne ked vacsinu dna je pod ziarovkou so zavretymi ocami?

3. Dost casto zmurka, cca. raz za minutu, je to normalne?

4. Substrat mam zaminu z krtincov s pieskom 1:1 a v rohu hobliny. Vrstva cca. 3cm, predpokladam ze to je malo.

Dakujem.

Předmět Autor Datum
Věk by měla mít v dokladech (Cites) jinak dle velikosti může jít klidně o rychle "vyhnanou" loňskou,…
lupus 11.06.2011 15:08
lupus
Dakujem, no aj tak mi nie je jasne ci je t cmurkanie ci mrkanie normalne.
anklo 11.06.2011 19:38
anklo
číst to za tebe nebudu... k mrkání - nenapsal jsi čím svítíš (někde tu byly popsané problémy s někte…
lupus 12.06.2011 10:16
lupus
Svietim iba obycajnou 40W ziarkovkou, ale kedze mame rodinny dom vzdy ked je pekne je denne od 3-8ho…
anklo 12.06.2011 14:19
anklo
Jestli máte tu možnost, udělejte jí boudu a nechte jí do podzima trvale venku, ve dne i v noci. To j…
Evva 12.06.2011 15:24
Evva
hmm to by som neriskoval, nakolko sa u nas pohybuje dost maciek. Mohli by jej nieco urobit, kedze je…
anklo 12.06.2011 16:09
anklo
mno udělat jí dřevenou ohrádku 2 x 2 m s podezdívkou(např obrubníky 50x20x4cm) + boudu + přikrýt vrš…
lupus 12.06.2011 17:10
lupus
ano aj to je jedna z monznosti.
anklo 12.06.2011 20:11
anklo
Ahoj, nevim jestli kvuli 1 dotazu zakladat nove vlakno, kdyz se to hodi celkem do tohoto. Mel bych d…
Honza123456 13.06.2011 11:50
Honza123456
Sakra, pletu se, nebo je nádherka sladkoVODNÍ želva? Kde bydlí, kromě zahrady? Ad cvrčci, to víš, ch…
Y Draig Goch 13.06.2011 12:24
Y Draig Goch
Tak ma samozrejme velke akvarko s kamenem atd. Ale ona je to dama s pevnym dennim rezimem, ktery si…
Honza123456 13.06.2011 13:32
Honza123456
a vodu ma samozrejme odstatou :)
Honza123456 13.06.2011 13:49
Honza123456
ohledne chovu cvrcku jsem se kouknul na stranky, na ktere vedl link z jinyho vlakna tady. Casem bych…
Honza123456 13.06.2011 14:17
Honza123456
No vidiš, jak to hezky jde! ;-) Napoprvé to vypadalo, že máš nádherku na zahradě. Tady už by se člov…
Y Draig Goch 13.06.2011 14:28
Y Draig Goch
cervici budou nejspis larvy octomilek z jablka, kterym jsi cvrcky nakrmil, mohly to byt treba i hrbi…
JaBula 13.06.2011 16:20
JaBula
krmení viz JaBula, nebo vyrob http://www.allforanimals.estranky.cz/fotoalbum/rec epty_-navody/recept…
lupus 13.06.2011 20:10
lupus
Ajo, jablko... pravda, octomilky jsou potvory, všude vlezou a strašně rychle se množej... :-D Já jak…
Y Draig Goch 14.06.2011 11:42
Y Draig Goch
Diky vsem za cenne rady. Omlouvam se, ze jsem nereagoval driv, ale ma zkouskove peklo a trochu sem s…
Honza123456 15.06.2011 21:35
Honza123456
Moje želvy baští i slimáky, menší hlemýždě s rozdrcenou ulitou, žížaly ( výborný zdroj vápníku a fos… poslední
Lukas K 16.06.2011 07:00
Lukas K
v te zavorce (napr.) ma byt "napr. sneci"
Honza123456 15.06.2011 21:36
Honza123456

číst to za tebe nebudu...
k mrkání - nenapsal jsi čím svítíš (někde tu byly popsané problémy s některými Repti-Glo...)
Poraď se o vhodném zdroji světla a tepla na www.terashop.cz, ochotně ti tam vyjdou vstříc a nabídnou nejlepší alternativu přímo "na tělo".
Jinak želva by touhle dobou měla být ve venkovním výběhu, nebo přinejhorším alespoň na balkóně na žel. stole, pokud nemáš pro ni možnost venkovního pobytu(+ zimování), měl jsi zvolit jiný druh...

Ahoj, nevim jestli kvuli 1 dotazu zakladat nove vlakno, kdyz se to hodi celkem do tohoto. Mel bych dotaz:
Mame asi 2 roky zelvu nadhernou nalezenou u silnice (pravdepodobne mlada samicka, asi 20cm krunyr), je hodna, nekouse, zere mi i z ruky, poustime ji normalne po zahrade, vychazi se psi a oni s ni. to neni jeste pro muj dotaz podstatne.
Uz hodnekrat jsme ji koupili ve zverimexu cvrcky. Vzdy jsem pomerne sokovan, v jakem stavu chudaky cvrcky vsude prodavaji, nemaji zadny zdroj vody (ani pitomej kousek jabka), vzdy jich je par chciplych zizni a ostatni ze zoufastvi ty mrtve poziraji kvuli vode. Vzdy jim tam dam nejake ovoce a oni se na to vrhnou. Nechapu ze je tak v tech obchode trapej. Ted naposledy muj oblibeny obchod byl zavreny tak jsem koupil cvrcky ve zverimexu v intersparu, kdyz jsem ji daval posledni tak jsem uz krabicku celou otevrel abych je uz vsechny vysypal do nadrze kde cekala zelva (miluje je) vsiml jsem si ze v tech blativych hrudkach ktere se staly z te smesi srotiku, mrtvych tel a mozna i zbytku ovoce co tam tak 2 dny bylo se sviji spousta malych cervu.
Cvrcky jsem uz mel ale vysypany, a zelva na nich hodovala, a stejne jsem ji s nimi krmil v poslednich 3 dnech. Chci se tedy zeptat zda cvrcci mohli byt napadeni nejakym parazitem nebezpecnym pro zelvu, nebo zda se asi jednalo o nejake neskodne cervy co tam mohly naklast nejake musky.. (mali, asi 1cm cervicci, vypadali pomerne neskodne, jako od mouchy, ale chci mit proste jistotu) Krabicku s cvrcky jsem mel doma 3 dny, jen jsem do ni udelal dirky na lepsi dychani a hodil jim tam ovocicko...

Diky za radu, chci pro svoji zelvu jen to nejlepsi, doufam ze krmni cvrcci splnuji nejake naroky na sterilitu a hygienu..

S zelvou k veterinari moc chodit nechci, pry je to celkem drahe, nechci ji ani stresovat..Takze bych takovou navstevu nechal jen pro pripad vaznych problemu. Jinak na me zelva pusobi zcela zdrave, vitalne, rada lozi, zkouma okoli.

Diky za par slov ;-)

Sakra, pletu se, nebo je nádherka sladkoVODNÍ želva? Kde bydlí, kromě zahrady?
Ad cvrčci, to víš, chlapče, je to zboží a ne každý prodavač je schopen uvědomit si, že to je krom toho i živý tvor. Já cvrky na zkrm cpu pampeliškou, však zákazník má nárok na kvalitní zboží. A taky máš nárok si krabičku pořádně prohlédnout a nekoupit si jí, když se ti nezdá... ;-)
Jinak, není od věci si cvrčky chovat. Malé akvárium, nahoru síťka, aby dobře větrali (nemaji rádi zapaření) a za list navlhčené pampelišky ti předvedou takový cvrkot... a buď seriózní chov, ale to si nech poradit od někoho, kdo do toho dělá víc než já nebo si jednou za čas kup krabku co nejčerstvějších cvrčků a dosýpej, krm a nech odrůstat...

Tak ma samozrejme velke akvarko s kamenem atd. Ale ona je to dama s pevnym dennim rezimem, ktery si stanovila. Je nutno podotknout, ze ona ma 2 bydliste, normalne je u mamky se zahradou a s tim akvarkem, ted v lete je spis vetsinu casu venku a v akvarku pres noc a pak chvili i pres den (nebo ji proste daji okoupat do vanicky venku). Jenze kazdy rok v lete jedou zhruba na mesic pryc a zelvu si vezmu ja do bytu, kde jsme nasli spolecnou rec tak, ze celkove je vic casu venku na sousi.
Tzn spi v kuchyni na linu (ja ji jen prikryju rucnikem ze ji z nej udelam takovou jeskynku), rano v 6:00 prikraci do pokoje, kde zacne obchazet me mensi provizorni koupaci akvarko (nemam je vybavene, jen mam nachystanou odstatou vodu, kterou 2x denne menim) a tukat do skla, takze musim vstat, nachystat ji vodu a dam ji dovnitr kde se spokojene koupe, kdyz pak vstanu dam ji ven, a ona se projde a pak prijde do kuchyne pod lampicku kde se nahriva. Zhruba kolem 16 hod je zvykla prijit na dalsi koupel, necham ji tam par hodin a vecer ji vyndam at se stihne jeste nahrat a pak se ulozi zas ke spanku. Tak to delame nez ji zas vratim mamce.
Tam ma samozrejme lepsi podminky, vetsi a vybavene akvarko (ktere ale netransportuju, beru si jen male).
Ale ona je opravdu putovatelka, nechce byt jen v akavrku, jinak se sape ven a chce chodit. bud je v pokoji, nebo sama vyleze ven do zahrady, ma tam volny pohyb a spoustu prostoru, nebojime se ze utece, chodi porad na stejna mista a nikdy dal :)
Ale ja myslim ze i u me doma je spokojena, kdyz me vidi ze chystam vodu, pribehne, a ceka az ji dam dovnitr (odpoledne.. ale jak rikam, nechce tam byt dlouho, sama si rekne.. vodu tam ma taky teplou). kdyz se koupe vystrkuje po mne hlavu a ceka na neco dobreho - nejradsi prave na cvrcky.
Jo a obcas ji dopreju koupel ve vane, udelam ji tam provizorni ostrov, nahazu par cvrcku a pak se kocham jak je lovi, plave, potapise.. je to zabavnejsi nez v malem akvarku kde ji jen plavou kolem tlamy :)

Jen bych prosil nejakou informaci kolem tech cervu u cvrcku.. Dik ;)

ohledne chovu cvrcku jsem se kouknul na stranky, na ktere vedl link z jinyho vlakna tady. Casem bych je rad choval, ale patrne to neni uplne tak jednoduchy, jak popisujes, ac si pamatuju, ze spoluzak ktery doma choval desitky ruznych zivocichu, mel i chov cvrcku a moc se s tim neparal, opravdu jen 2 vetsi akvarka a zadna veda.. naopak na tech strankach je to asi rozvedeno do optimalna, ale zas me to prijde pomerne slozite. Krom toho nepotrebuju cvrcku moc, navic to neni jeji jedina strava a ani bych mozna nechtel aby to byla jedina.. dostava i syrova kureci prsa, nebo ji chutnaji i granulky.. ale jinak je straslive vybirava, z 5 veci co ji koupime vzdy 4 odmitne a tu 5. ji jen s bidou. Nejradsi ma maso, ale cvrcky jeste radeji. Holatka kupovat nechci, kdyz vidim, co dela s cvrckama, nez je sezere, tak bych nerad sledoval totez s mysim mladetem..
Jinak nekolika cvckum se podarilo uprchnout do bytu, tak je tu obcas potkavam, dokonce 1 ulovil pavouk na zachode, kteryho si tam nechavam :)

No vidiš, jak to hezky jde! ;-) Napoprvé to vypadalo, že máš nádherku na zahradě. Tady už by se člověk ničemu nedivil... ]:(
Ad červíci - to je těžký, mohli být z nějakého pokusu něčím cvrčky nakrmit,mohli patřit nějaké potvoře, která nakladla vajíčka na něco v krabce se cvrčky... mně osobně se ten sajrajt, co bývá dole v krabkách s cvrčkama docela ekluje, takže dávám přednost odlovu, spíš než přesýpání. S červíkama neporadím nic víc, než že kdybys měl strach, můžeš poslat trus na rozbor - ale když želva leze volně venku, může pochytat taky spoustu věcí a to, zdá se, tě nechává docela klidným... ;-):-D A nekrmit hnusnejma cvrkama...
Želvu pozdravuju a přeju hezký den...

cervici budou nejspis larvy octomilek z jablka, kterym jsi cvrcky nakrmil, mohly to byt treba i hrbilky, nebo larvy drobnych druhu potemnikovitych brouku, kteri se v chovech cvrcku vyskytuji. Nic z toho neni pro zelvu problem, dva prvni hmyzaci jen svedci o tom, ze je ve cvrcci krabicce vyssi vlhkost, ktera prave cvrckum moc nesvedci.
S krmenim - vykasli se na kureci prsa a nasbirej zizaly, slimaky, hlemyzde, paskovky, zajdi do rybarstvi nebo na nejaky sadky, porid nastrazni (nebo plevelne) ryby a krm tim.

Ajo, jablko... pravda, octomilky jsou potvory, všude vlezou a strašně rychle se množej... :-D Já jak krmím cvrčky spíš pampeliškou, tak mě mušky nenapadly.
Taky hlasuju pro pestrou přírodní stravu, kdykoliv to jde. Drobnější žížaly, to zní docela lákavě... asi nějaké zkusím nahrabat pro ty obludky v práci...

Diky vsem za cenne rady. Omlouvam se, ze jsem nereagoval driv, ale ma zkouskove peklo a trochu sem se zapomnel. Uklidnili jste me s temi cervy. Pro upresneni ale, nedaval jsem jim tentokrat jabko, protože jsem zadne nemel, mel jsem doma jen jahody a tresne – tresnim davali prednost, byly stavnatejsi a oni meli zizen.
Jinak zadne musky jsem tam ale nevidel, cokoli to tam teda nakladlo, uz muselo byt davno pryc, jen cervi tam zbyli.

A co se tyce sbiranych zivocichu, tak jsem ruzne po netu cetl, ze to neni idealni, ze sbirani zivocichove (napr.) muzou mit opet nejake parazity, ktere by se na zelvu mohli prenest (asi je to nutne brat s rezervou tedy). Proto jsem to zatim nesbiral – ac vsechno tohle v okoli sesbirat muzu, sneku mame po kazdem desti vsude dost (a zahradkari mi asi i podekujou) a ostatni havet taky neni problem. Pokud je to pro zelvu bezpecne, tak bych byl rad, napr. cvrcci jsou tedy pekne nakladni a zelva je straslive vybirava. Vyzaduje jen cvrcky (to se po mne v akvarku neustale natahuje, at ji nejake hodim) a nad vsim ostatnim se bud ofrnuje (I nad masem, kureci prsa ji jen s velkou bidou) a nebo neji vubec. Rostlinou stravu take odmita zcela. Celkove bych rekl, ze ji malo a ze je celkem pohubla – pokud to jsem schopen vubec odhadnout.

Rybky ji ted chci koupit – to ji zas dam do vany, at maji ryby a zelva prostor a muzu se zas pokochat paradnim lovem – predpokladam, ze zas bude pekne akcni, pokud dostane zive jidlo.
Jinak susene grundle taky nechce (1-2 s bidou sni), nebo mam jakesi susene cervy ci nejake male krevetky ci co je to za sejrajt a ty uz vubec ne, to jen ochutnal nas pejsek, ten vzdy tak trpi kdyz me vidi krmit zelvu a ne jeho, tak mu musim davat ochutnat :-D

Diky i za link, prostuduju si to.
Snad bych se jeste jen zeptal na ty sneky – mam je nejak pripravit, nebo je proste sakumprask jak jsou – s ulitou – hodit zelve do vody? Ci sbirat jen nejake male? Neni nejak velka – krunyr tak 20cm, tedy ma i malou hlavicku a jen tu kostici na kousani, ci jak se ten zoban jmenuje :)

Moje želvy baští i slimáky, menší hlemýždě s rozdrcenou ulitou, žížaly ( výborný zdroj vápníku a fosforu ), myší holátka a není třeba se omezovat jen na "živé", ale zkrmovat třeba i drcené kuřecí krky i s kostmi, drůbeží nebo hovězí srdce, salát, pampelišku, okřehek....vytvořit nádherce pestrý a zdravý jídelníček není vůbec problém. Hmyzu "z venku" bych se nebál, želvy obecně mají ve střevech docela pěknou zoo (měňavky, salmonely....). No a pokud je k dispozici zahrada, úplně ideální je ohrazené zahradní jezírko, ve kterém želva může být klidně od května do září a téměř se nemusí dokrmovat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru