Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem říhání agamy vousaté

Dobrý den všem. Stalo se vám někdy, že by agama jakoby říhala? Otevře tlamu na plne obratky na chviličku (cca 0.5-1s) zvedne hlavu a vydá takový divný zvuk podobný říhání (takové zachrčení). Mám agamy už třyčtvrtě roku ale nic podobneho sem ještě neviděl. Agam mame 5 a děláto jen jedna. Říhá si už ccca 2-3 hodiny v intenzitě 1 říhnutí za dvě minutky někdy i méně častěji aněkdy si dá i pul hodinku pauzu a začne to nanovo. Nevíte co stím? Děkuji všem za pomoc.

Předmět Autor Datum
Tak s ní zajdi na veterinu, k veterináři co hoví plazům a moc s tim neotálej. To není říhání, ale ně…
Aurifer 22.06.2011 22:05
Aurifer
Dneska agama už "neříhá". Tak nevím... Jinak cca před 10 dny dostal maličkou myš (byla velká jako tr…
kitkum 23.06.2011 15:05
kitkum
myš podaná před 10 dny už nemá vliv vůbec na nic, protože už jsi ji nejspíš dávno uklidil v bobanech…
Aurifer 23.06.2011 16:19
Aurifer
Děkuji za rady :-) Myslela jsem si to, že to asi nebude tou myší... Budeme doufat, že se to nevrátí…
kitkum 23.06.2011 16:26
kitkum
Mě to spíš připadá, jako když "natahuje" na zvracení - už jsem to viděl, agamu blít.. :-D A probíhá…
Ernest 23.06.2011 09:36
Ernest
Ono agama sice blít může, ale nenatahuje při tom jako pes nebo kočka, prostě se pár x prohne s otevř…
Aurifer 23.06.2011 10:06
Aurifer
Souhlas, resili jsme pred casem u agam neco podobneho. Infekce dychacich cest, reseno antibiotiky.
lucifer 23.06.2011 12:48
lucifer
Dobrý den, měl bych obdobný problém. Mimo to, že má dlouhodobé problémy s očkem, které se nedaří vyl… poslední
Image 25.08.2013 18:20
Image

Dneska agama už "neříhá". Tak nevím... Jinak cca před 10 dny dostal maličkou myš (byla velká jako trochu větší holátko). Samec má asi 10 měsíců a 21,5 cm v těle (takže odhadem něco nad 50 cm celý, chybí mu kus ocasu, takže nemohu říct přesně velikost). Myšáka dostal už omráčenýho a nevypadalo, že by s tím moc bojoval ho do sebe nasoukat. Kdyby to byly respirační problémy, tak to trvalo déle než půl dne, ne?

myš podaná před 10 dny už nemá vliv vůbec na nic, protože už jsi ji nejspíš dávno uklidil v bobanech. Co se týče těch dýchacích potíží tak tam záleží na tom, co je vyvolalo, pokud jenom agamák vdechnul nějaký bordel (plazi nemohou kašlat) a podráždilo mu to dýchací cesty, tak to mohlo být takhle krátkodobé. Kdyby to byla nějaké infekce, tak to bude trvat dýl a bude se to zhoršovat. V takovém případě by ale bylo potřeba to urgentně řešit. Pokud už je dneska ok, tak to byl asi jenom nějaký vdechnutý bordel.

Mě to spíš připadá, jako když "natahuje" na zvracení - už jsem to viděl, agamu blít.. :-D A probíhá to přesně tak, jak popisuješ. Ovšem ne v tak dlouhém časovém horizontu. Takže buď jak píše Aurifer a nebo prostě sežrala něco co neměla, či toho bylo hodně (příp. velké)..
Takhle na dálku těžko radit, veterina to jistí..

Dobrý den,
měl bych obdobný problém. Mimo to, že má dlouhodobé problémy s očkem, které se nedaří vyléčit ani kapičkami, mastičkami ani antibiotiky, tak i divně dýchá nebo polyká.
Navštívil jsem X veterinářů, kteří ani po výtěrech a rozborech nic nezjistili. U očka bude asi problém genetický. Má ho znatelně menší a jaksi více schované.

Natočil jsem si její pohyby, které předvádí bezprostředně po jídle a pití, a také když je ve stresu.

http://www.youtube.com/watch?v=k9uFlBZyrLU&feature =youtu.be

Již 2 měsíce se léčí s očkem a stále žádná změna.

POPIS:
Jedná se o několik hlubokých nádechů vzduchu do krčního laloku a pak vdechnutí nebo polknutí celého objemu vzduchu do břišní dutiny. Následuje nafouknutí a pak prudké zatáhnutí břicha. Poté mírné otevření tlamky doprovázené slabým, ale slyšitelným lupnutím (říhnutím). Toto několikrát zopakuje a pak je v klidu. Když to předvádí, tak má hlavičku výš než tělo. Je to velice podobné tomu co ukazuje v poslední době bezprostředně po spolknutí cvrčka (viz. Video). Dříve jsem to u ní neviděl. Znervózňuje mě, ale to, že ona to dělá, i když zrovna nežrala. Kolikrát si ji dám na ruku a toto předvede.
Žere normálně, aktivní je průměrně a spí běžně klidně nataženě na rovno.
Co by to mohlo být?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru