Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Osvetlenie terária

:-D Tak s tím lustrem je to sranda, prostě jsem se blbě díval.

Na strope sú fakt UV žiarovky, lebo v chováku mi to tak radili, aby vraj bolo vyžarovanie čo najširšie.


Věřte, že tyhle UV kompakty jsou na stropě terária úplně k ničemu. Tohle "nejširší vyzařování" se dá brát leda jako špatný vtip. UVB nic, světlo nic, teplo nic, prostě je dejte pryč, zbytečně vám žerou proud, i když třeba ne moc.

Reflektor, ku ktorému som pridal tú 150W UV žiarovku


A ta 150W UV žárovka je jakého typu? Je to nějaká dobrá výbojka? Pokud ano, žádnou další nepotřebujete, stačí ji mít umístěnou v bezpečné vzdálenosti od zvířete (ani moc, ani málo, obvykle stačí těch 30-40 cm od plaza). Jinak když se ptáte na značku, nyní po zrušení výroby MegaRayek, které byly v tomto ohledu bezkonkurenční, můžu doporučit Solar Raptor, vyrábějí se v různých wattážích, mají dobré světelné spektrum i UVB složku.

kde by ste umiestnili misku so žrádlom a či mám nasvietiť aj tú druhú policu

Já bych na to šel racionálně. Někteří leguáni neradi slézají za potravou až na dno terária, tak bych mu to dával na tu nižší polici (metr nad zemí), zatímco tu nejvyšší polici bych zvolil pro vyhřívací místo. Odpovídá to přirozeným zvyklostem a podmínkám arborikolních plazů. Takže vytvořit teplotní gradient tak,aby nejtepleji bylo v horní části terária (na výhřevném místě kolem 45°C) a aby se teplota pozvolna snižovala až k podlaze, kde bude nejchladněji (kolem 25°C).

Zatiaľ mi žerie iba z ruky a to najmä ovocie, včera napr. zhltol 10 jahôd, predtím 3 mesiačiky z pomaranča a polovicu banána. Takisto neviem akej veľkosti mu podávať potravu, či trebárs celé listy púpavy, alebo nadrobno posekané

Pokud vám žere z ruky, hlady neumře, na noné terárium si musí zvyknout, také mu možná nevyhovuje to místo, kde má krmítko, tak experimentujte. Chci spíš upozornit na složení stravy. Nepřehánějte to s těmi sladkými plody, nějakých 75-80% potravy se u leguána skládá ze zelených listů rostlin (podávejte rukolu, polníček, čínské zelí, pampelišku, jetel apod.), ovocnými plody pouze zpestřujte. Věřím, že leguánovi chutnají. Potravu sekejte nebo stříhejte na malé kousky.

Ja rosím 3x denne, mám tam nádrž s vodou a živé paprade, takže sa držím na vlhkosti cca 60%.

Je to velké terárium, takže pokud nezapojíte nějakou techniku (čerpadlo), asi je to maximum, jakého dosáhnete. S vodní nádrží, živými rostlinami a pravidelným rosením děláte všechno, co se dá. 60% je podle mého názoru v našich podmínkách dost, s tím, že v době po rosení se vlhkost na čas zvedne přes 80%. Možná někdo poradí nějaký šikovný recept. Hodně zdaru a určitě sem časem hoďte nějaké fotky zabydleného terárka :-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny