Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Osvetlenie terária

Ahojte ľudkovia.
Kto by bol ochotný poradiť. Rozhodol som sa postaviť terárium o rozmeroch 2,65m/šírka/, 2,70m /výška/ a 1,80m /hĺbka/. Nakoľko by som sa hneď na začiatku chcel vyvarovať chýb, obraciam sa na Vás s prosbou o rady. Terárko bude mať vlastne tri steny murované iba čelná, obrátená na juhozápad bude sklená, podlaha je plávajúce lamino. Neviem či podlahu zatepliť alebo nie a koľko svetelných zdrojov a kde umiestniť. Moja predstava je na strope dve UV lampy dva reflektory 120W nad policami a jeden reflektor na strope, plus dve žiarivky - trubicové ako osvetlenie. No a jedna malá žiarivka ako večerné osvetlenie na uloženie sa. Viem, že svetelný režim by mal byť 12-12 hodín, ale slniečko, resp. svetlo z obloka bude dopadať do terárka, prakticky celý deň. Oblok je totiž od prednej steny vzdialený cca 1,7m. Takže sa mi hlavne jedná o vyhriatie terárka na 26-28 °C no a predpokladám, že reflektory dodajú teplotu okolo 36 °c nad policami, netuším však akú vzdialenosť zvoliť, pretože, lego, ktorého som dostal ako dar má 150 cm a je to riadny macek, a obávam sa aby ho nelákala možnosť využívať reflektory ako lezeckú stenu. Rovnako nemám predstavu, či je toto dostatočné množstvo svetelných zdrojov, či výkonovo, rovnako aj počtom. Za každú odpoveď som vopred vďačný.
Hlavne sa teším na rady a postrehy Vás : Kája z Brna, Johny13 a Y Draig Goch.
Pridáva aj dáke foto. Kto mi prezradí čo to je Filip, alebo Filipka?

loading...
Předmět Autor Datum
Proč já? Nejsem specialista, spíš nadšený chovatel a shodou okolností (hlavně díky TP a paní Velensk…
Y Draig Goch 22.06.2011 11:19
Y Draig Goch
No já jsem právě chtěl poradit, ale když jsem hned zkraje nebyl označen za specialistu, tak jsem se…
MadMike 22.06.2011 17:53
MadMike
Aj Vám srdečný aj keď oneskorený pozdrav. Dovolím si ospravedlnenie Som tu v podstate nový, a ešte s…
peterko 27.06.2011 19:14
peterko
Dobrý den, snad nebude vadit, když přidám pár vět... Předně bych Vám chtěl složit poklonu za to, kol…
Jeronym 27.06.2011 19:36
Jeronym
Zdravím. Vďaka za poklonu ale hlavne za pripomienky. Reflektor, ku ktorému som pridal tú 150W UV žia…
peterko 28.06.2011 07:30
peterko
:-D Tak s tím lustrem je to sranda, prostě jsem se blbě díval. Na strope sú fakt UV žiarovky, lebo…
Jeronym 28.06.2011 10:22
Jeronym
dravím. Takže UV žiarovka je klasická žiarovka Philips, je to žiarovka s červeným spektrom, podobná…
peterko 28.06.2011 18:08
peterko
reptigla obe vyhod, predaj, niekomu daruj... su na dve veci. Lego by ich musel mat priviazane na chr…
darker30 28.06.2011 18:34
darker30
Ja len tak par drobnosti.... Reptigla ako bolo spomenute -vyhodit, na leguana su slabe. Dohodni sa z…
danio007 28.06.2011 19:06
danio007
Dík za pripomienky. Dotaz : tie svetlá, by ste dali tesne pod strop? A čo sa týka bazéna, aký je Váš…
peterko 28.06.2011 20:14
peterko
Na Vaši otázku, kam umístit světla, opakuji ještě jednou to, co napsal Darker a co bylo řečeno už vý…
Jeronym 28.06.2011 22:56
Jeronym
Prikladám foto, ktoré som slúbil. Tá doska, to je predná časť terárka, kde by sa dali umiestniť neja…
peterko 01.07.2011 15:06
peterko
Vyzera to ok ;-) Len ked uz tam mas to Reptiglo, daj to tak 10cm nad lega. Inak ho tam ani nemusis m…
danio007 01.07.2011 15:51
danio007
Hej to by som urobil len si idem objednať Sylvania Reptistar a tej by tá vzdialenosť mala stačiť.
peterko 01.07.2011 19:34
peterko
MadMike, prikladám tie foto.
peterko 02.07.2011 18:46
peterko
Srdečný aj keď oneskorený pozdrav. Som rád, že si sa ozval, ja som sa dostal na net až teraz, lebo s…
peterko 27.06.2011 18:31
peterko
Ahoj,svetla by som umiestnil na strop.V takomto priestore by som tam dal kusisko stromu.Na stenu opr…
johny13 29.06.2011 09:12
johny13
Plošné Solar Raptor s vyšší wattáží (alespoň 70w) svítí velmi intenzivně. Mohu jako zdroj UVB i vidi…
Jeronym 29.06.2011 10:11
Jeronym
Zdravím. Zháňam Sylvania Reptistar UV lamp 100 alebo 160W. Neviem sa jej však na Slovensku dopátrať.…
peterko 30.06.2011 20:49
peterko
Dal som si to do poriadku podľa rady Mikeho, ale mám problém, kde tie lampy zohnať na Slovensku. Mát…
peterko 30.06.2011 20:52
peterko
MadMike ospravedlňujem sa a dávam sem to foto lebo ani ja ich tu nevidím
peterko 05.07.2011 16:22
peterko
nazdar.sylvaniu 100 a 160 pouzivam tiez.ja mam kupene v cechach,ale podla katalogu na objednavku ti… poslední
tithi 05.07.2011 17:32
tithi

Proč já? Nejsem specialista, spíš nadšený chovatel a shodou okolností (hlavně díky TP a paní Velenské) člen rodiny, kde žije snad spokojený leguán.
Co se osvětlení týče, na to je tu největší specialista MadMike, ten by jistě dokázal odpovědět líp, než já. Každopádně - světla hodně, taky jsme dokupovali zářivku na dosvícení. Bohužel, bydlíme v přízemí a navíc stíněném vysokou budovou přes ulici, takže dosvěcujeme všemu, včetně rostlin. Ten součet, co jste udal vy + světlo z okna by terárko mohl slušně rozehřát.
Jinak - zateplení podlahy? Přijde mi zbytečné. Stejně potřebujete různé teplotní zóny a pokud bude nahoře teplo a dost větví a zeleně, dole lego stejně moc nepobude. Hlavně, aby se dala dobře čistit. Bude tam bazének? Kam budete dávat jídlo? :-)
Jinak rozměry jsou pěkné, taky by se mi něco takového pro Lemrouchu líbilo... jenže to bychom asi museli dát dítě na pokusy a využít jeho pokoj...
Pohlaví? Takhle od pohledu to tipuju na Filipku, ostny docela krátké, hlava menší... kolik váží? Přijde mi nějak hubená/ý... i když, mám dojem že z Lemrouchy se pomalu stává čukvala... :-D
Omlouvám se, za trochu zmatenou odpověď, ale mám trochu hrůzu z odpovědnosti, která na mě padá, když radím... uf!

No já jsem právě chtěl poradit, ale když jsem hned zkraje nebyl označen za specialistu, tak jsem se urazil a budu držet hubu...
...:-D dělám si samozřejmě srandu :-)

Podlahový topení bych tam dal na stoprocent v případě, že bych dole dělal vyhřívanej bazén (samozřejmě napojenej na odpad), za kterej bych se i dost přimlouval, konkrétně tomuhle legoušovi by všší vlhkost neuškodila, je docela vysušenej. Na temperování toho prostoru to není asi až tak špatnej nápad - vyjde to podle mě ekonomičtěji než se snažit to celý vytopit žárovkama.

A pakliže by to byla samička - tady se asi kloním k Červenýmu Drakovi i když první fotka vypadá na chlapáka, na tý druhý je to jakýsi samicovitý i ten ocas hubenej. Ale může to bejt klidně zaprdlej hubenej samec - vyfoťte mu zespoda femorální póry v tomhle věku už to snad bude jednoznačný, i když taky se poštěstí... ale proč o tom píšu - samice by mohla ještě někdy potřebovat kladiště a vytápěná podlaha by mohla dobře posloužit, i když to není uplně ideální vytápění kladiště (zespoda).
A co to má s kůží na boku na břišní straně? (možná se mi to jen zdá)

Světla - hodně :-), legoši ho uplně lapají, když mají možnost. 2x120W reflektory nejsou špatný, podle tý wattáže tipuju, že jste naočkovanej od Johnyho a máte na mysli něco takovýhodle?. Mezi ně bych prdnul buď 160W směsovou UV výbojku - todlenc "namířit" na místo, který bude vyhřívací, cca 45°C, určitě přes 40. Zbytek dosvítit buď těma trubicema (čím víc a delších, tím líp, přehnat se to nedá!) nebo halogenidovýma výbojkama 70-150W. Ale musely by tam být určitě min. dvě, aby to za něco stálo.
Je to blbý to takhle psát ale určujícím faktorem kvality osvětlení je bezesporu momentální stav vaší peněženky :)), vymyslet se toho do takovýhodle terárka dá opravdu mraky - námět pro další diskusi :-)

Aj Vám srdečný aj keď oneskorený pozdrav. Dovolím si ospravedlnenie Som tu v podstate nový, a ešte som sa nestihol zorientovať.Tú vyhrievanú podlahu zvažujem, povedzme aspoň časť .... uvidíme. No a čo sa týka lega, posielam foto a dobrý postreh, na boku je popálená koža od predchádzajúcej majiteľky, oprel sa o UV lampu /150W/, ktorú mal príliž blízko vetvy, na ktorej sa vyhrieval, neviem či foto , ktoré som prilepil v odpovedi červenému drakovi vidíte aj vy, ale dal som do terárka 2 400W reflektory, jeden hore, ako osvetlenie a prihrievanie, ten druhý nad policu, plus som k nemu pridal UV žiarovku 150W na strop dve žiarovky UV a ešte sa chystám pridať 2 žiarivky, aj keď momentálne má svetla až až. Pri meraní teploty som zistil v najvzdialenejšom mieste vo výške 1 m teplotu 26,9°C pod lampou má necelých 34°C a vo výške 1,8m je 28,6°C. Neviem však kde umiestniť misku s kŕmením a hlavne ako ho naučiť na to miesto chodiť za potravu, súčasne poprosím o ďalšie pripomienky a návrhy, čo v teráriu vylepšiť. Napr, neviem, či umiestniť svetlo aj nad druhú policu, ktorá je vo výške 170 cm a chcel som ju riešiť ako miesto kde je chladnejšie ale je zase vyššie umiestnené než polica na vyhrievanie, tá je vo výške 100 cm.

Dobrý den, snad nebude vadit, když přidám pár vět... Předně bych Vám chtěl složit poklonu za to, kolik energie, času a prostředků jste ochoten pro svého leguána vynaložit. To je opravdu paráda a držím palce, ať jste oba maximálně spokojení ;-)
Mám nějaké drobné nejasnosti, tak se zeptám: plus som k nemu pridal UV žiarovku 150W na strop dve žiarovky UV. Takže to znamená, že kromě 150W UV výbojky jste ještě na strop přidával nějaké menší kompakty? Na té fotografii něco takového vidím, ale možná se mýlím... každopádně pokud jsou to vážně UV kompakty, tak na stropě toho terária jsou úplně k ničemu. Jejich dosah je minimální a UVB záření, které emitují, ještě menší. Pokud máte dobrou UV výbojku, jsou už zbytečné.
A pak jsem se chtěl zeptat na tu teplotu. Pokud používáte takové vysokowatážní "pecky", jak píšete, přece není možné, aby měl leguán na vyhřívacím místě pod lampou necelých 34°C. Buď to blbě měří :-) nebo to prostě dejte níž, ať tam má legoš přes 40°C, jak už bylo psáno. A poslední věc se týká toho lustru - nehrozí, že na něj zvíře skočí, strhne jej a poraní se? Já to možná z těch fotografií prostě blbě vidím, ale raději se ptám.

Zdravím. Vďaka za poklonu ale hlavne za pripomienky. Reflektor, ku ktorému som pridal tú 150W UV žiarovku je klasická výbojka 400W, obe tieto svietidlá sú umiestnené nad policou na vyhrievanie vo výške cca 70 cm. Na strope sú fakt UV žiarovky, lebo v chováku mi to tak radili, aby vraj bolo vyžarovanie čo najširšie. :-) čo sa týka toho lustru, je to blbý záber, luster je mimo terárka, v mojej pracovni. Stena šla pred neho. Skorej ten dotaz, ktorý som mal aj na MadMikeho kde by ste umiestnili misku so žrádlom a či mám nasvietiť aj tú druhú policu, alebo mu ju nechať ako chladnejšie miesto a priestor na kŕmenie, Ďalej, kde teda umiestniť tie dva kompakty, akú výbojku UV by ste mi odporučili. Ďalší problém, ktorý ma trápi, lego je tam síce iba dva dni, ale misku zo žrádlom si nevšíma, ani keď mu ju dám, pod čumák, a už vôbec nie na polici, ktorú som myslel, že budem používať na tento účel, teda na kŕmenie / je to tá na pravej stene vo výške 1,8m. Zatiaľ mi žerie iba z ruky a to najmä ovocie, včera napr. zhltol 10 jahôd, predtím 3 mesiačiky z pomaranča a polovicu banána. Takisto neviem akej veľkosti mu podávať potravu, či trebárs celé listy púpavy, alebo nadrobno posekané, či mrkvu nastrúhať na drobno, alebo ju nakrájať na kocky a pod. Zároveň ma zaujíma vlhkosť v terárku. Ja rosím 3x denne, mám tam nádrž s vodou a živé paprade, takže sa držím na vlhkosti cca 60%. Ako udržujete vlhkosť Vy ? Môžete mi poslať nejaké Vaše foto, lebo mne sa zdá lego akýsi pochudnutý. Neviem, možno sa mýlim, je to iba môj pocit. Ešte raz zdravím.

:-D Tak s tím lustrem je to sranda, prostě jsem se blbě díval.

Na strope sú fakt UV žiarovky, lebo v chováku mi to tak radili, aby vraj bolo vyžarovanie čo najširšie.

Věřte, že tyhle UV kompakty jsou na stropě terária úplně k ničemu. Tohle "nejširší vyzařování" se dá brát leda jako špatný vtip. UVB nic, světlo nic, teplo nic, prostě je dejte pryč, zbytečně vám žerou proud, i když třeba ne moc.

Reflektor, ku ktorému som pridal tú 150W UV žiarovku

A ta 150W UV žárovka je jakého typu? Je to nějaká dobrá výbojka? Pokud ano, žádnou další nepotřebujete, stačí ji mít umístěnou v bezpečné vzdálenosti od zvířete (ani moc, ani málo, obvykle stačí těch 30-40 cm od plaza). Jinak když se ptáte na značku, nyní po zrušení výroby MegaRayek, které byly v tomto ohledu bezkonkurenční, můžu doporučit Solar Raptor, vyrábějí se v různých wattážích, mají dobré světelné spektrum i UVB složku.

kde by ste umiestnili misku so žrádlom a či mám nasvietiť aj tú druhú policu

Já bych na to šel racionálně. Někteří leguáni neradi slézají za potravou až na dno terária, tak bych mu to dával na tu nižší polici (metr nad zemí), zatímco tu nejvyšší polici bych zvolil pro vyhřívací místo. Odpovídá to přirozeným zvyklostem a podmínkám arborikolních plazů. Takže vytvořit teplotní gradient tak,aby nejtepleji bylo v horní části terária (na výhřevném místě kolem 45°C) a aby se teplota pozvolna snižovala až k podlaze, kde bude nejchladněji (kolem 25°C).

Zatiaľ mi žerie iba z ruky a to najmä ovocie, včera napr. zhltol 10 jahôd, predtím 3 mesiačiky z pomaranča a polovicu banána. Takisto neviem akej veľkosti mu podávať potravu, či trebárs celé listy púpavy, alebo nadrobno posekané

Pokud vám žere z ruky, hlady neumře, na noné terárium si musí zvyknout, také mu možná nevyhovuje to místo, kde má krmítko, tak experimentujte. Chci spíš upozornit na složení stravy. Nepřehánějte to s těmi sladkými plody, nějakých 75-80% potravy se u leguána skládá ze zelených listů rostlin (podávejte rukolu, polníček, čínské zelí, pampelišku, jetel apod.), ovocnými plody pouze zpestřujte. Věřím, že leguánovi chutnají. Potravu sekejte nebo stříhejte na malé kousky.

Ja rosím 3x denne, mám tam nádrž s vodou a živé paprade, takže sa držím na vlhkosti cca 60%.

Je to velké terárium, takže pokud nezapojíte nějakou techniku (čerpadlo), asi je to maximum, jakého dosáhnete. S vodní nádrží, živými rostlinami a pravidelným rosením děláte všechno, co se dá. 60% je podle mého názoru v našich podmínkách dost, s tím, že v době po rosení se vlhkost na čas zvedne přes 80%. Možná někdo poradí nějaký šikovný recept. Hodně zdaru a určitě sem časem hoďte nějaké fotky zabydleného terárka :-)

dravím. Takže UV žiarovka je klasická žiarovka Philips, je to žiarovka s červeným spektrom, podobná ako sa používa trebárs pri odchove kurčiat, pridám foto. Tie na strope sú špeciálky Repti-Glo 10,0 UVB a 5,0 UVB. Ešte dotaz, kombinácia klasickej výbojky 400W + Repti-Glo /vyhrievanie + UVB žiarenie/ by nešlo dohromady nad policu na vyhrievanie? Ak áno tak v akej výške nad policou?
Neviem či tou technikou na zvlhčenie ste myslel niečo podobné ako je na druhom foto, alebo niečo iné, je to čerpadlo s fontánou.

reptigla obe vyhod, predaj, niekomu daruj... su na dve veci. Lego by ich musel mat priviazane na chrbat a vtedy z nich MOZNO bude mat nejaky uzitok. Podla mna ta filipska nieje UV teda ultra fialova, ale Infračervena, teda na vyhrievanie. Ked pouzijes specialnu vybojku UV, da aj svetlo aj teplo aj UV. Dalsiu(e) obyc. vybojku budes mat na svetlo a teplo. Vyska UV nad vyhrevnym miestom 40-50 cm (plati pre UV vybojku), vyska ostatnych zdrojov, skusmo, podla pozadovanej teploty. V podstate som nic nove nenapisal, vsetko tu je spomenute, treba si spravit vycuc z toho co tu je hlavne od MadMike

Ja len tak par drobnosti....
Reptigla ako bolo spomenute -vyhodit, na leguana su slabe. Dohodni sa z MedMikom, vie co robi.. Drz sa jeho rad a lego bude spokojny ;-).Nejaka vybojka z preradnikom by tam nebola urcite na skodu.

Plavajuca podlaha - neviem ci to je to prave orechove. Leguany su bordelari - ked sa rozozerie, ta podlaha bude fakt plavat :-D Skor by som na dno hodil aspon nejake linoleum. Aj ked pod nim bude ta plavacka.

Tie kable, casovac, rozvodky atd by bolo najlepsie schovat tak, aby ich bolo cim menej vidiet. Tak isto svetla ktore su natiahnute zo stropu. Clovek nikdy nevie, a pri leguanovy a jeho vahe zvlast.

Potrava ako bolo spomenute. Ovocie iba ako dobrotu, raz za cas. Neprehanat. Inak listy ovocnych stromov, lipy, pupava, datelina, zerucha ,mrkvova vnat( pozor na tesco atd (chemicky osetrovane))kalerabove listy...A kedze viem, co su schopny nakecat ludia vo zveraku - ZIADNE cvrcky, vajicka atd. Leguan je bylinozravec.Nejake to vajicko max tak samici pred znaskou.

A za rozmyslanie (a pracu) stoji aj ten bazen z vypustom. Mozno sa to nezda, ale myslim, ze casta vymena vody bude pohodlnejsia, ked sa len vypusti, vystrieka hadicou a napusti, ako ked sa bude miska tahat hore dole. Niektore leguany kadia prave do vody.

Inak terarko parada, luxus...Som zvedavy ako bude vyzerat hotove ;-)

Dík za pripomienky. Dotaz : tie svetlá, by ste dali tesne pod strop? A čo sa týka bazéna, aký je Váš názor na prírodné jazierko trebárs s Baumaxu, netuším hlavne hľbku a poprípade rozmery, ani nejaké to foto nebude na závadu. Na plávačku som použil umelý trávnik, ktorý sa používa na vonkajšie terasy, altány a pod.

Na Vaši otázku, kam umístit světla, opakuji ještě jednou to, co napsal Darker a co bylo řečeno už výše:
Vyska UV nad vyhrevnym miestom 40-50 cm (plati pre UV vybojku), vyska ostatnych zdrojov, skusmo, podla pozadovanej teploty.

Což znamená, abyste pečlivě měřil teplotu na výhřevném místě a umístil tepelný zdroj přesně do takové výšky, aby bylo dosaženo požadované teploty. Pokus - omyl. Ta lampa na obrázku je infračervená, opravdu nemá s UV výbojkou nic společného. Pořiďte na terashopu.cz nějakou Raptorku nebo jinou alternativu po poradě s Mikem. Na výhřevné místo (znovu doporučuji tu nejvyšší polici) pak namíříte jak UV lampu, tak tepelný zdroj. A můžete vzít jed na to, že se stane leguánovým nejoblíbenějším místem, které bude jen nerad opouštět ;-)

Prikladám foto, ktoré som slúbil. Tá doska, to je predná časť terárka, kde by sa dali umiestniť nejaké trubice. Horné kvetináče, majú keramické objímky a sú v nich teraz bežné úsporné žiarovky ako zdroj svetla.
Vzdialenosť svetiel na dolnej polici je 70cm, vzdialenosť svetiel na vrchnej polici je 50cm. Všetky lampy majú keramické objímky. V reflektoroch sú 200W halogény, na dolnej polici je 120W žiarovka a na hornej je zatiaľ jediný zdroj UVB svetla, RaptiGlo 10,0.

Srdečný aj keď oneskorený pozdrav. Som rád, že si sa ozval, ja som sa dostal na net až teraz, lebo som sa do terárka tak pohrúžil, že som zabudol na svet. Tú podlahu som zatiaľ nezateplil, i keď .... uvidíme. No a čo sa týka lega, aj ja som mal na to rovnáký názor, to že je chudý, ale veď uvidíme čo sa s ním udeje u mňa. Momentálne fičí na jahodách, a varenom vajci, to sú pamlsky, ktoré si berie priamo z mojej ruky, šalát, vojťešku, púpavu a podobné už z misky, ale asi je to novím prostredím, zatiaľ spratal asi tak polovicu z dávky, ktorú som predpokladal, že schlamstne za deň. Pripájam pár foto a rád by som vedel, tvoj názor, kde umiestniť misku, či na policu, alebo na zem do zadného rohu pod policu.

Ahoj,svetla by som umiestnil na strop.V takomto priestore by som tam dal kusisko stromu.Na stenu oproti dveram daj ešte policu.Lampy nasmerovat na vyhrievaciu policu,ktora zvykne byt v najvyššom možnom mieste.
Neviem,tie 400 w reflektory su žralokom elektriky a myslim,že Par žiarovky s nižšou watažou su učinnejšie.Ako pisal Mike svetla nie je nikdy dost.Ja osobne by som pužil :
150 w Ivasaki reflektor -zdroj denneho svetla,uvb 100 - 160 w ,pri chove jedneho lega stači jeden zdroj.Ohrev by som riešil Par žiarovkami.Možnosti je vela,vela tepla ti odoberaju steny,teraz by som to riešil 1-2 cm polystyrenom a opatlal lepidlom + povrchovy nater.Ja som ohrev podlahy neriešil akurat ohrievam čast kladiska. Spodok terka su tvarnice položene na parketach a na tom je dlažba.
Alebo namiesto Ivasaki použit 1-2 Solar raptor a maš aj uvb + denne spektrum,neviem ale ako svietia.Všetko je zavisle od finančnych možnosti.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...