Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Centrální řízení terária

Ahoj.
Chovám 3 hadice, otec je radioamatér a elektrikář. Bavil jsem se s něma že mě štve řešení osvětlení, ostřikování terária a toného kamene pomocí několika časovích spínačů... Navrhli se sestrou toto - otec naprogramuje čip, který bude řídit vše a sestra k tomu udělá program do počítače pomocí kterého se bude dát regulovat rožínání a zhasínání světla + pokud by člověk chtěl i postupné rožínání a zhášení světla, cykly a teplota topného kamene, a pokud by měl udělaný i ostřikování pomocí kyble, čerpadla, trysky a hadiček tak i četnost a délka ostřikování terária. To vše by mohlo běžet ve dvou módech či třech (klidně i jednom). jeden mód pro klasické dny, druhý pro doby svleku - častější cykly rosení atd... Třetí mód by byl popřípadě pro toho kdo by měl zájem a udělal by si záložní napájení a ve chvíly kdy by vypadl proud, čip to zaznamenal a přepl by se do nižšího výkonu - např. vyplo by ostřikování a topný kabel + dal by nějakým způsobem vědět majitely například SMSkou že jede na záložní zdroj....Každý ze systému by pracoval nezávisle na ostatních, pokud např. někdo nepoužívá topný kabel prostě by ho vyškrknul ze seznamu v programu.

Prosím na přesný definice jak by to fungovalo po mě nechtějte, jsem strojař a o tomto vím prd, pokud by byl zájem dal bych otci přístup sem a další dotazy by vyřizoval on.

Mám dva dotazy - nenapadá vás ještě co by se dalo přidat za funkce ?
A druhý dotaz - byl by o to vůbec zájem ?? Vím že je tu spoustu podnikatelů co jsou třeba dlouhodobě na služebce atd....Bavili sme se s otcem o ceně a říkal že za čip s programem atd by chtě zhruba 800kč...

Napište ale prosím nekamenujte mě za i/y, atd... jsem dislektik... Díky Leviatan - Tomáš Nečas

P.S. ještě jeden malej dotaz. Nevíte zda existuje nějaká fólie na skla aby se nemlžily ? kamoš co dělá do aut má jen ty fólie co odráží světlo (zatmavují)... Díky.

Předmět Autor Datum
zacnem od konca ... o folii proti mlzeni neviem ale fungovat by malo to co je v autach, cize vyhriev…
darker30 29.06.2011 12:36
darker30
já jednou narazil na toto: http://www.zwerggeckos.com/Technik_Gestaltung/Auto matisierung/Automatisi…
lygodactylus 29.06.2011 12:56
lygodactylus
za 800 Kc by to bral kazdy :-) I ked to moje riesenie tiez prekroci 800, ale ak si to clovek spocita…
darker30 29.06.2011 13:07
darker30
mně u terárií beží starší notebook ještě s win98 - kvůli snažšímu přístupu na porty v rámci programo…
Uroboros 29.06.2011 13:31
Uroboros
reseni pristupu pro usb www.papouch.com
Danielh 29.06.2011 19:50
Danielh
To vypadá zajímvě, vzhledem k tomu, že bych někdy do budoucna chtěl zařídím paludárium bych to bral…
Novaad 29.06.2011 15:37
Novaad
tak sepiš co chceš vědět a pošli mi to do SZ, jinak někde tady ten popis odemne bude přesnejší, už j…
Uroboros 29.06.2011 19:39
Uroboros
tak, taťkovi jsem dal moje přihlašovací údaje a říkal že něco připíše... jinak děkuju za ty dvě rady…
Leviatan 29.06.2011 19:02
Leviatan
::)Ahoj,chci se zeptat,v jaké fázi je tahle spása pro každého teraristu?:puff:]:)
oggi 09.08.2011 09:42
oggi
ahoj.je to ve fázi programování prvních kousků a testování, než to hodíme sem... chtěl bych to pak n…
Leviatan 11.08.2011 00:44
Leviatan
Ahoj, vpodstate totéž jsem si postavil i já. mrkni na: http://www.akvarko.cz/terarium.php?nadrz=642…
Koren.pav 11.08.2011 07:23
Koren.pav
Dobrý den, chtěl bych se zeptat má někdo postavený automatizované terárium? Díky za odpovědi poslední
FJakub 21.03.2013 05:16
FJakub

zacnem od konca ... o folii proti mlzeni neviem ale fungovat by malo to co je v autach, cize vyhrievanie skla, mozno nieco take existuje ze nalepis na sklo pustis elektriku a mas to.

K tvojmu programovatelnemu udelatku... co sa tyka osvetlenia a UV to vlastne bude riesit naprogramovany casovac. Ohrev, ci uz nejaky kamen, podlozka, ziarovka by mal byt zavysly od teploty, teda tvoje udelatko by malo mat teplotny senzor(idealne aj dva-tri) na zaklade coho by vyhodnocovalo ci ohrievat alebo nie. Ohrievanie ziarovkov by samozrejme na noc malo mat moznost automatickej deaktivovacie. Dalsia moznost je praca s vlhkostou, jednodocho by pristroj spinal fontanku, trysky, pripadne ultrazvukovy zvlhcovat, bud len casovo alebo zase s pouzitim senzoru. Malo by to byt presne, utltrazvuk, fontanka tam to nemusi byt presne to bude chodit radovo minuty az hodiny, tryskove rosenie treba na sekundy.

Ja by som si to predstavoval takto: krabicka s displejom (stacil by 4-digit)
ukazoval by A.Teploty 1. aktualne teploty, 2. nastavenu teplotu, 3. pripadne hystereziu, 4.cas od kedy do kedy ma zariadenie pracovat( to je pre tych co vyhrievaju ziarovkov a aby sa v noci chamikovy nezapla)
B. Vlhkost s pouzitym senzorom: 1. aktualna, 2. pozadovana 3. dlzku zopnutia.
bez pouzitia senzoru 1. cas(y) zopnutia 2. dlzka zopnutia
C. Osvetlenie pre fajnsmekrov moze byt rozdelene na dva okruky, -Svetlo a -UV. Tu by ukazovvalo pre kazdy okruh zvlast
1. cas zopnutia, 2. cas vypnutia

pravdepodobne by sa to cele naprogramovalo na PC a na zariadeni by potom malo byt par tlacitiek ktorymi by si prepinal zobrazenie roznych hodnot, prepinal rezimy, pripadne menil nastavenia.

V krabicke by teda boli 3-4 spinane okruhy so zatazitelnostov radsej 1500W vyvedene trebars na obycajne zasuvky.

co sa tyka troch rezimov(modov), mohol by byt ako pises, A. hlavny, B. zvlek, C. zimovanie

Tak toto je moja predstava ako by to malo fungovat, pre niektorych chovatelov mozno zbytocne zlozite(trebars aj pre mna) inym by to mohlo vyhovovat.

Dufam ze som to napisal pochopitelne, tesim sa na dalsie nazory rady...

za 800 Kc by to bral kazdy :-) I ked to moje riesenie tiez prekroci 800, ale ak si to clovek spocita co jednotlivo kupuje (teplomery, termostaty, spinacky, vlhkomery....) by to nemuselo byt zle riesenie a cena do 2000 by bola akceptovatelna vetcinou chovatelov. Este ma napada ze ak by to bol nejaky USB modul s mikroprocesorom a pametou, bolo by zaujmave ukladanie nameranych hodnot, aby to clovek mohol odtial vytiahnut a nasledne spracoval, archivoval...

mně u terárií beží starší notebook ještě s win98 - kvůli snažšímu přístupu na porty v rámci programování a pohoda, nežere ani 15W jak je upravenej, můžu si to ovládat i přes net, ale ještě jsem nevymyslel, jak to uděl, aby to měnilo i prasklé žárovky :-) nebo nahodilo vypadlý jističe

To vypadá zajímvě, vzhledem k tomu, že bych někdy do budoucna chtěl zařídím paludárium bych to bral určitě, protože sám bych něco takvýho určitě nevytvořil. Uro. mohl by jsi se trochu rozepsat o tom tvým "vynálezu", klidně i přes SZ;-). Dík

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru